Γενική

«Μόνο μέσα από φιλίες γίνονται μουσικές συνεργασίες»

Αποκλειστική συνέντευξη του Παντελή Θαλασσινού στη Νάντια Νάκου

Ένας μεγάλος καλλιτέχνης το ήξερα ότι ήταν και χάρηκα που διαπίστωσα από κοντά πως είναι και ένας σημαντικός άνθρωπος ο Παντελής Θαλασσινός ο οποίος βρέθηκε με την Μελίνα Κανά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης και παρουσίασαν μια μοναδική συναυλία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους! Γνήσιος και αυθεντικός, απλός και χαμογελαστός, αν και ήταν κουρασμένος λόγω των πολλών εμφανίσεων του ανά την Ελλάδα (την προηγούμενη ημέρα ήταν Κύθηρα).
Ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου πολύ καλός φίλος του κου Θαλασσινού, συνθέτης από την Ξάνθη ήταν ο συνδετικός μας κρίκος και τον ευχαριστώ πολύ.
Ο αγαπημένος τραγουδιστής σπάνια δίνει συνεντεύξεις και χαίρομαι που μου έκανε την τιμή να μου μιλήσει…
XanthiNews: Κύριε Θαλασσινέ δεν είναι η πρώτη φορά που ήρθατε στην Ξάνθη. Έχετε έρθει και άλλη φορά όπως επίσης και στα Άβδηρα.
Παντελής Θαλασσινός: Στα Άβδηρα έχω έρθει και έχω ξαναέρθει άλλη μια φορά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης.
XN: Επομένως γνωρίζετε τον θεσμό…
Π.Θ.: Βέβαια και είναι καλό ότι συνεχίζει. Γιατί βλέπουμε Festivals σε κάποιες πόλεις και μετά σταματούν γιατί δεν βοηθάει το κράτος.
ΧΝ: Παρουσιάζετε και μια νέα σας δουλειά σε συνεργασία με τα ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου και Πάτρας
Π.Θ.: Ακόμη δεν έχει γίνει η επίσημη παρουσίαση του. Έχει γίνει cd σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώτη «Ο Μεγαλέξανδρος ο Καταραμένος Δράκος», μουσική- στίχοι του Βαγγέλη Γιαννάκη. Είναι η τρίτη χρονιά που θα παιχτεί αυτό το έργο.
Το πιο σπουδαίο για μένα ήταν ότι αυτό το καλοκαίρι παρουσιάσαμε «Το Μόνο Κόκκινο» της Μελίνας.
ΧΝ: Που είστε και απόψε μαζί.
Π.Θ.: Ναι είναι δικές μου συνθέσεις σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη και του Ηλία Κατσούλη που έφυγε πριν από έναν χρόνο από κοντά μας. Έκανα έναν δίσκο του Μανώλη Λιδάκη «Μη μου γκρεμίζεις το όνειρο» που και από εκεί λέω ένα τραγούδι. Δεν φτάνει ο χρόνος να παίξουμε όλα μας τα τραγούδια εγώ και η Μελίνα και προσπαθούμε να συμπτύξουμε και λέμε τα πιο σπουδαία.
ΧΝ: Πρώτη φορά συνεργάζεστε με την κα Κανά;
Π.Θ.: Με την Μελίνα συνεργάστηκα ακριβώς πριν 2 χρόνια όταν συναντηθήκαμε και είπαμε να κάνουμε μαζί ένα cd.
ΧΝ: Και πώς ήταν η παρουσίαση των συναυλιών;
Π.Θ.: Ξεκινήσαμε τον χειμώνα από τον Σταυρό του Νότου για να παίξουμε ζωντανά τα τραγούδια μας και μετά μπήκαμε στο στούντιο και τα γράψαμε. Πήγαμε στη Θεσσαλονίκη στο «Μύλο» για 3 εβδομάδες και μετά ξεκινήσαμε τον Ιούνιο τις καλοκαιρινές συναυλίες. Τον χειμώνα δεν θα δουλέψω γιατί κουράστηκα πάρα πολύ με τα 3 αυτά cd που έκανα. Είχαμε και τα ζωντανά χειμώνα- καλοκαίρι και είπα αυτόν τον χειμώνα να καθίσω.
ΧΝ: Και τι θα κάνετε;
Π.Θ.: Θα ξεδιαλέξω τα τραγούδια μου για το καινούργιο μου cd. Θα προσπαθήσω να τα παίξω ζωντανά πρώτα και μετά από 1 χρόνο θα τα ηχογραφήσω.
ΧΝ: Συνηθίζετε να ξεκουράζεστε;
Π.Θ.: Εγώ το κάνω. Χρόνο παρά χρόνο δεν δουλεύω χειμώνα. Προσπαθώ να απέχω από αυτό που λέγεται μαγαζί ή ένας χώρος μόνιμος. Μου αρέσει πιο καλά να πηγαίνω το καλοκαίρι από μέρος σε μέρος.
ΧΝ: Διάβασα την βιογραφία σου και μου θύμισε σενάριο ταινίας…Επιτρέψτε μου να σας πω. Μετά το Γυμνάσιο αποφασίσατε να κάνετε τον γύρο του κόσμου με ένα φορτηγό.
Π.Θ.: Έτυχε και έγινε ο γύρος του κόσμου. Γιατί αυτό το φορτηγό που μπαρκάρισα έκανε ακριβώς ένα ολόκληρο γύρο του κόσμου. Δηλαδή ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη, περάσαμε από τις στήλες του Ηρακλέως από το Γιβραλτάρ, πήγαμε στον Καναδά και από εκεί περάσαμε την Διώρυγα του Παναμά όλο τον Ειρηνικό, Ιαπωνία και από εκεί μέσω Ινδικού, Σιγκαπούρη και Διώρυγα του Σουέζ ήρθαμε πάλι στη Θεσσαλονίκη.
ΧΝ: Στη Θεσσαλονίκη αγοράσατε μια κλασική κιθάρα και ξεκινήσατε να τραγουδάτε ελληνικό ρεπορτόριο…
Π.Θ.: Έπαιζα πιο πριν κιθάρα απλά έπαιζα με ηλεκτρικές. Έπαιζα με τον αδελφό μου ροκ μουσική σε γκρουπάκια.
Και κάποια στιγμή όταν βρέθηκα μακριά από την Ελλάδα άρχισαν να μου ζητάνε να τους παίξω κάποιο τραγούδι (το πλήρωμα). Αλλά και στον στρατό άρχισα να μελετάω πάρα πολύ το ελληνικό ρεπερτόριο και είχα αρχίσει να εμφανίζομαι σε μπουάτ. Από τότε δεν έχω ξαναπαίξει ξένο ρεπορτόριο.
ΧΝ: Καθόλου; Ούτε σε παρέες;
Π.Θ.: Καθόλου. Δεν έχω ξανασχοληθεί.
ΧΝ: Μου κάνει φοβερή εντύπωση.
Π.Θ.: Ακούω ξένη μουσική αλλά δεν έχω ξαναπαίξει. Θεώρησα ότι δεν μπορείς να εκφραστείς με τον ξένο στίχο. Δεν έχεις που να αποταθείς. Δεν υπάρχει επικοινωνία. Αν μπορέσεις να έχεις Εγγλέζους ή Αμερικάνους και να σε ακούνε ναι! Απλά δεν γίνεται αυτό το πράγμα.
ΧΝ: Τα τραγούδια σας είναι καθαρά ελληνικά.
Π.Θ.: Τα τραγούδια μου είναι στην ουσία μπαλάντες. Προέρχονται από την ροκ μουσική. Απλά χρησιμοποιώ ελληνικές μελωδίες, ελληνικούς δρόμους.
ΧΝ: Την στρατιωτική σας θητεία την κάνατε στην Θράκη. Θεωρείτε ότι έχετε δεσμούς με την περιοχή μας;
Π.Θ.: Την έκανα στον Έβρο. Πάντα είχα δεσμούς με την Θράκη. Καταρχάς εμένα μου αρέσει ο τόπος. Όταν ήμουν φαντάρος έσβησα το ότι μπορεί να είμαι στην Αθήνα, στον Πειραιά, στα νησιά ή οπουδήποτε. Αποφάσισα ότι εκεί θα ζήσω 2 χρόνια! Ηρέμησα. Ήμουν μαζί με άλλους 8 φαντάρους σε ένα φυλάκιο στον Έβρο και δεν ήθελα ούτε να με πάρουν με μετάθεση. Κάποια στιγμή μου ήρθε να πάρω μετάθεση στις Σέρρες προς το τέλος της θητείας μου και αρνήθηκα. Δεν ήθελα.
Στην Θράκη έρχομαι πάρα πολύ συχνά. Για παράδειγμα, στην Μαρώνεια έχω ηχογραφήσει δύο τραγούδια με τους αδελφούς Παγκοζίδη στην Μαγική Πυξίδα στο στούντιο που έχουν εκεί.
Υπάρχουν σπουδαίες γωνιές στην Ελλάδα για να περάσεις κάποιο χρόνο, να ζήσεις κάποιες στιγμές σου.
ΧΝ: Έχετε κάνει και ένα cd «Από την Τήλο ως την Θράκη».
Π.Θ.: Αυτό ήταν οι συναυλίες του 1999 μαζί με την Δέσποινα Ολυμπίου, στα πρώτα της βήματα. Ήταν μαζί μας και είχαμε κάνει 40 συναυλίες. Είχαμε ένα μεγάλο γκρουπ. Βγήκε τόσο ωραίο και το κάναμε διπλό cd.
ΧΝ: Οι στίχοι, τα τραγούδια του Ηλία Κατσούλη που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, ήταν που σας έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό.
Π.Θ.: Βέβαια. Ήταν και αυτός που με οδήγησε να γράψω αυτά τα τραγούδια. Θεωρώ ότι αν δεν ήταν ο Κατσούλης ίσως να μην τα έγραφα. Θεωρώ ότι μου έμαθε να διαλέγω στίχο, γιατί όταν συζείς μέσα από τα τραγούδια με έναν τέτοιο άνθρωπο έχεις απαιτήσεις από τον στίχο και από τον λόγο.
Ήμουν τυχερός γιατί είχα ανθρώπους που μου εμπιστεύτηκαν κάποιους καλούς στίχους τους. Καλοί άνθρωποι. Δηλαδή ο Μάνος Ελευθερίου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, πολλοί, πολλοί και τους ευχαριστώ.
Πιστεύω ότι πρέπει ένας άνθρωπος να ξέρει να διαλέγει σοβαρό στίχο, σοβαρά τραγούδια. Γιατί το σοβαρό τραγούδι, το έντεχνο και το άτεχνο και δεν ξέρω πως τα λένε έχει να κάνει με τον στίχο του και όχι με την μουσική του.
Την μουσική μπορείς να την πεις έντεχνη ή άτεχνη ή οτιδήποτε.
Ένα τραγούδι πρέπει να μιλάει για σοβαρά πράγματα.
ΧΝ: Έχετε συνεργαστεί με τα πιο μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής. Και έχετε κάνει αρκετές και διαφορετικές δουλειές. Υπάρχει κάτι που δεν το έχετε κάνει και θα θέλατε να το κάνετε;
Π.Θ.: Μουσικό δεν με νοιάζει αν κάτω κάτι. Ούτε έχω όνειρα πάνω στην μουσική. Και όλα αυτά ήρθαν από παρέες, από συζητήσεις. Δεν στοχεύω κάπου. Απλά θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο και πρέπει να τον προγραμματίζεις τον ελεύθερο χρόνο σου για να κάνεις πράγματα που αγαπάς. Τα χόμπι σου, να κάνεις διακοπές, να μην κάνεις κάθε καλοκαίρι συναυλίες.
Τίποτα δεν έχει αξία όσο ο ελεύθερος χρόνος σου και αυτό που έχεις μέσα στο κεφάλι σου και λες ότι μπορώ να κάνω αυτό, το προγραμματίζω.
Όταν δεν μπορείς να προγραμματίσεις, δεν έχεις πολιτισμό, δεν έχεις κουλτούρα, δεν έχεις τίποτα.
Ο ελεύθερος χρόνος σε κάνει να μπορείς να κάνεις πράγματα.
ΧΝ: Εσείς τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;
Π.Θ.: Προσπαθώ να κάνω αυτό που μ αρέσει. Να πηγαίνω, να κάθομαι σε μια καρέκλα να βλέπω την θάλασσα, να παίρνω την βάρκα μου να κάνω μια βόλτα, να ψαρεύω και να ξανακάθομαι να βλέπω την θάλασσα. Όταν πεινάω να τρώω. Όταν νυστάζω να κοιμάμαι. Και να μην ξέρω τι θα κάνω το επόμενο λεπτό.
ΧΝ: Θαλασσινός όνομα και πράγμα πραγματικά…Θα είστε στη νέα δουλειά του Σταμάτη Χατζηευσταθίου, του συνθέτη συμπατριώτη μας.
Π.Θ.: Ήμουν και στην προηγούμενη του δουλειά που είπα το «Εγώ θα μείνω». Μου έχει δώσει και ένα τραγούδι το «Εγώ που λες» και τώρα θα πω το «Όσο υπάρχει ουρανός». Ένα εξαιρετικό του τραγούδι. Περιμένουμε με αγωνία το cd του!
ΧΝ: Είστε φίλοι με τον Σταμάτη;
Π.Θ.: Ναι είμαστε πολύ φίλοι. Μόνο μέσα από φιλίες γίνονται συνεργασίες. Από συνοικέσια δεν γίνονται στη μουσική συνεργασίες. Ούτε υπάρχουν υποχρεώσεις. Εγώ δεν έχω υποχρέωση σε κανέναν να κάνω κάτι. Υποχρέωση μπορεί να έχω σε κάποιον που με βοήθησε αλλά όχι από υποχρέωση να κάνω κάτι μουσικό. Θα μπορούσα να του κάνω ένα δώρο ή κάτι άλλο.
ΧΝ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Π.Θ.: Να στε καλά.

* Ευχαριστώ το Νίκο Κοσμίδη για τις φωτογραφίες του

Νάντια Αντ. Νάκου

Σχετικά Άρθρα