Γενική

«Εκδίωξη από τους Δραμινούς φορείς»

Ενημέρωση της κοινής γνώμης για την απαράδεκτη στάση των Αρχών της περιοχής Δράμας απέναντι στην αθλητική διοργάνωση ROUT

Σε καταγγελία προέβη η οργανωτική ομάδα του «Rodopi Ultra Trail» σχετικά με την απαράδεκτη στάση των αρχών της Δράμας, όπως αναφέρει στην αθλητική διοργάνωση ROUT. Την ίδια στιγμή αναφέρεται με εγκωμιαστικά λόγια για το Δασαρχείο Ξάνθης που βοήθησε από την δική του πλευρά.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
«Εμείς, οι άνθρωποι της διοργάνωσης του Rodopi Ultra Trail (ROUT), αισθανόμαστε εδώ και καιρό την ανάγκη να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά όχι μόνο με εκείνους που ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο και με τον λεγόμενο λαϊκό αθλητισμό, αλλά κυρίως με την υπόλοιπη κοινή γνώμη, ώστε να τους ενημερώσουμε για τα όσα θλιβερά διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες, σε ένα ζήτημα που μόνο χαρά και ικανοποίηση θα έπρεπε να προκαλεί σε όλους. Αναφερόμαστε στις πτυχές της υπόθεσης ενός νεοσύστατου αθλητικού γεγονότος, του ROUT, το οποίο επιδιώκει να αποτελέσει έναν πολύ ιδιαίτερο και απαιτητικό αγώνα, που θα απευθύνεται σε ένα εξειδικευμένο κοινό των αποκαλούμενων υπαίθριων αθλημάτων. Δυστυχώς- όχι αναίτια βέβαια- ο αγώνας μας δέχεται μια σφοδρή επίθεση από φορείς της περιοχής Δράμας, που προφανή στόχο έχει όπως είναι πλέον φανερό, την εκδίωξή του από την περιοχή! Αυτή η πρωτοφανής και απαράδεκτη αντιμετώπιση ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε πλέον γνωστό το πρόβλημα στην ευρύτερη Κοινή Γνώμη, ώστε να πληροφορηθεί ο μέσος πολίτης, πώς κάποιοι αντιλαμβάνονται την λεγόμενη περιφερειακή ανάπτυξη.
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην υπόθεση αυτή, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ROUT προέκυψε στις αρχές του 2009, μετά από τη διάσπαση στα δύο του προκατόχου γεγονότος με την ονομασία Virgin Forest Trail (VFT), το οποίο έγινε με επιτυχία τα δύο προηγούμενα χρόνια, έχοντας «γεννηθεί» από την υλοποίηση της ιδέας ενός εκ των διοργανωτών του ROUT (ο έτερος νέος αγώνας, με τη συντομογραφική ονομασία VFUT, υποστηρίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Παρανεστίου Δράμας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας). Σε μια προσπάθεια πραγματικής αναβάθμισης ώστε στο μέλλον να αποτελέσει σημαντικό διεθνές γεγονός εφάμιλλο μεγάλων αγώνων του εξωτερικού, ο ROUT παρουσιάζει πλέον αρκετά νέα στοιχεία που τον διαφοροποιούν σημαντικά από τον προκάτοχο αγώνα, καθιστώντας τον πολύ πιο απαιτητικό και πιο δύσκολο και μετατοπίζοντάς τον πλέον στο χώρο της περιπέτειας (adventure, nature race). O ROUT θα είναι ένας αγώνας αποκλειστικά για πεπειραμένους δρομείς βουνού και φιλοδοξούμε να αποτελέσει πόλο έλξης και ξένων αθλητών.
Τα γεγονότα που άρχισαν να διαδραματίζονται από τις πρώτες ακόμα ημέρες από την εξαγγελία του νέου γεγονότος τον περασμένο χειμώνα, δείχνουν μια πρωτόγνωρη για τα αθλητικά ήθη- δυστυχώς όμως- ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, που κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με το αθλητικό πνεύμα. Από τη δημιουργία των δύο αγώνων (ROUT and VFUT) στη θέση του ενός (VFT), υπήρξε μια έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα από τους πρώην συνεργάτες σε βάρος του δικού μας αγώνα, που ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ξεκίνησε και δυστυχώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, είναι η δια παντός ματαίωσή του, με τις όποιες οικονομικές- κυρίως- επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία της περιοχής Παρανεστίου Δράμας αλλά και για την εξαιρετική μέχρι σήμερα τουριστική φήμη της ορεινής Δράμας.
Μπορούμε να αντιληφθούμε την αίσθηση πικρίας των πρώην συνεργατών μας του VFUT- η δική μας είναι μεγαλύτερη, αφού ήμασταν και οι εμπνευστές της ιδέας του αγώνα και οι γνώστες του αντικειμένου, το οποίο και υλοποιήθηκε με επιτυχία το 2007 και 2008. Μπορούμε επίσης να αντιληφθούμε το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (Δήμος Παρανεστίου) και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (Νομαρχία Δράμας), για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην εξαίρετου κάλλους φύση της περιοχής τους. Κι ακόμα, μπορούμε να αντιληφθούμε το βαθμό στον οποίο το γεγονός αυτό έχει συγκινήσει τόσο τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, ώστε να επιδιώκουν την ενεργή συμμετοχή τους στο VFUT μέσω του εθελοντισμού. Είναι όλα θεμιτά και ευχόμαστε να βρουν μιμητές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ώστε να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας μορφής ανάπτυξης είναι ο Όλυμπος, με μεγάλο αντίκτυπο στις πόλεις του Λιτοχώρου και του Δίου, ο οποίος για πάνω από 15 χρόνια φιλοξενούσε έναν μόνο αγώνα, συγκεντρώνοντας όχι πάνω από εκατό αθλητές. Σήμερα, με τρεις παρόμοιους αγώνες συγκεντρώνει πάνω από χίλιους αθλητές, χωρίς να συνυπολογίσουμε την μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή, αθλητών για προπονήσεις σχεδόν σε όλη την διάρκεια της χρονιάς!
Εκείνο που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, όσο κι αν προσπαθήσαμε, είναι η φαινομενικά ανεξήγητη εχθρική αντιμετώπιση του δικού μας γεγονότος, από τους επίσημους φορείς της κοινωνίας της Δράμας. Η επιθετική στάση τους απέναντι στον ROUT δείχνει ότι θεωρούμαστε λίγο- πολύ ως εισβολείς, με ανάλογου χαρακτήρα προθέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ το Δασαρχείο Ξάνθης (ο ROUT εξελίσσεται μέσα στα διοικητικά όρια των νομών Δράμας και Ξάνθης) στέκεται εύλογα αρωγός στην προσπάθειά μας, το αντίστοιχο Δασαρχείο της Δράμας έχει μέχρι σήμερα προβάλλει πλήθος αιτιάσεων προσπαθώντας να εμποδίσει τη διεξαγωγή του ROUT, χωρίς να υπάρχει βάση από την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία σαφέστατα επιτρέπει τις «δραστηριότητες αναψυχής» σε ορεινές, δασικές εκτάσεις. Σε απαντητική επιστολή του Δασαρχείου Δράμας σε δική μας ενημερωτική για την πραγματοποίηση του αγώνα, στην οποία μάλιστα δεν προβάλαμε αίτημα για συνδρομή του, μας ζητείται απερίφραστα να μην διεξαχθεί ο αγώνας μας, αναφέροντας ως λόγους αποτροπής, την προστασία του περιβάλλοντος (!), την σε εξέλιξη κυνηγετική περίοδο, όπως και την απουσία ικανού αριθμού προσωπικού του Δασαρχείου προς διάθεση της διοργάνωσής μας. Παρόμοια επιστολή- χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί δική μας ενημερωτική- είχαμε λάβει τον προηγούμενο Μάρτιο από τον ίδιο τον Νομάρχη Δράμας, από τον οποίο προβάλλονταν οι ίδιοι ακριβώς λόγοι, με τη συμβουλή να μην πραγματοποιήσουμε τον αγώνα μας!
Αναρωτιόμαστε, ο έτερος αγώνας (VFUT), ο οποίος στηρίζεται ένθερμα από τους επίσημους φορείς της περιοχής και ο οποίος έχει παρόμοιο ύφος με τον δικό μας, δεν δημιουργεί άραγε τα ίδια «προβλήματα» στην περιοχή, όπως υποτίθεται ότι δημιουργεί ο δικός μας αγώνας; Ή ακόμα, εάν η κυνηγετική δραστηριότητα έχει λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στο δασικό περιβάλλον απ’ ότι η απλή διέλευση πεζοπόρων από τα μονοπάτια της περιοχής. Με βάση αυτές τις αιτιάσεις τείνουμε να πιστέψουμε ότι μια εκδρομική παρέα στα δάση της Δράμας αυτή την περίοδο του χρόνου, κινδυνεύει να γίνει θύμα των κυνηγών της περιοχής, πράγμα ανήκουστο! Διερωτόμαστε αν όλα αυτά συνάδουν με την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Δράμας.
Παράλληλα, γίναμε αποδέκτες ακόμα και ανώνυμων απειλών εφόσον συνεχίσουμε την προετοιμασία του αγώνα μας! Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι ψευδείς και υστερόβουλες φήμες διασπείρονται ανάμεσα στο αθλητικό κοινό του χώρου μας και αναφέρονται σε κάθε παράμετρο του αγώνα μας: επίπεδο ασφάλειας, οργάνωσης, ετοιμότητας, βαθμός επικινδυνότητας κλπ. Θα ήταν περιττό βέβαια να προχωρήσουμε σε παράθεση επιχειρημάτων που θα αντέκρουαν την κακοήθη αυτή φημολογία, που έντεχνα διοχετεύεται συνεχώς, ακόμα και τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο. Απλά, θα τονίσουμε ότι εκείνοι που μας θεωρούν εχθρούς μετέρχονται κάθε αθέμιτο μέσο για να αποτρέψουν την διεξαγωγή του αγώνα μας.
Θέλουμε για μια ακόμα φορά να δηλώσουμε ότι ο μόνος μας σκοπός είναι η διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος, που θα απευθύνεται σε ένα εξειδικευμένο κοινό Ελλήνων και ξένων αθλητών. Οι περισσότεροι στην Οργανωτική Ομάδα είμαστε αθλητές οι ίδιοι και ασχολούμαστε εδώ και πολλά χρόνια με αυτή τη δραστηριότητα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να συναντήσουμε τέτοια προβλήματα και αναίτιες επιθέσεις. Δεν ζητάμε τίποτα από κανέναν, δεν αξιώνουμε την υποστήριξη κανενός και ούτε επιδιώκουμε να μονοπωλήσουμε αυτό που κάνουμε, δεν μας ενοχλεί ούτε καν η οικειοποίηση από άλλους της ιδέας που εμείς κομίσαμε στην περιοχή αυτή. Έχουμε όμως την αξίωση από τις Αρχές της περιοχής Παρανεστίου και Δράμας, να σεβαστούν τη νοημοσύνη και τα δικαιώματα των διακοσίων και πλέον αθλητών του ROUT, που προέρχονται από όλη την Ελλάδα και θέλουν να συμμετάσχουν στο γεγονός που διοργανώνουμε εμείς! Στο τέλος, μόνος χαμένος θα είναι η κοινωνία της περιοχής, που θα πληρώσει το τίμημα της έμμεσης δυσφήμισής της, που προκάλεσαν εκείνοι που έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν το συμφέρον των πολιτών της περιοχής τους. Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ταγμένοι να βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες στην ανάπτυξή τους. Ας εκφέρουν άποψη οι ξενοδόχοι της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν μια πληρότητα 100% για τις μονάδες τους το διήμερο διεξαγωγής του αγώνα μας, για το αν ο ROUT θα επιφέρει ζημία στην τοπική κοινωνία!
Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και να σταματήσει κάθε περαιτέρω προσπάθεια εκδίωξης από τον φυσικό χώρο της οροσειράς Ροδόπης, τόσο της διοργάνωσής μας (έδρα στην Ορεστινή Ξάνθης, στις πλαγιές της οροσειράς) όσο και του ίδιου του αγώνα (διεξαγωγή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας ακυρώνει αυτόματα την έννοια του ROUT). Μόνο κέρδος θα έχει η περιοχή της Δράμας από την διοργάνωση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, εμείς λαμβάνουμε κάθε μέτρο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κακοήθους πράξης το διήμερο των εκδηλώσεών μας στις 24 και 25 Οκτωβρίου, η οποία θα έχει σαν σκοπό να αποτρέψει ακόμα και την ύστατη στιγμή τον αγώνα μας προκαλώντας τελικά οικονομική και κοινωνική ζημιά στην περιοχή της Δράμας».

Σχετικά Άρθρα