Γενική

«Πλούσιος είναι ο άνθρωπος που αξίζει πολλά και όχι ο άνθρωπος που έχει πολλά»

Μήνυμα ανθρωπιάς του Προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Η ΑΓΑΠΗ Γ. Παπαχρόνη

Μήνυμα ανθρωπιάς απευθύνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Η ΑΓΑΠΗ κος Γιάννης Παπαχρόνης μέσα από επιστολή του στα ΜΜΕ θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Επίσης ευχαριστεί το Δήμο Ξάνθης για την βράβευση που θα κάνει στον πρωτοπόρο σύλλογο στα πλαίσια των Ελευθερίων της πόλης μας.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΧΡΟΝΗ:
«Αγαπητοί συμπολίτες και φίλοι, βρισκόμαστε ήδη στον Οκτώβριο και σε λίγο έπεται ο χειμώνας. Πέρασε ήδη ένας χρόνος, ένας δύσκολος χρόνος για τη χώρα μας και την περιοχή μας από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Μια κρίση που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας. Στα δελτία ειδήσεων μετά το διάλειμμα λόγω των εκλογικών διαδικασιών θα συνεχιστεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των «έγκριτων» δημοσιογράφων των μεγάλων και εθνικής εμβέλειας καναλιών για το ποιος θα παρουσιάσει τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας μας. Τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποι τύπου θα προσθέτουν τη δική τους μαυρίλα. Και όλοι εμείς ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, αγρότες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε και να εξηγήσουμε γιατί φθάσαμε σε αυτό το χάλι.
Από την άλλη κάποιοι οραματιστές και παθιασμένοι με την Εθελοντική Αιμοδοσία και κάθε είδους κοινωνική προσφορά, πιασμένοι από το «πλούσιος είναι ο άνθρωπος που αξίζει πολλά και όχι ο άνθρωπος που έχει πολλά», συνεχίζουμε τον ωραίο αγώνα μας για να αναδείξουμε το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Οι κοινωνικές ευθύνες προσδιορίζουν τις υποχρεώσεις του ανθρώπου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Καταξιώνεται η ύπαρξή του και δικαιώνεται η έννοια άνθρωπος. Γιατί τις δίνει αξία και ουσιαστικό περιεχόμενο. Καλλιεργούνε τους αναγκαίους όρους της κοινωνικής ζωής, όπως ο διάλογος, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αναγνώριση της προσφοράς των άλλων, η αλληλεγγύη, με αποτελέσματα να διευκολύνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις και να γίνεται ευκολότερη η πρόσβαση από το «εγώ» στο «εμείς».
Με την προσφορά του νιώθει δημιουργικό μέλος της κοινωνίας. Η συνειδητοποίηση της προσφοράς του τον οδηγεί στην ψυχική ικανοποίηση, στην ευτυχία, γιατί πράγματι το άτομο «αποκτά διαστάσεις από το δόσιμό του». Ο ηθικός νόμος είναι αυτός που υπαγορεύει, κατευθύνει και ελέγχει όλες τις πράξεις μας. Είναι ο άγρυπνος φρουρός, ο φύλακάς άγγελός μας, ο αδυσώπητος συνειδησιακός έλεγχος και όταν οι πράξεις μας υπαγορεύονται από την ηθική μας βούληση, μόνο τότε έχουμε συνεχή ηθική συμπεριφορά. Στην εποχή μας το έχουμε πει κατά επανάληψη και σε παλιότερα κείμενά μας οι ηθικές αξίες περνούν κρίση. Οι υλικές αξίες έχουν υποσκελίσει τις ηθικές. Ζούμε σε μια εποχή που το «έχω» είναι αδιαφιλονίκητα υπέρτερο του «είμαι».
Ο υπερκαταναλωτισμός και το όραμα του υλικού ευδαιμονισμού ισοπέδωσαν τις ηθικές αντιλήψεις, εξάλειψαν την ευαισθησία, άμβλυναν την ηθική βούληση. Ο άνθρωπος σε αρκετές περιπτώσεις έπαψε να είναι συνάνθρωπος. Δεν αντιμετωπίζεται ως αξία αλλά ως μέσο για εκμετάλλευση. Η αλληλεγγύη, η αμοιβαιότητα, η ανθρωπιά και η ανιδιοτέλεια θεωρούνται παρωχημένες αντιλήψεις. Το χαμόγελο θεωρείται ύποπτο και η φιλία εξυπηρετεί ωφελιμιστικές σκοπιμότητες.
Αγαπητοί μου συμπολίτες, φίλες και φίλοι Εθελοντές Αιμοδότες, αγαπητοί μου δωρητές, χορηγοί και ευεργέτες αυτού του σπουδαίου συλλόγου, του συλλόγου της «ΑΓΑΠΗΣ».Οι αξίες σας και η συμμετοχή σας στο αποτέλεσμα που παράγει ο σύλλογός μας, μας κάνει υπερήφανους. Είμαι βέβαιος γιατί το έχω διαπιστώσει πως η πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχουν αυξημένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Σημαντικοί σύλλογοι της πόλης και του Νομού μας, με δεκάδες Εθελοντές και Εθελόντριες αγωνίζονται να αναδείξουν τον πολιτισμό, την οικολογία, την παράδοση, τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη. Ενισχύουν και στηρίζουν μέσα σε όλα άπορους και οικογένειες που έχουν διάφορες ανάγκες, συμπαραστέκονται σε μοναχικούς και ηλικιωμένους, περιθάλπουν συνανθρώπους μας, παρηγορούν αρρώστους και τις οικογένειές τους. Συγγραφείς ,ποιητές και ζωγράφοι αγωνίζονται χρόνια να προβάλλουν τον πολιτισμό του τόπου μας. Δεν αναφέρομαι ονομαστικά σε φορείς και πρόσωπα κυρίως για να μην ξεχάσω κανένα γιατί είναι τόσο πολλοί και τόσο σημαντικοί ο καθένας στην «αποστολή» που έχει αναλάβει.
Σας καλώ λοιπόν να συνεχίσουμε ο καθένας από μας να αγωνιζόμαστε τίμια και ανθρώπινα για την ωραία προσπάθεια. Είμαι υπερήφανος που είμαι ένας από αυτή τη σπουδαία κοινωνία της Ξάνθης.
Τελειώνοντας θα ήθελα με αφορμή την βράβευση του συλλόγου της «ΑΓΑΠΗΣ» από τον Δήμο Ξάνθης, επ ευκαιρία των Ελευθερίων της πόλης μας, μια βράβευση για την κοινωνική του προσφορά και δράση στην τοπική κοινωνία, να απευθύνω τις ευχαριστίες για την τιμητική αυτή διάκριση, τόσο του διοικητικού συμβουλίου αλλά και εκ μέρους όλων των Εθελοντών Αιμοδοτών μελών μας, χριστιανών και μουσουλμάνων. Η βράβευση αυτή μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε. Να πάμε ακόμη πιο ψηλά.
Δίνουμε το αίμα μας γιατί μας περισσεύει η αγάπη και το έχουμε αποδείξει περίτρανα εδώ στην Ξάνθη»!

Ιωάννης Χαρ. Παπαχρόνης
Πρόεδρος του Δ.Σ. του
Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ».

ΥΓ. Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. δυστυχώς θα απουσιάζουν από τη συγκεκριμένη τιμητική εκδήλωση λόγω της συμμετοχής τους στην 23 Αμφικτιονία των Εθελοντών Αιμοδοτών της Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Άρτας 9 με 11 Οκτωβρίου. Όμως τι πιο καλύτερο να παραλάβει το βραβείο ο Επίτιμος Πρόεδρος και Ιδρυτής του Συλλόγου ο κ. Ελευθέριος Μαυρίδης και ο Α Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ο κ. Χαλήλ Καράνταη

Σχετικά Άρθρα