fbpx
Γενική

8 οδηγίες υγιεινής για τη νέα γρίπη

Από τον Καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Κωνσταντόπουλο

Πριν από τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρξει έξαρση της γρίπης. Με εδραιωμένη αυτή την πεποίθηση ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εισηγήθηκε στην Επιτροπή να ανοίξουν κανονικά και να λειτουργήσουν όπως κάθε χρόνο βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία, εισήγηση που έγινε αποδεκτή.
«Δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν κλειστά, περιμένοντας αν και πότε θα υπάρξουν κρούσματα. Αν συμβεί αυτό σε κάποια σχολεία, θα επανεξετάσουμε το θέμα και μόνο σε περίπτωση που εμφανιστούν πολλά κρούσματα θα κλείσουν κάποια σχολεία για μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες. Αλλά το να πούμε από τώρα ότι δεν θα ανοίξουν είναι υπερβολή», λέει ο καθηγητής παιδιατρικής που είναι και πρόεδρος της Ελληνικής και της Πανευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας.
«Η γρίπη αυτή είναι πολύ πιο ήπια από την κοινή, απλά είναι πιο μεταδοτική. Πέρυσι και πρόπερσι με τις ιώσεις και την κοινή γρίπη τα πράγματα ήταν χειρότερα. Υπήρχαν περιπτώσεις σε πολλά σχολεία που απουσίαζε το 70% μιας τάξης. Τότε όμως δεν ανησύχησε κανείς, τώρα λοιπόν γιατί;», τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή παιδιατρικής, η επιδημιολογία της εποχικής γρίπης για τα παιδιά στην Ελλάδα μοιάζει με αυτή της Ιταλίας και είναι διαφορετική από την επιδημιολογία στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία.
Για τον ελληνικό πληθυσμό αυτή τη στιγμή θεωρείται ως «βάση» μια πανελλήνια μελέτη της εποχιακής γρίπης τα έτη 2002- 2005. Τα ευρήματα για τα παιδιά υπήρξαν τελείως διαφορετικά με αυτά των ΗΠΑ την ίδια περίοδο: Στην Ελλάδα η θνητότητα από κοινή γρίπη ήταν 0%, ενώ στις ΗΠΑ άγγιζε το 2%.
Οι εισαγωγές στις εντατικές μονάδες ήταν στη χώρα μας μόλις στο 1/5 των αντίστοιχων εισαγωγών στις ΗΠΑ. «Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα για την εποχική γρίπη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος για θνητότητα στα παιδιά από τη νέα γρίπη θα είναι μηδενικός, αφού είναι γνωστό πως αυτή είναι πιο ήπια από την εποχική», υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Σε όλη την Αττική, την εβδομάδα που πέρασε άνοιξαν και λειτουργούν τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί. Στην είσοδο του ενός απ αυτούς, στον Κόκκινο Μύλο, βρίσκονται πολλές κούτες με χαρτομάντιλα μιας χρήσης. Εικόνα πρωτοφανής για έναν παιδικό σταθμό, αλλά αναμενόμενη μετά την ανησυχία για έξαρση της γρίπης, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ιδιοκτήτης του σταθμού Σωτήρης Κατσούρος δηλώνει πανέτοιμος για τη φιλοξενία των περίπου 100 παιδιών που έχουν εγγραφεί.
«Αγοράσαμε ήδη δύο μηχανήματα με μαντηλάκια μιας χρήσης, ώστε τα παιδιά να παίρνουν από εκεί όποτε χρειάζεται. Έτσι, καταργούμε τις πετσέτες που αποτελούν εστίες μόλυνσης», μας λέει χαρακτηριστικά.
8 ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
1. Οκτώ πρακτικές συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς των βρεφονηπιακών σταθμών μας δίνει ο καθηγητής παιδιατρικής κ. Κωνσταντόπουλος:
2. Πλύσιμο χεριών τουλάχιστον δύο φορές ενδιάμεσα στο παιχνίδι. Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή όταν φτερνίζονται και πλύσιμο των χεριών 15-20 δευτερόλεπτα μετά το φτέρνισμα..
3. Το προσωπικό των σταθμών να πλένει τα χέρια πριν από το σερβίρισμα των γευμάτων και μετά την αλλαγή πάνας..
4. Να αποφεύγονται τα λούτρινα παιχνίδια και να προτιμούνται τα ξύλινα και τα πλαστικά. Στο τέλος της ημέρας να καθαρίζονται και να πλένονται, καθώς ο ιός μπορεί να παραμείνει για 7 ώρες εκεί..
5. Να αποφεύγεται η από κοινού χρήση μολυβιών και μαρκαδόρων αφού τα μικρά παιδιά συχνά τα βάζουν στο στόμα τους..
6. Να γίνεται συχνός καθαρισμός στις καρέκλες, τα τραπέζια και τα πόμολα..
7. Όταν ένα παιδί παρουσιάσει συμπτώματα, καλό θα είναι εκτός από τον παιδίατρο να ειδοποιείται και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ώστε να καταγράφονται όλα τα κρούσματα..
8.Να αποφεύγεται η χορήγηση αντι- ιικών και αντιβιοτικών φαρμάκων και να δίνονται αντιπυρετικά..
Απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης στα παιδιά.

Σχετικά Άρθρα