Γενική

Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και την εκπαίδευση

Συγκρατημένοι οι γονείς στις αγορές σχολικών ειδών

Ξεκίνησε αισίως εδώ και λίγες ημέρες η νέα σχολική χρονιά 2009- 2010, μια σχολική χρονιά, η οποία εκτός από τον ιό της νέας γρίπης, σκιάζεται και από την οικονομική κρίση. Κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό, τα σχολικά είδη έχουν την τιμητική τους, με τους μαθητές και τους γονείς τους να προβαίνουν σε αγορές, οι οποίες συμβάλλον στην πορεία της εκπαίδευσής τους.
Μολύβια, στυλοί , σβήστρες, ξύστρες, τετράδια και τσάντες, αποτελούν τις πρώτες επιλογές των μαθητών, οι οποίοι μερικές φορές ανταγωνίζονται, για το ποιος έχει το καλύτερο και ωραιότερο σχολικό είδος, κυρίως αυτοί των τάξεων του δημοτικού.
Η οικονομική κρίση όμως, φαίνεται ότι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για πολλές επιλογές, αφού οι γονείς ελέγχουν σχολαστικά τις τιμές, αλλά και τα είδη που πρόκειται να αγοράσουν. «Αυτά που πήραμε είναι αρκετά», είναι μια συνηθισμένη πλέον κουβέντα, η οποία ακούγεται από τους γονείς, απευθυνόμενη προς τα παιδιά τους.
Εύη Βρεττού: «Η κρίση έχει φανεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς»
«Ακόμα και οι λίστες των σχολικών ειδών από τα σχολεία είναι φέτος περιορισμένες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου Εύη Βρεττού, δίνοντας τον παλμό της αγοράς των σχολικών ειδών, αφού όπως φαίνεται, ακόμη και οι δάσκαλοι είναι «μαζεμένοι».
Στα έξοδα των σχολικών ειδών, περιλαμβάνονται φέτος και έξτρα έξοδα, τα οποία έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, με αποτέλεσμα οι αγορές των σχολικών ειδών, να γίνουν πιο συμμαζεμένες.
«Έχει φανεί η κρίση και στη σχολική χρονιά. Φέτος ο κόσμος είναι πολύ μαζεμένος. Ακόμα και οι δάσκαλοι είναι μαζεμένοι, κάτι που φαίνεται από τις λίστες, που έδωσαν στα παιδιά. Έρχονται οι γονείς, για να ψωνίσουν και λένε: «Μην παίρνεις αυτό, έχουμε στο σπίτι ή η τσάντα είναι καλή και μπορείς να την έχεις και φέτος». Φάνηκε η κρίση σίγουρα», δηλώνει η βιβλιοπώλης Εύη Βρεττού, ενώ τονίζει ότι οι τιμές στα σχολικά είδη είναι ίδιες με τις περσινές.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα