Γενική

«Οι αγρότες διανύουν δύσκολη περίοδο»

Ο Νομάρχης Ξάνθης ζήτησε την χορήγηση αποζημιώσεων για τις ζημιές στην πατάτα, στον καπνό και στην πιπεριά Φλωρίνης

Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, μετά από αναφορές καλλιεργητών για ζημιές που οδήγησαν στην υποβάθμιση και στην μείωση της φετινής παραγωγής των καλλιεργειών πατάτας, πιπεριάς Φλωρίνης και καπνού στο Νομό Ξάνθης, έδωσε άμεσα εντολή σε γεωπόνους της Διεύθυνσης Γεωργίας Ξάνθης να πραγματοποιούσουν αυτοψίες στις καλλιέργειες και να συντάξουν σχετικές αναλυτικές εκθέσεις για τα αίτια των ζημιών.
Σύμφωνα με τις ανωτέρω εκθέσεις:
Στην πατάτα υπήρξε μικροκαρπία, σημαντική μείωση και οψίμιση της παραγωγής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε όλα τα στάδια της καλλιέργειά της.
Στην πιπεριά Φλωρίνης υπήρξε σημαντική υποβάθμιση της παραγωγής, λόγω της αυξημένης προσβολής των καλλιεργειών σε υψηλό ποσοστό, από την πυραλίδα του καλαμποκιού.
Στον καπνό υπήρξαν μη κατάλληλες καιρικές συνθήκες στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου που οδήγησαν σε βακτηριώσεις, ενώ αργότερα αναπτύχθηκαν ιώσεις (κηλιδωτός ιός της ντομάτας) και εμφανίστηκαν παράσιτα.
Ο Νομάρχης άμεσα απέστειλε σχετικές επιστολές στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζητώντας να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και την χορήγηση των σχετικών αποζημιώσεων.
Σχετικά ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης δήλωσε: «Οι αγρότες, ως κοινωνική- επαγγελματική ομάδα, διανύουν δύσκολη περίοδο. Η αποζημίωση κάθε ζημιάς είναι απαραίτητη και την διεκδικούμε. Φέτος οι ζημιές υπήρξαν σε πολλά αγροτικά προϊόντα και συρρικνώνουν το αγροτικό εισόδημα».

Σχετικά Άρθρα