Γενική

«Η χώρα και η Ξάνθη χρειάζονται μια νέα αρχή και θα την έχουν»

Η ομιλία του υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη στα εγκαίνια του πολιτικού του γραφείου

«Σας ευχαριστώ όλους.
Όπως είπα λίγες μέρες πριν στο κείμενο που ουσιαστικά ανήγγειλα την υποψηφιότητά μου, τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Από εδώ λοιπόν, από την οδό Ελπίδος, που πρωτοχτύπησε η καρδιά του ΠΑΣΟΚ στη Ξάνθη.
Στα ιστορικά γραφεία του Κινήματος που πρωτομπήκα πριν τριάντα ένα χρόνια έφηβος. Από εδώ ξεκινώ έναν αγώνα που δεν είναι προσωπικός. Δεν είναι καν παραταξιακός. Είναι συλλογικός και κοινωνικός, όπως τότε. Τότε το ζητούμενο ήταν η δημοκρατία, η λαϊκή κυριαρχία, η κοινωνική απελευθέρωση.
Σήμερα είναι ο αγώνας για μια ανθρώπινη κοινωνία. Για την αξιοπρέπεια της πατρίδας και του κάθε πολίτη. Για την αξιοκρατία. Τη διαφάνεια. Τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Την αποκατάσταση του κατεστραμμένου κοινωνικού κράτους. Τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Σ αυτή την εκλογική μάχη δεν έχει πλέον σημασία να καταδικάσει και να στηλιτεύσει κανείς την κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής κατέρρευσαν τόσο εύκολα, όσο εύκολα κυβέρνησαν επικοινωνιακά και μόνο επικοινωνιακά, επί τόσα χρόνια.
Σ αυτά τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ χρόνια, σταθήκαμε με συνέπεια και ξεκάθαρη θέση σε όλα τα τοπικά ζητήματα κι ακολουθήσαμε το δρόμο που χάραξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου το 2005. Χαράξαμε την κόκκινη γραμμή απέναντι στην διαπλοκή και τον παλαιοκομματισμό που χρησιμοποίησε το μεροκάματο και την ψεύτικη ελπίδα για απασχόληση σαν όπλο για τη συγκρότηση ενός σκληρού και άδικου τοπικού κατεστημένου, που έχει πνίξει κάθε προσπάθεια αυτόνομης δημιουργικής ανάπτυξης στον τόπο. Ένα σύστημα που ευτέλισε τα πάντα σε συναλλαγή. Που έχει μετατρέψει ακόμη και τον πολιτισμό σε είδος μετρήσιμο σε ψήφους. Που έχει κάνει έννοιες ταυτόσημες τη δράση δημοσίων προσώπων σε θέσεις πολιτικές με τις business. Σταθήκαμε δίπλα και αλληλέγγυοι στους απολυμένους και δοκιμαζόμενους εργαζόμενους. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας στους αγρότες σε μια περίοδο που ο απόλυτος φεουδάρχης υπουργός δεν τους επέτρεπε ούτε να μας ακούν.
Κοιτάξαμε επιτέλους στα μάτια τους συμπατριώτες μας μειονοτικούς και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί νιώθουν λιγότερο ίσοι στην καθημερινή τους ζωή.
Ο λαός μας αντάμειψε. Σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκε εκλογικά σε όλη τη χώρα στη Ξάνθη άγγιξε το 50%. Κι αυτή ήταν μια ιστορική αποκατάσταση. Γιατί η Ξάνθη ήταν πάντα ένας δημοκρατικός Νομός. Ένας Νομός με ιστορία στο εργατικό και αγροτικό κίνημα. Ένας Νομός με ιστορία στη διανόηση και τον πολιτισμό. Ιστορικά λάθη και συγκυρίες οδήγησαν στην εικόνα της συντήρησης και της φοβικής εσωστρέφειας.
Αυτή η πορεία θα συνεχιστεί σε λίγες μέρες με την νέα ακόμη μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4 ης Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί του χρόνου με την νίκη των δημοτικών και νομαρχιακών συνδυασμών, που έχουν στόχο την ανατροπή των σημερινών συντηρητικών και αναχρονιστικών δεδομένων.
Δεν είπα και ούτε πρόκειται να πω ωραία και στρογγυλεμένα λόγια. Για μένα η πολιτική είναι σύγκρουση. Να σπας δεσμά και να αφήνεις χώρο και συνθήκες κοινωνικής ζύμωσης. Η πολιτική δεν είναι ούτε δημόσιες σχέσεις, ούτε λογιστική ούτε managment.
Στη σημερινή μας συνεύρεση δεν θα καταθέσω ούτε την κυβερνητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ούτε την ανάλυση των τοπικών μας ζητημάτων. Θα το κάνω στην πολιτική μου ομιλία στις 30 Σεπτέμβρη.
Θέλω όμως να πω τούτο:
Πιστεύω ότι ο κάθε υποψήφιος δεν μπορεί να εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του. Στο ΠΑΣΟΚ στη Ξάνθη πέρυσι, ενόψει του 8 ου Συνεδρίου του, συμφωνήσαμε σε ένα προγραμματικό πολιτικό κείμενο με τον τίτλο «ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ- ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ». Το κείμενο αυτό παρουσιάστηκε στις διαδικασίες του Συνεδρίου και εκθειάστηκε ως υποδειγματική προσπάθεια, ενσωματώθηκε δε στα επίσημα κείμενα του Συνεδρίου.
Ακόμη στάλθηκε σε όλους τους τοπικούς φορείς, ως πρόταση και βάση διαλόγου. Για μένα αυτή η συλλογική δουλειά αποτελεί το συμβόλαιο τιμής μου με τους Ξανθιώτες. Γιατί επιδιώκω να εκφράζω τη συλλογική συνείδηση και όχι μια δήθεν σοφία μου.
Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται στις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, το νέο φορολογικό σύστημα που θα εναρμονίζεται με τη δομή αυτή, την ανασύσταση της Δημόσιας Διοίκησης, την πράσινη ανάπτυξη, την θέση μας ότι η παιδεία είναι η βάση των πάντων, την άποψή μας ότι το κοινωνικό κράτος στηρίζει τους κοινωνικά ευάλωτους και αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα.
Φίλες και φίλοι
Ο αγώνας του σήμερα είναι η συνέχεια και η ολοκλήρωση της ιστορικής μας ευθύνης. ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν και αμφισβητήθηκε από διάφορους σε κάθε του επιλογή, δικαιώνεται καθημερινά και πανηγυρικά. Και η εμπιστοσύνη και η προσμονή του ελληνικού λαού είναι αμέριστη. ΦΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗΣ το ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη του. Ανανεωμένο αλλά και ώριμο. Με συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνει, συσσωρευμένη εμπειρία άλλα και επίγνωση των παλαιών ολισθημάτων. Και ένας ΛΑΟΣ πιο ώριμος από ποτέ. Που ξέρει ότι δεν πάει άλλο. Που ξεπερνά τα κομματικά στεγανά και είναι διατεθειμένος, παρά την απογοήτευσή του, να κάνει τα πάντα για την ανάταση του τόπου, αρκεί να πειστεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και η πολιτική καθοδήγηση.
Αυτές είναι συνθήκες επιτυχίας και προόδου. Εμείς οι Έλληνες το αποδείξαμε ότι όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις πάντα πετυχαίνουμε.
Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ
Η ΞΑΝΘΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ».

Σχετικά Άρθρα