Γενική

Επιχείρησαν να κάψουν τζαμί στους Τοξότες Ξάνθης

Πρόκειται φυσικά για προβοκάτσια

Του Σταύρου Καρυπίδη
Άγνωστοι επιχείρησαν ξημερώματα Πέμπτης να κάψουν το τζαμί στους Τοξότες Ξάνθης ρίχνοντας από το παράθυρο ένα μπετονάκι πετρέλαιο και βάζοντας φωτιά. Ευτυχώς η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε σε όλους τους χώρους του πρόσφατα ανακαινισμένου τζαμιού λόγω έλλειψης οξυγόνου.
Την είδηση μεταδώσαμε πρώτοι και κατά αποκλειστικότητα μέσα από το blog της εφημερίδας μας το xanthi- news.blogspot.com και έκανε τον γύρο της Ελλάδος. Οι καταστροφές υπολογίζονται περίπου στα 20.000 ευρώ αφού εκτός από τις φθορές στα κάγκελα και το παραβιασμένο παράθυρο, κάηκε ένα μεγάλο μέρος της μοκέτας, ένα κλιματιστικό τύπου ντουλάπας και μέρος της οροφής του ιερού μουσουλμανικού χώρου. Φυσικά όλο το εσωτερικό θέλει βάψιμο και η ξύλινη οροφή αντικατάσταση. Την καταστροφή εντόπισαν το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου στις 7, μουσουλμάνοι της περιοχής που θέλησαν να προσευχηθούν μετά τη νηστεία του ραμαζανιού.
Το παράδοξο είναι πως ίδια περίπτωση πυρκαγιάς υπήρξε και στο παρελθόν, στο ίδιο τέμενος, στην προεκλογική περίοδο του 2004!!! Η σύμπτωση αυτή αποδεικνύει περίτρανα πως «κάποιοι» θέλουν να «βάλουν φωτιά» στη Θράκη και επέλεξαν το μέσο αλλά και κυρίως τον τόπο που μπορεί να εξοργίσει τους μουσουλμάνους της ακριτικής μας περιοχής εν τω μέσω μάλιστα και προεκλογικής περιόδου.
Η προβοκάτσια θεωρείται δεδομένη, λόγω ενός απλού δεδομένου: Η αγαστή συγκατοίκηση Ελλήνων, χριστιανών και μουσουλμάνων, της περιοχής μας έχει επιβεβαιωθεί και επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα από τον έμπρακτο και αδιατάραχτο αλληλοσεβασμό, ιδιαίτερα σε θέματα θρησκείας, αλλά και στα ήθη και τα έθιμα.
Το έργο των επίδοξων εμπρηστών δεν ολοκληρώθηκε, αλλά απορίας άξιο είναι πως οι εμπρηστές δεν έγιναν αντιληπτοί από περίοικους ή περαστικούς.
Έχει ήδη ξεκινήσει προανάκριση από το τμήμα Ευλάλου για να εντοπιστούν οι προβοκάτορες εμπρηστές, που εκτελούν μία σαφή εντολή: «Βάλτε φωτιά στη Θράκη». Και αυτοί που επιθυμούν μία θρησκευτική σύγκρουση στη Θράκη, είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες. (Το συμβάν του εμπρησμού του Τζαμιού στους Τοξότες το κάλυψε χθες και το Τουρκικό κρατικό κανάλι!!!).

Σχετικά Άρθρα