Τύφλα να έχει η ολοκληρωμένη διαχείριση
Στο ανθρωπογενές περιβάλλον, τα σκουπίδια αποτελούν ένδειξη πλούτου, η ορθολογική διαχείρισή τους όμως αποτελεί απόδειξη πολιτισμού. Στη φύση δεν υπάρχουν σκουπίδια, κι αυτό γιατί ό, τι δεν χρειάζεται ένας οργανισμός, το χρειάζεται άλλος.
Στην πόλη μας ότι δεν χρειαζόμαστε το ρίχνουμε έξω από τους κάδους. Όταν διαχειριζόμαστε ένα μεγάλο αριθμό υλικών ως σκουπίδια, είναι φυσικό να θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτά μεταφέροντάς τα σε οποιοδήποτε χώρο μακριά από εμάς.
Έντονο χαρακτήρα αυτής της αντίληψης έχουμε στο κέντρο της Ξάνθης όπου ένας μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων υλικών δε συλλέγεται, καθώς δεν υπάρχουν συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Έτσι το κέντρο της Ξάνθης δέχεται ένα τεράστιο φορτίο σε μικρό χρονικό διάστημα, κυρίως από πλαστικά συσκευασίας και χαρτόκουτα. Αυτά διασπώμενα σε μικροσκοπικές ίνες αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για τα οικοσυστήματα αλλά και για τον άνθρωπο, καθώς καταλήγουν στο σωματικό ιστό μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Η αποκομιδή και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί βασική αρμοδιότητα και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης Α βαθμού, όπως προβλέπεται από το Ν. 3463/06, η δε ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων και των οργανικών αποβλήτων, αποφάγια, κλαδέματα λάδια από τα σαντουϊτσάδικα κ.α) είναι πλέον υποχρεωτική από την ΕΕ και μόνο τα υπολείμματα επιτρέπεται να καταλήγουν στους χώρους ταφής.
Ο Δήμος Ξάνθης- δηλώνει- ότι κάνει ότι είναι δυνατόν για να μαζέψει τα σκουπίδια. Εντούτοις μέχρι σήμερα δε διαθέτει κανένα ολοκληρωμένο συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Δεν μπορεί μάλιστα ο κ. Γιαγντζόγλου, να μαζέψει αξιοπρεπώς τα σκουπίδια από τις γειτονιές, πριν αυτά ξεχειλίσουν τους κάδους με αποτέλεσμα να έχουμε τα φαινόμενα που καταγράψαμε για πολλοστή φορά χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία και την πλατεία Ελευθερίας. (Αφιερωμένο στον αρμόδιο αντιδήμαρχο που πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα και ΑΥΤΟΣ είναι ο άνθρωπος που έχει ταχθεί για να την βρει).