Γενική

Ζητούν να φύγει το Προξενείο της Τουρκίας από την Κομοτηνή

Πανελλαδικές διαστάσεις προσπαθούν να δώσουν ορισμένοι κύκλοι στην κατά πολλής φημολογούμενη δράση εκτός των νόμιμων και ακόμη και ηθικών ορίων του Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή. Πρώτο βήμα των πολιτών αυτών ήταν να οργανωθούν μέσα από το ίντερνετ και να δημιουργήσουν σχετική ιστοσελίδα. Επόμενη κίνηση τους ήταν να αναρτήσουν πανό στην είσοδο της πόλης της Κομοτηνής πάνω στο οποίο είχε γραφεί το σύνθημα «ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ» το πανό μάλιστα αναρτήθηκε τις ημέρες που η ομάδα του Πανθρακικού με τον Παναθηναϊκό. Αποτέλεσμα αυτής κίνησης ήταν το θέμα αλλά και το θέαμα με τα πανό να λάβει πανελλαδική διάσταση. Αν περιηγηθεί κανείς στο site (http://proxeneio- stop.org/) θα βρεθεί μπροστά σε ένα πλήθος ερωτήσεων όπως είναι για παράδειγμα:
Υπάρχουν Τούρκοι υπήκοοι στη Θράκη;
Υπάρχουν τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες- ιδίως μετά την κατάργηση της βίζας για την Τουρκία- που δικαιολογούν μια τέτοια πολυπρόσωπη και πολυέξοδη υπηρεσία στην Κομοτηνή.
Απαντήσεις πάντως στα δύο παραπάνω είχαν δοθεί προ καιρού μέσα από σχετική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή στον τηλεοπτικό σταθμό Center. Σε σχετικό λοιπόν ερώτημα «Ποιες είναι οι ουσιαστικές αρμοδιότητες του Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή και ποιες είναι κυρίως οι υποθέσεις πολιτών με τις οποίες ασχολείται;».O Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Μουσταφά Σαρνίτς απάντησε λέγοντας «Πρέπει να πω ότι τα όρια της περιοχής μας είναι συγκεκριμένα. Ξεκινάν από τον Νομό Έβρου και συνεχίζονται μέχρι την Καβάλα και τη Δράμα.
Τα βασικά καθήκοντα μας σε αυτή την περιοχή είναι να προωθήσουμε την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών Ελλάδας και Τουρκίας, ειδικά στην περιοχή. Να προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε την προσέγγιση των δύο χωρών και των δύο λαών και πάνω σε αυτό το πλαίσιο να διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα έχουμε και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα η έκδοση βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών, τις προσωπικές υποθέσεις των Τούρκων υπηκόων της περιοχής, όπως σύναψη γάμων, συμβολαιογραφικές πράξεις, διάφορα άλλα θέματα τούρκων πολιτών, όπως για παράδειγμα, αν υπάρχουν φοιτητές ή άλλα θέματα εκπαίδευσης. Αυτά όμως ισχύουν μόνο για τους Τούρκους πολίτες, που ζουν στην περιοχή. Βέβαια οι συμβολαιογραφικές πράξεις και η βίζα ή η θεώρηση της εισόδου είναι για όλους. Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μπορώ να πω ότι ζουν περίπου 400 Τούρκοι υπήκοοι».
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απασχολεί η υποψηφιότητα Καρατζαφέρη στη Ροδόπη
«Ο εχθρός των Τούρκων έθεσε την υποψηφιότητά του στη Δυτική Θράκη» αυτός είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Sabah που φιλοξενεί στις εσωτερικές της σελίδες ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη από την Αθήνα, για την παρουσία του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη στο ψηφοδέλτιο του νομού Ροδόπης. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στο νομό Ροδόπης και οι επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στο εκλογικό αποτέλεσμα, ήδη είχε σχολιαστεί από τον τύπο, όπου το ερώτημα ήταν κοινό για όλους και το εξής «από πού προέκυψε το ξαφνικό ενδιαφέρον του Γ. Καρατζαφέρη για τη Θράκη;». Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε και το γραφείο Τύπου της νομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης του ΛΑ.Ο.Σ. που στην ανακοίνωσή του, αναφέρει, ότι «η υποψηφιότητα οποιουδήποτε αρχηγού κόμματος σε μία ακριτική περιοχή, κάθε άλλο παρά «ύποπτη και «περίεργη» μπορεί να θεωρηθεί. Καμία ψήφος δεν θεωρείται χαμένη (ακόμη και αν αυτή είναι η λευκή), πόσο μάλλον η ψήφος στο ΛΑ.Ο.Σ. το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που τόλμησε να μιλήσει για το ρόλο του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, τον οποίον όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν τολμά να πάρει θέση».
Στην ανταπόκριση στην τουρκική εφημερίδα Sabah αναφέρεται ότι «ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ., που είναι το μοναδικό άκρως εθνικιστικό κόμμα της Ελλάδας, παραμερίζοντας όσα έχει δηλώσει κατά της Τουρκίας και προκειμένου να συλλέξει ψήφους, στράφηκε προς τη δυτική Θράκη, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του σε εκλογική περιφέρεια της περιοχής, όπου και ζει «τουρκική» μειονότητα. Ο κ. Καρατζαφέρης, για τον οποίο δεν υπάρχει πιθανότητα να αποσπάσει τις ψήφους της «τουρκικής» μειονότητας, στοχεύει στις ψήφους των ακραίων εθνικιστών, οι οποίοι αντιδρούν εναντίον της «τουρκικής» μειονότητας. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι με τις ψήφους, τις οποίες θα λάβει από εκεί, θα εισέλθει και στη Βουλή. Ο ίδιος σε συνέντευξή του, γνωστοποιώντας την υποψηφιότητά του στην περιοχή αυτή, είπε: «Αποτελεί απάντηση στη συνεχή προκλητική στάση της Τουρκίας». Όμως, δεν διευκρίνισε ακόμη σε ποια πόλη της δυτικής Θράκης θα είναι υποψήφιος. Ο Καρατζαφέρης επέκρινε με σκληρή γλώσσα και την κυβέρνηση, ότι προβαίνει σε συνεχείς υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα και σημείωσε: «Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη μπορούν και πετούν στο Αιγαίο, όποτε το επιθυμούν». Στην ανταπόκριση αναφέρεται, επίσης, ότι οι ψήφοι της μειονότητας στη Δυτική Θράκη δίνουν τη δυνατότητα στα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να εκλέξουν τρεις βουλευτές χωρίς να αναφέρεται σε χριστιανούς ή μουσουλμάνους.

Δημήτρης Θ. Καστώρης

Σχετικά Άρθρα