Γράφει η Κατερίνα Αγγειοπλάστη*
Η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια Ολική Έκλειψη Ηλίου, του 21 ου αιώνα πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου του 2009 και ήταν ορατή στην Κίνα και πιο συγκεκριμένα στη Σαγκάη. Η ολικότητα διαρκεί κατά μέσο όρο 3 λεπτά στις ηλιακές εκλείψεις, η συγκεκριμένη διήρκεσε περίπου 6 ½ λεπτά. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμοι από όλο τον κόσμο και περίπου 110 από όλη την Ελλάδα, απλώθηκαν στην Κίνα για να παρατηρήσουν το εντυπωσιακό αυτό φυσικό φαινόμενο. Και ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (Σ.Ε.Α.Θ.), ήταν εκεί! Τέσσερα από τα μέλη του βρέθηκαν στην περιοχή της Σαγκάης και του Χαντζόου είτε με γκρουπ ερασιτεχνών αστρονόμων της Σπάρτης («Ευθαλείς») και της Πάτρας («Ωριωνίτες») είτε με γκρουπ Αθηναίων ερασιτεχνών ή ακόμα με ανεξάρτητο γκρουπ. Είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τη μοναδική αυτή εμπειρία της πλήρους συσκότισης, τη στιγμή που το φεγγάρι κάλυψε εξολοκλήρου τον ηλιακό δίσκο.
Το πρωί της ημέρας της έκλειψης, ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος, μα οι αισιόδοξοι αστρονόμοι, τήρησαν το πρόγραμμά τους και ξεκίνησαν για το σημείο παρατήρησης που είχαν επιλέξει. Η παρέα από την Σπάρτη, την Πάτρα και την Αλεξανδρούπολη, διάλεξε να θαυμάσει το φαινόμενο από μια τεχνητή λίμνη (Dishui Lake), 80 χμ έξω από τη Σαγκάη.
Μόλις φτάσαμε εκεί, η υγρασία από τη βροχή που πιθανότατα προηγήθηκε και ο συννεφιασμένος ουρανός, μας έδειχναν ότι υπήρχε περίπτωση να μη δούμε τίποτε. Παρ όλ αυτά εμείς αρχίσαμε να στήνουμε τον εξοπλισμό μας. Κιάλια, τηλεσκόπια, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, ήταν όλα στημένα μέσα σε λίγη ώρα και στραμμένα προς τον Ήλιο. Ένα ρυθμισμένο ρολόι χτύπησε, ενημερώνοντας ότι η σκιά της Σελήνης είχε αρχίσει να καλύπτει τον Ήλιο. Εκείνη τη στιγμή, ήταν το μόνο στοιχείο έναρξης του φαινομένου. Μετά από λίγο, ένα αραιό σύννεφο μας αποκάλυψε τον Ήλιο όπου ένα μικρό του κομμάτι ήταν σκιασμένο. Χαρά, φωνές και ευχές για «Καλή μας Έκλειψη!» κυριαρχούσαν ανάμεσά μας. Όμως αυτό δεν κράτησε πολύ, γιατί ο αέρας έφερε και άλλα πιο πυκνά σύννεφα. Η ώρα περνούσε, το φαινόμενο εξελισσόταν, η ολικότητα πλησίαζε, τα μέλη της παρέας είχαν αρχίσει να χάνουν τις ελπίδες τους, ώσπου σαν από θαύμα, τα σύννεφα αραίωσαν και πάλι, ακριβώς δύο λεπτά πριν την ολικότητα! Αμέσως όλοι τρέξαμε στις θέσεις μας και δεν ξανακατεβάσαμε τα μάτια μας από τον ουρανό για τα επόμενα 10 λεπτά. Δύσκολο να περιγραφεί ο ενθουσιασμός και η ασυγκράτητη χαρά που επικρατούσαν. Φάνηκαν καθαρά το φωτεινότατο ηλιακό στέμμα και το δεύτερο διαμαντένιο δαχτυλίδι (όπως λέγεται το πρώτο, μικρό, φωτεινό κομμάτι του ηλιακού δίσκου που φαίνεται στην έξοδο της σκιάς).
Καθώς πλησίαζε η ολικότητα και κατά τη συσκότιση, έπεσε η θερμοκρασία, δυνάμωσε ελαφρώς ο αέρας που τάραζε λίγο παραπάνω τα νερά της λίμνης, άναψαν τα αυτόματα φώτα κάποιων μακρινών κτηρίων, δύσκολα διακρίνονταν οι φιγούρες των διπλανών. Όταν εμφανίστηκε το δαχτυλίδι, μας μάγεψε με τις ροζ και μπλε αποχρώσεις του. Όλα αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες και βίντεο που όμως αρκούν κυρίως για να κινητοποιήσουν τον κόσμο να θαυμάσει το μεγαλείο του φαινομένου.
Μετά την ολικότητα, η συγκίνηση ήταν απερίγραπτη. Ακολούθησαν αγκαλιές και δάκρυα χαράς που συνέβαλαν στη συναισθηματική φόρτιση. Τα σύννεφα ξαναπύκνωσαν, άρχισε να βρέχει, αλλά κανείς μας δε νοιαζόταν πια. Αυτό που ζήσαμε θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας και δε μας το στερεί καμιά βροχή. Ακόμα και μερικά από τα μέλη της παρέας μας που είχαν ξαναδεί Ολική Έκλειψη Ηλίου, ένοιωθαν ότι έβλεπαν πρώτη φορά. Πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να βιώσει κάτι τέτοιο, έστω και για μια φορά στη ζωή του.
Όλες αυτές οι εμπειρίες και τα συναισθήματα θα αναφερθούν σε παρουσιάσεις και πόστερ στο 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που διοργανώνει ο Σ.Ε.Α.Θ. στην Αλεξανδρούπολη, στις 25- 27 Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς (www.astrosynedrio.gr). Μέσα από εισηγήσεις, workshops, βραδινή παρατήρηση με τηλεσκόπια και παράλληλες εκδηλώσεις, θα αναδειχθούν οι δουλειές ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστρονόμων, θα γίνει ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, θα προστεθούν γνώσεις, θα ανασυνδεθούν οι παρέες. Ευχές λοιπόν στους αστρονόμους, να έχουν ένα πετυχημένο συνέδριο και στους λάτρεις του ουρανού, να αυξηθούν.
* Νηπιαγωγός- Ερασιτέχνης Αστρονόμος
μέλος Σ.Ε.Α.Θ.