Γενική

Ήρεμο το καλοκαίρι στην Ξάνθη από άποψη πυρκαγιών

Όλα τα συμβάντα αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως- Δηλώσεις Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δ. Γενιτζέ

Όλοι οι Ξανθιώτες έχουμε γίνει μάρτυρες, μέσω των τηλεοπτικών μας δεκτών, της τεράστιας καταστροφής διάφορων περιοχών της Ελλάδας, από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμης γης, καθώς και εκατοντάδες σπίτια, έχουνε γίνει στάχτη από την πύρινη λαίλαπα, θέτοντας σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες.
Και στο Νομό Ξάνθης είχαμε αρκετά περιστατικά πυρκαγιών, τα οποία όμως δεν πήραν μεγάλη έκταση, αφού οι επεμβάσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας υπήρξαν άμεσες και αποφασιστικές.
Με αφορμή λοιπόν την καταστροφή, που υπέστησαν πολλές περιοχές στη χώρα μας, η εφημερίδα «XN», μίλησε με το διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ξάνθης Δημήτρη Γενιτζέ, ο οποίος παρουσίασε την επικρατούσα κατάσταση στο Νομό Ξάνθης, αλλά και αυτήν που επικράτησε καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Δημήτρης Γενιτζές: «Εμείς στο Νομό Ξάνθης πήγαμε πάρα πολύ καλά»
Όλα τα καλοκαίρια τα περιστατικά πυρκαγιών είναι αναπόφευκτα, είτε από απροσεξία πολιτών, είτε από τη συνεχόμενη ζέστη. Στην Ξάνθη και γενικότερα στο Νομό Ξάνθης, σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά, τα οποία όμως δεν πήραν έκταση.
«Εμείς εδώ σα Νομός, σαν τοπική κοινωνία, πήγαμε πάρα πολύ καλά. Φέτος ήταν μια καλή αντιπυρική περίοδος. Δεν είχαμε μεγάλα συμβάντα πυρκαγιών και όποιο πρόβλημα δημιουργήθηκε, μπορέσαμε να το αντιμετωπίσουμε στη γέννησή του», ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης Δημήτρης Γενιτζές, εμφανώς ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του σώματος.
Με τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας τέθηκαν σε επιφυλακή, ενώ συνέδραμαν ενεργά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αθήνα, στέλνοντας εξοπλισμό και δυνάμεις. Συγκεκριμένα η υπηρεσία Ξάνθης, απέστειλε ένα όχημα και τέσσερις άνδρες.
Διοικητής Πυροσβεστικής: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι»
Σύμμαχος των πυροσβεστών, υπήρξαν και οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας, αφού μέχρι τα μέσα Ιουλίου, δεν έλειπαν οι βροχές από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ξάνθης, μειώνοντας αρκετά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
«Τελευταίο περιστατικό κοντά στην πόλη της Ξάνθης, σημειώθηκε ανήμερα τον δεκαπενταύγουστο, όταν κεραυνός έπεσε σε δέντρο στο περιαστικό δάσος, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς. Η ΤΗ.ΛΕ.ΘΡΑ. αντιλήφθηκε έγκαιρα τον καπνό και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης ενήργησε άμεσα, χωρίς να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα», είπε ο κ. Γενιτζές.
Στην όλη προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την συνδρομή των εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, των οποίων τόσο η παρουσία, όσο και η βοήθεια είναι καθοριστικές και απαραίτητες.
«Τι πρέπει να προσέχουμε για να αποτραπεί η εκδήλωση πυρκαγιάς»
Παρακάτω αναφέρονται κάποιες οδηγίες, για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς, έτσι όπως αυτές δίνονται από το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι κυριότερες από αυτές είναι:
Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους.
Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβασθείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα