Γενική

Ο Σωκράτης Ξυνίδςη για τη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Πώς θα κυβερνήσει ο κ. Παπανδρέου

Ετοιμοι για μεγάλες αλλαγές, στην κυβέρνηση και στο κράτος, εμφανίζονται οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου. Τα νέα υπουργεία που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι αποτέλεσμα πολύωρων συσκέψεων στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν όλα τα μέλη του «πρωινού καφέ» ( Ι. Ραγκούσης , Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Αθανασάκης, Π. Γερουλάνος, Δ. Ρέππας, Φ. Πετσάλνικος, Ρεγγίνα Βάρζελη, Τίνα Μπιρμπίλη ) για να ετοιμάσουν εισηγήσεις προς τον κ. Παπανδρέου. Λέγεται μάλιστα ότι η επεξεργασία έχει φτάσει σε σημείο να έχουν ολοκληρωθεί και τα περισσότερα προεδρικά διατάγματα για τις μεταβολές αυτές.

Ο προβληματισμός για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, εφόσον αναλάβει το ΠαΣοΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, περνά μέσα από δύο θέσεις- του επιτρόπου της ΕΕ και του Προέδρου της Βουλής- και από δύο πρόσωπα, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Θ. Πάγκαλου. Η κυβέρνηση που ετοιμάζει ο κ. Παπανδρέου έχει ενδιαφέρουσα δομή, μολονότι ορισμένα σημεία προκαλούν ερωτήματα στα στελέχη του κόμματος, όπως π.χ. αν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων θα είναι πολιτικά πρόσωπα ή θα προκύψουν από τη διαδικασία επιλογής μέσω κατάθεσης βιογραφικών ή ποιο όργανο θα επιλέξει τους αρίστους για τη στελέχωση κρατικών θέσεων. Αντιέθως, η εξαγγελία για τον διαχωρισμό του κράτους από το κόμμα είχε θετική ανταπόκριση. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε μι κρό και ευέλικτο σχήμα. Στην πράξη η μείωση των κυβερνητικών θέσεων μπορεί να προκύψει μόνο από τη μείωση των υφυπουργών. Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έχει 45 μέλη, εκ των οποίων οι 16 είναι υπουργοί και οι 29 υφυπουργοί. Το σχήμα που επεξεργάζονται στο ΠαΣοΚ θα έχει τουλάχιστον 10 μέλη λιγότερα, κυρίως από τον περιορισμό των υφυπουργών. Ο αριθμός των υπουργών δεν μπορεί να μειωθεί πολύ (θα είναι δύο- τρεις λιγότεροι) καθώς, όπως λένε συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ, ακόμη και η ΕΕ έχει 12-14 κύκλους αρμοδιοτήτων.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει εξαγγείλει τη δημιουργία τεσσάρων νέων υπουργείων. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα σπάσει στα δύο. Το πρώτο, το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο πιθανόν να αλλάξει όνομα, θα αποκτήσει και ορισμένες αρμοδιότητες από το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης και θα χαράσσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας. Για τη θέση του επικεφαλής της Οικονομίας παραμένει φαβορί η κυρία Λούκα Κατσέλη, ιδίως αν εκλεγεί σε καλή θέση στη Β΄ Αθηνών. Επειδή όμως στο χρηματιστήριο του ΠαΣοΚ οι αξίες των στελεχών ανεβοκατεβαίνουν ταχύτατα, το υπουργείο αυτό διεκδικείται και από άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη, οπότε προβλέπεται να δοθούν μάχες παρασκηνίου. Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ανάταξη της οικονομίας.
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του θα έχει τη συνδρομή ομάδας διεθνών οικονομολόγων αξιοποιώντας το κύρος και την εμπειρία τους. Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν ο διακεκριμένος οικονομολόγος και νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτζ και τα στελέχη της ομώνυμης επιτροπής. Επίσης ο γνωστός οικονομολόγος Βίλεμ Μπόιτερ, καθηγητής και κάτοχος της έδρας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της London School of Εconomics (LSΕ), κ.ά. Αυτό που θέλουν να πετύχουν στο ΠαΣοΚ με τους οικονομολόγους αυτούς δεν είναι να φέρουν ξένους για να κυβερνήσουν, όπως έχει ειπωθεί, αλλά να μεταδοθεί το μήνυμα στις ξένες αγορές ότι η Ελλάδα κάνει μια σοβαρή προσπάθεια ανασύνταξης της οικονομίας ώστε να μην ασκηθούν υπέρμετρες πιέσεις στη νέα κυβέρνηση. Για το υπουργείο αυτό ακούγονται διάφορα ονόματα- π.χ., Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Παπακωνσταντίνου , Γ. Φλωρίδης κ.ά. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα μεταφερθούν οι υπόλοιπες αρμοδιότητες του πρώην Ανάπτυξης. Η επιλογή να ενταχθεί η ενέργεια στο υπουργείο Περιβάλλοντος έγινε όχι μόνο για να προωθηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για να λύνονται τα ενεργειακά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα χωρίς να συγκρούονται δύο υπουργεία και να καθυστερούν τα έργα.
Λέγεται ότι αυτό το υπουργείο αποτελεί τον μύχιο πόθο του κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα αποφασίσει ο κ. Παπανδρέου, καθώς ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης ταιριάζει και στο νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτό θα υπαχθούν η δημόσια τάξη, η πολιτική προστασία, η Πυροσβεστική, ενδεχομένως και το Λιμενικό. Το υπουργείο Υποδομών θα δημιουργηθεί με τη συγχώνευση των υπουργείων Δημοσίων Εργων, Χωροταξίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ενδεχομένως να ενσωματωθεί σε αυτό και το Ναυτιλίας. Αλλαγές προετοιμάζονται και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Παιδείας θα μεταφερθεί η έρευνα και τεχνολογία και οι τομείς κατάρτισης και απασχόλησης, πιθανόν και ο ΟΑΕΔ. Το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα αναλάβει το έργο της ανασυγκρότησης του κράτους και των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. Στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ προβλέπεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η αναδιάταξη του χάρτη της αυτοδιοίκησης. Με δεδομένο ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2010, θεωρείται πιθανότερο να έχει προχωρήσει ως τότε η ρύθμιση για τον αιρετό περιφερειάρχη, ενώ δεν αποκλείεται ο «Καποδίστριας ΙΙ» να προχωρήσει σε δύο φάσεις. Ο κ. Ραγκούσης θεωρείται σταθερή αξία για αυτόν τον χώρο.
Ενα από τα μεγάλα αινίγματα αποτελεί το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Διάφορα ονόματα ανακυκλώνονται για τη θέση αυτή, αλλά η άποψη που υπάρχει στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου είναι ότι θα πρέπει να αναλάβει πρόσωπο έμπειρο που θα καθρεφτίζει ταυτοχρόνως την εικόνα της νέας κυβέρνησης. Τα «πρόσωπα» του ΠαΣοΚ αυτή τη στιγμή είναι οι κκ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας από τους δύο δεν επιθυμεί τη θέση αυτή για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Ο κ. Στ. Λαμπρινίδης θα προτιμούσε να παραμείνει στις Βρυξέλλες, όπου σύντομα θα χηρέψει η θέση του επιτρόπου. Ο κ. Δ. Ρέππας είναι αμφίβολο αν θα ήθελε να επιστρέψει σε αυτόν τον ρόλο. Τις τελευταίες ώρες επανέρχονται και τα σενάρια για επιλογή προσώπου από τον χώρο της δημοσιογραφίας, αν και η λύση αυτή δεν ευοδώθηκε στο παρελθόν. Πάντως το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ ενδέχεται να αποσπαστεί από το υπουργείο Εσωτερικών όπου ανήκει σήμερα και να ενταχθεί σε υπουργείο ανάλογο με το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ανάλογες συζητήσεις προκαλεί και το υπουργείο Εξωτερικών. Θα το αναλάβει τελικώς ο κ. Παπανδρέου ή όχι; Λέγεται ότι ο συγκεκριμένος θώκος (όπως και το υπουργείο Οικονομίας) δεν αφήνει αδιάφορο ούτε τον κ. Βενιζέλο ούτε την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία «παίζει» και για την Παιδεία.
Ο κ. Π. Μπεγλίτης αποτελεί σταθερή αναφορά, αλλά το νέο και ενδιαφέρον όνομα που συζητείται είναι του κ. Χρ. Ροζάκη για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Ερώτημα υπάρχει για τον κ. Α.Λοβέρδο. Για το υπουργείο Αμυνας εξακολουθεί να θεωρείται φαβορί ο κ. Χρ. Παπουτσής. Για το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι δεν προκρίνεται η λύση της συνένωσης με την κοινωνική ασφάλιση. Συζητείται όμως η δημιουργία μιας ομάδας η οποία θα συντονίζει τα θέματα αυτά, στα οποία εμπλέκεται η μισή κυβέρνηση. Ερώτημα υπάρχει για το μέλλον των υπουργείων Μακεδονίας Θράκης και Τουρισμού Τα υπόλοιπα υπουργεία «διανέμονται» και «αναδιανέμονται» ανάμεσα στους: Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά υπουργεία, Χ.Καστανίδη , Ντ. Ρόβλια, Ν. Σηφουνάκη , Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , η οποία παρουσίασε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που ενίσχυσε το προφίλ της, Εύη Χριστοφιλοπούλου , Μαρία Δαμανάκη κ.ά.
Ερώτημα υπάρχει για την αξιοποίηση στελεχών, όπως η κυρία Βάσω Παπανδρέου, το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται σε αυτά για την Προεδρία της Βουλής, ο κ. Φ. Πετσάλνικος και η κυρία Φώφη Γεννηματά, για την οποία συζητείται, μεταξύ άλλων, σενάριο υποψηφιότητας για τη δημαρχία της Αθήνας. Επίσης θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα του κόμματος, εκτός και αν ο κ. Παπανδρέου δώσει τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά στελεχών. Στην περίπτωση αυτή ακούγεται ξανά το όνομα του κ. Θ. Μωραΐτη. Ενα ακόμα όνομα που ακούγεται είναι του κ. Σ. Ξυνίδη, υποψήφιου βουλευτή Ξάνθης. Κανένας δεν ξέρει αν σε κάποιο υπουργείο θα χρησιμοποιηθεί πρόσωπο από άλλον χώρο εκτός ΠαΣοΚ.

Σχετικά Άρθρα