Γενική

Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης επανακτά τη στέγη του

Εγκαινιάστηκε το κτίριο του παλιού ταχυδρομείου στην παλιά πόλη

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας εγκαινιάστηκε το κτίριο του παλιού ταχυδρομείου στις παρυφές της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Η τελετή των εγκαινίων τελέστηκε από το Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονα, σε μια αίθουσα κατάμεστη από πλήθος κοινού. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν πολλοί από τους τοπικούς άρχοντες, ανάμεσα στους οποίους, ο Βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός, ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, καθώς και Δήμαρχοι του Νομού Ξάνθης και άλλοι τοπικοί φορείς. Το κτίριο του παλιού ταχυδρομείου και όχι μόνο, είναι περιουσία πλέον του Δήμου Ξάνθης, ο οποίος το αγόρασε περίπου πριν τέσσερα χρόνια από το ελληνικό δημόσιο. Τα τελευταία χρόνια, πριν τη διαδικασία ανακαίνισής του, στέγαζε το Σύλλογο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, ο οποίος θα εξακολουθήσει να στεγάζεται και πάλι στο ανακαινισμένο εκ θεμελίων κτίριο.
Μιχάλης Στυλιανίδης: «Το κτίριο αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας»
Το γνωστό σε όλους κτίριο σαν παλιό ταχυδρομείο, χτίστηκε από την οικογένεια Χασιρτζόγλου, περίπου πριν έναν αιώνα. Στα πρώτα χρόνια φιλοξενούσε την οικογένεια Χασιρτζόγλου, μετέπειτα όμως δόθηκε για άλλες χρήσεις και συγκεκριμένα φιλοξενούσε διάφορες διοικητικές υπηρεσίες της Ξάνθης. Μέχρι και σήμερα έχει στεγάσει κατά καιρούς πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ανάμεσα στις οποίες είναι η Εθνική Τράπεζα, το Επαρχείο της Ξάνθης, καθώς και τη Νομαρχία Ξάνθης.
«Αυτή η ιστορία άνω των εκατό χρόνων, δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το Δήμο Ξάνθης και να αφήσουμε το κτίριο ερειπωμένο και χιλιοτραυματισμένο από τις διάφορες χρήσεις. Άλλωστε η οδός Βενιζέλου έχει να αναδείξει πολλά σημαντικά κτίρια. Φιλοσοφία του Δήμου είναι η ανάδειξη του πολιτισμού μας, της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, προστατεύοντας ό,τι έχει μείνει στο διάβα της ιστορίας του χρόνου», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στο ανακαινισμένο κτίριο.
Πέπη Στάντσιου: «Η μέρα των εγκαινίων είναι σταθμός και ορόσημο για το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης»
Το Δημοτικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να παραχωρήσει εκ νέου το κτίριο στο Σύλλογο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης. Ο σύλλογος είναι γνωστός σε όλους για τη δράση του, καθώς και για διακρίσεις που έχει πάρει τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πέπη Στάντσιου, με εμφανής τη συγκίνηση στο πρόσωπό της ανέφερε: «Σήμερα πραγματοποιείται το όνειρο της λυκειακής οικογένειας της Ξάνθης. Αποκτά στέγη».
Το κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο πεντακοσίων πενήντα τετραγωνικών μέτρων, με περίπου εφτακόσια τετραγωνικά χώρων μέσα στο κτίριο, σε όλους τους ορόφους, ενώ η ανακαίνισή του κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα