Γενική

34 νεκροί από τη σφαγή χωρίς αιτία

Το Καρυόφυτο τίμησε τους σφαγιασθέντες του από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής το 1944

Με μια σεμνή και λιτή τελετή, οι κάτοικοι του Καρυόφυτου Ξάνθης, τίμησαν τα θύματα της μεγάλης σφαγής από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής το 1944. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι κρατώντας ενός λεπτού σιγή, απέδωσαν φόρο τιμής στους 34 αδικοχαμένους κάτοικους του οικισμού. Από πλευράς των τοπικών αρχών, πολλοί ήταν παρόντες, ανάμεσά τους, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμων, ο οποίος τέλεσε και την επιμνημόσυνη δέηση, οι βουλευτές κ.κ. Αλέξανδρος Κοντός και Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ο Διοικητής του Δ Σ.Σ. Σαμπάτης Ξιφαράς, ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης και άλλοι. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές.
«Ζητάμε μια συγγνώμη από τη βουλγαρική κυβέρνηση»
Τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής χωρίς κανέναν λόγο, μπήκαν στο χωριό και άρχισαν να σφάζουν τους κατοίκους του, οι οποίοι έτρεχαν να σωθούν, μάταια όμως. Άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά γράφθηκαν στο μαύρο κατάλογο των σφαγιασθέντων, στην κτηνωδία των βουλγαρικών στρατευμάτων. Τριάντα τέσσερις νεκροί ήταν ο τραγικός απολογισμός της φοβερής εκείνης μέρας.
«Σήμερα 65 χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε. Δεν ξεχνάμε. Δε δικαιούμαστε να ξεχάσουμε. Δε ζητάμε ούτε αποζημιώσεις, ούτε την αυτοταπείνωσή τους. Μία συγγνώμη ζητάμε και δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα ούτε οι Βούλγαροι για τα εγκλήματά τους ως στρατός κατοχής, ούτε και Τούρκοι για τη γενοκτονία των Ποντίων. Η άρνηση της αναγνώρισης των εγκλημάτων τους, εξαγνίζει τους ενόχους και αυτό δε θα το επιτρέψουμε», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο γνωστός και καταξιωμένος δημοσιογράφος κος Κοντογιαννίδης, γέννημα θρέμμα της περιοχής.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα