Γενική

Εν αναμονή των νέων μουσικών του ταξιδιών

Συνάντηση της Νάντιας Νάκου με τον συνθέτη Σταμάτη Χατζηευσταθίου

Ένας γενναιόδωρος άνθρωπος εκτός από εμπνευσμένος δημιουργός είναι ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου ο συνθέτης που γεννήθηκε στην Ξάνθη αλλά την τελευταία περίπου εικοσαετία έχει έδρα την πρωτεύουσα, όπου συνεργάζεται με αξιόλογους καλλιτέχνες και μας προσφέρει μουσικές μελωδίες που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας.
Με τον Σταμάτη συναντήθηκα το προπερασμένο ηλιόλουστο μεσημέρι και είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα γευστικά πιάτα της Γιούλης Παπαδοπούλου στο Clochard και να μιλήσουμε για την μουσική αλλά και για όλα εκείνα που μας απασχολούν. Η σεφ είναι φίλη του Σταμάτη εδώ και χρόνια και την εκτιμά όπως και τον επαγγελματία Γιάννη Ζαμίδη. Για αυτό και κλείσαμε το ραντεβού μας για γεύμα εκεί…
Το νέο cd του Σταμάτη θα έχουμε την ευκαιρία να το κρατάμε στα χέρια μας τον επόμενο μήνα. Στίχοι, σύνθεση και ερμηνεία ο ίδιος. Τα περισσότερα τραγούδια θα είναι πολιτικά αλλά θα έχει και τραγούδια αγάπης. Θα περιλαμβάνει και δύο ευχάριστες εκπλήξεις, δύο ανέλπιστα ντουέτα με την Γιώτα Νέγκα και τον Παντελή Θαλασσινό. Ο τραγουδοποιός μάλιστα είναι πολύ κοντινός φίλος του Σταμάτη και αυτό το διαπίστωσα όταν είχε έρθει στην Ξάνθη και κλείσαμε την συνέντευξη μόνο με ένα τηλέφωνο και την σύσταση ότι μας το έδωσε ο Σταμάτης. Άλλωστε ο κος Θαλασσινός δεν δίνει συνεντεύξεις εύκολα…
Μάλιστα ο Σταμάτης μου είπε ότι ο κος Θαλασσινός είναι ο μόνος φίλος που θέλει να έχει από αυτόν τον χώρο. Συνηθίζουν να βγαίνουν κάθε πρωί και πίνοντας τον καφέ τους να μιλάνε για ποδόσφαιρο και πολύ σπάνια για τραγούδια.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Παντελής- όπως τον αποκαλεί- είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος, ένας καρδιοκλέφτης και πέρα από το μουσικό του ταλέντο είναι ένας άνθρωπος όπως πρέπει να είναι οι άνθρωποι.
Μεταξύ λοιπόν κρασιού και φαγητού, ο Σταμάτης μου εκμυστηρεύτηκε ότι τυχαία ασχολήθηκε με την μουσική μιας και στον δρόμο της σύνθεσης τον έβαλε η Δήμητρα Γαλάνη και ο Άκος Δασκαλόπουλος.
Υπήρξε- όπως μου είπε γελώντας- πάρα πολύ κακός μαθητής στο Ωδείο και ποτέ δεν του είχε περάσει από το μυαλό ότι θα έγραφε μουσικές για άλλους. Στα μαθητικά του χρόνια οι δάσκαλοι στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης ήταν κατηγορηματικοί: «Καλύτερα να παρατήσει τα μαθήματα πιάνου». Όπως και έκανε…
«Ποτέ δεν έγραφα τραγούδια ή μουσικές και πολύ περισσότερο στίχους» μου είπε και συμπλήρωσε: «Συνήθως προτιμούσα να γυρνάω έξω με φίλους και να απολαμβάνω την εφηβεία μου. Ούτε ήθελα. Ούτε είχα τέτοια όνειρα, ήθελα απλά να ζήσω στην Ξάνθη μια πολύ ήσυχη και δίχως διακυμάνσεις ζωή».
Η πρώτη του δισκογραφική παρουσία έγινε με τον δίσκο της Αθηνάς Μόραλη: «Τον έρωτα ρώτα». Ακολούθησαν συνεργασίες με τους: Παντελή Θαλασσινό, Αργυρώ Καπαρού, Άκο Δασκαλόπουλου, Γιώργη Χριστοδούλου, Κώστα Μακεδόνα, Διονύση Τσακνη, Φίλιππο Γράψα, Θόδωρο Ποαλλα κα
Σε ερώτηση μου για το αν υπάρχουν ταλέντα στην Ξάνθη απάντησε: «Δεν έρχομαι πολύ τακτικά για να έχω εικόνα. Φυσικά όμως υπάρχουν. Υπάρχει μια κοπέλα για παράδειγμα: Η Χρύσα Μωραϊτη η οποία έχει εξαιρετική φωνή και ήθος».
Στην ερώτηση μου αν θα έγραφε τραγούδια για την Χρύσα μου είπε ευθύς αμέσως: «Με πολλή μεγάλη χαρά…Ήδη έχω γράψει δύο τραγούδια και θα της κάνω την πρώτη δισκογραφική της δουλειά».
Τελευταία του δισκογραφική δουλειά του Σταμάτη είναι το «Από κουρέλια νυφικό» (legend) η οποία έγινε δεκτή με πολύ θετικές κριτικές. Ξεχώρισαν και χιλιοτραγουδιούνται τα τραγούδια: «Μαζί», «Εγώ που λες», «Οι παλιές αγάπες», «Εγώ θα μείνω».
Με μεγάλη ανυπομονησία θα περιμένω να ακούσω τις νέες του εμπνεύσεις. Αυτές που έρχονται ξαφνικά σαν ευλογία όπως μου είπε ο ίδιος ο δημιουργός.
Όπως ήταν και αυτή η συνάντηση μου με τον Σταμάτη Χατζηευσταθίου. Ξαφνική, απρόσμενη αλλά πολύ ευχάριστη και με προοπτικές να γίνει μια φιλία.
Καλή επιτυχία στη νέα του δισκογραφική δουλειά και βεβαίως θα σας την παρουσιάσω με μεγάλη μου χαρά.
Φίλε Σταμάτη, καλά μουσικά ταξίδια!

Νάντια Αντ. Νάκου

Σχετικά Άρθρα