Γενική

…ταραΝΑΚΟΥνήματα

* Καλή σας ημέρα φίλοι και φίλες της εφημερίδας και του διαδικτύου.
* Σαββατοκύριακο έφτασε εμπρός βήμα ταχύ να το προϋπαντήσουμε.
* Σήμερα η στήλη μου θα έχει την μορφή γράμματος και συγκεκριμένα θα απευθυνθώ στην Ακριβή μας Ελληνική Παιδεία.
* Αυτή την «κυρία» που έχει τινάξει στον αέρα όλους τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Και κατά τα άλλα οι πολιτικοί κάνουν λόγο για την δωρεάν δημόσια παιδεία όταν βέβαια όλοι τους στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Και καλά κάνουν γιατί έχουν τα φράγκα.
* «Ακριβή μου Παιδεία,
* Σου γράφω αυτό το γράμμα για να στα πω και να ξεθυμάνω. Έχουμε προεκλογική περίοδο και όλο ακούμε υποσχέσεις από τους πολιτικούς μας ότι θα δώσουν πολλά χρήματα για εσένα αλλά τελικά βλέπω ότι μόνο οικονομική αιμορραγία έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά για πάρτη σου. Και γι αυτό δεν ευθύνεσαι εσύ ακριβή μου αλλά όλοι αυτοί με τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα.
* Να σου πω λοιπόν ότι μια οικογένεια με τρία παιδιά έχει πληρώσει 90 ευρώ για τα δύο παιδιά που πηγαίνουν Α και Γ Δημοτικού και άλλα 30 ευρώ για το νήπιο της. Γι αυτά που ζητάνε τώρα στην αρχή. Άσε που φέτος λόγω της νέας γρίπης πρέπει να έχουν τζελ αντισηπτικό, χαρτομάντηλα, νερό και φαγητό και οι δάσκαλοι παίζουν τον ρόλο νοσηλευτών και γιατρών. Α σε αυτό κάνουν οικονομία ακριβή μου…
* Τι τους νοιάζει; Τα παιδιά τους οι προύχοντες τα προσέχουν. Τα άλλα παιδιά ας πρόσεχαν.
* Ένας έφηβος στην Γ Λυκείου που προετοιμάζεται να μπει στο Πανεπιστήμιο ο γονιός του πρέπει να πληρώσει 1500 ευρώ στα ιδιαίτερα μαθήματα.
* Χώρια τα έξοδα που έχουν οι μαθητές μας για ξένες γλώσσες, αθλήματα, μουσική, χορό ή και άλλες δραστηριότητες.
* Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, οι ετήσιες δαπάνες των ελληνικών οικογενειών για την εκπαίδευση υπολογίζονται σε 4,37 δισ. ευρώ.
* Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα για την προσχολική και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ξοδεύονται κάθε χρόνο 804 εκατ. ευρώ, για τη δευτεροβάθμια 1,34 δισ. ευρώ, ενώ για την τριτοβάθμια 1,44 δισ. ευρώ.
* Περίπου 596 εκατομμύρια το χρόνο δαπανώνται στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ενώ για τα ιδιαίτερα μαθήματα και τα φροντιστήρια 805 εκατομμύρια ευρώ.
* Ένα δισ. ευρώ, δηλαδή το 69,5% των δαπανών που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφορά τις δαπάνες διαβίωσης-σπουδών των φοιτητών στο εσωτερικό (εσωτερικές μετακινήσεις λόγω σπουδών), ενώ το 23,7% (δηλαδή 342,1 εκατ. ευρώ) αφορά αντίστοιχες δαπάνες για σπουδές των φοιτητών στο εξωτερικό.
* Επιπλέον, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα, τα νοικοκυριά δαπανούν περισσότερα από 284,6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για υπηρεσίες φύλαξης των παιδιών στο σπίτι, για δίδακτρα σε παιδικούς σταθμούς και παιδότοπους.
* Ακριβή μου Παιδεία, ελπίζω να μη σε ζάλισα με τους αριθμούς. Δικοί σου είναι.
* Και αυτά είναι ευρουλάκια που τα βγάζουν με ιδρώτα και αίμα οι Έλληνες.
* Σε μια χώρα που έχει μεγάλο αρχαιοελληνικό πολιτισμό.
* Ξέρεις κάτι; Σπουδάζω στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού και δίνω 700 ευρώ για κάθε ενότητα. Δηλαδή 13 ενότητες επί 700 ευρώ=9100 ευρώ μέχρι στιγμής υπολογισμοί, γιατί μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό μέχρι να τελειώσω.
* Είσαι ακριβή ελληνική παιδεία και τελικά δεν ξέρω αν αξίζει και τον κόπο.
* Λυπάμαι πραγματικά…Μα δεν φτάνει αυτό.
* Κάτι πρέπει να γίνει αλλά το θέμα είναι πότε.
* Μέχρι τότε το «χαρτί» θα πηγαίνει σύννεφο σε σένα Ακριβή μου.
* Και θα κλείσω όπως όλοι οι θυμωμένοι: «Άντε στον αγύριστο».

Σχετικά Άρθρα