Γενική

Επιστολή φίλου της XanthiNews για τις έδρες στο Ν. Ξάνθης

Ο λόγος που επικοινωνώ μαζί σας, είναι το άρθρο- άποψη που δημοσιεύτηκε στο blog σας την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009 με τίτλο «ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΔΡΑ Η ΝΔ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ».
Έχοντας όλη την καλή διάθεση να πιστέψω πως δεν πρόκειται για κάποιο από τα συνηθισμένα σχέδια παραπληροφόρησης κάθε τέτοιο καιρό λίγο πριν τις εθνικές εκλογές και δικαιολογώντας τον αρθρογράφο που ίσως να μην γνωρίζει τις διατάξεις του ισχύοντος εκλογικού νόμου, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως το επιχείρημα του συγκεκριμένου άρθρου- άποψης, το αναπαραγάγει και ένα κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας όπως είναι ο Δήμαρχος Ξάνθης.
Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο (3231/2004) είναι ΑΔΥΝΑΤΟ σε μία περιφέρεια που διαθέτει 3 έδρες το δεύτερο κόμμα τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο να κερδίσει τις 2 από τις 3 έδρες. Είναι αδιανόητο να γίνεται συζήτηση για υπόλοιπα ψήφων ανά περιφέρεια καθώς κάτι τέτοιο δεν παίζει ΚΑΝΕΝΑΝ απολύτως ρόλο στην κατανομή εδρών. Θα περίμενα μεγαλύτερη σοβαρότητα από τα πολιτικά πρόσωπα της πόλης μας πριν πάρουνε θέση πάνω σε σημαντικά πολιτικά θέματα.
Προς ενημέρωση λοιπόν όσων αγνοούν τον εκλογικό νόμο, ο τρόπος εκλογής βουλευτών στον νομό μας είναι ο εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 8/ παράγραφος 1, εφόσον ένα κόμμα επιτύχει το εκλογικό μέτρο στο νομό- 33,33%- δικαιούται τουλάχιστον ένα βουλευτή.
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 8/ παράγραφος 4, οι υπόλοιπες αδιάθετες έδρες στις τριεδρικές περιφέρειες, τις κερδίζουνε τα κόμματα με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα στον συγκεκριμένο νομό. Αυτό σημαίνει πως εάν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουνε ήδη καταλάβει από μία έδρα ξεπερνώντας το εκλογικό μέτρο, και με προϋπόθεση πως κανένα μικρό κόμμα δεν έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο από τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως είχε γίνει στις προηγούμενες εκλογές σε Λέσβο και Κέρκυρα, τότε τα απλά μαθηματικά μας λένε πως το πρώτο κόμμα έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο από το δεύτερο και άρα αυτό θα κερδίσει την τρίτη αδιάθετη έδρα.
Παρακαλώ να δημοσιεύσετε το μήνυμα μου, μήπως και προκαλέσω την περιέργεια στους πολιτικούς ηγέτες αυτής της πόλης, να διαβάσουνε τους νόμους του κράτους ώστε να γίνουνε περισσότερο χρήσιμοι στην πολιτική και την κοινωνία γενικότερα.
Με εκτίμηση, Ι.Σ.Β. Ένας απλός πολίτης. (Η επιθυμία σας έγινε πράξη στην XanthiNews, όχι μόνον στην ηλεκτρονική της μορφή αλλά και στην έντυπη, καλή σας ημέρα).

Σχετικά Άρθρα