fbpx
Γενική

Η Λιτάνευση της Ιερά Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου στους Τοξότες

Γράφει ο Ηλίας Σουτζίδης

Την Κυριακή 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Υπε-ραγίας Θεοτόκου, τελέστηκε στις 19.30 μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τοξοτών όπου πλήθος πιστών όχι μόνο από το χωριό των Τοξοτών αλλά και από τις γύρω περιοχές και την Ξάνθη, κατέκλυσε τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου όπου και συνέρρευσε προκειμένου να προσκυνήσει την Χάρη της Παναγίας μας, εναποθέτοντας ο καθένας μυστικώ τω τρόπω ενώπιον Της, τους δικούς του καημούς και τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις ελπίδες, το δάκρυ και τον πόνο που τόσο έντονα ταλανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο. Οι πιστοί, σε πείσμα των καιρών καθώς και όσων τους θέλουν έρμαια που άγονται και φέρονται δώθεν κακείθεν, τόσο πιο πολύ γαντζώνονται με εμπιστοσύνη από την Χάρη της, εναποθέτοντας σε Αυτήν, την πάσαν ελπίδα τους.
Λίγο πριν το πέρας της ακολουθίας του εσπερινού, έγινε η λιτάνευση της αγίας εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, μέσα από τα σοκάκια του χωριού, ευλογούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παντελεήμονος και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Νομού και λοιπών παραγόντων της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο νομάρχης κ. Γεώργιος Παυλίδης και ο εορτάζων κ. Παναγιώτης Σγουρίδης.
Η πομπή έφτασε στην πλατεία του χωριού όπου πραγματοποιήθηκε δέηση και ακολούθως η ευλογία της αρτοκλασίας. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, αφού ευχαρίστησε τον εφημέριο του Ναού, τον π. Ιωάννη Κούκο και όλους όσους συνέβαλαν στην ετοιμασία της ιεράς πανηγύρεως καθώς επίσης και όλο τον συμπροσευχόμενο πιστό λαό που έσπευσε την ξεχωριστή αυτή ημέρα και από πλευράς υποχρεώσεων, να εκδηλώσει την αγάπη του προς το Πρόσωπο της Παναγίας μας, κήρυξε το θείο λόγο, αναφερόμενος και δίνοντας το πνευματικό στίγμα του εορτολογικού περιεχομένου της Ημέρας. Τόνισε επίσης, το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι όπου κι αν βρίσκονται, επιδιώκουν αυτήν την ημέρα να την εορτάσουν στον τόπο τους μαζί με τις οικογένειες τους και τα δικά τους προσφιλή πρόσωπα, κάτι ανάλογο που συμβαίνει και με την εορτή του Πάσχα.
Εξάλλου, αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται για την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ότι αποτελεί δηλ. το Πάσχα του καλοκαιριού, το γεγονός αυτό, ενισχύθηκε εκτός από το πνευματικό κλίμα που επικρατούσε και από τις αισθήσεις, αφού από κάθε γωνιά του χωριού των Τοξοτών, αναδύονταν λαχταριστές μυρωδιές και καπνοί από τα ψητά κρέατα, συντείνοντας έτσι ακόμη περισσότερο και ενισχύοντας την αίσθηση της Πασχαλιάς. Άλλωστε, και οι υλικές τροφές ακόμη, όταν υποχωρήσουν βέβαια οι υπερβολές και δώσουν τη θέση τους στη σύνεση, μπορούν να γίνουν μία ακόμη αιτία δοξολογικής αναφοράς προς τον Τριαδικό θεό και όχι αιτία κραιπάλης και μέθης.

Σχετικά Άρθρα