Γενική

Δημήτρης Μπάσης την Παρασκευή και Μανώλης Μητσιάς το Σάββατο

Ο Πολιτιστικός Τουριστικός Οργανισμός Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας, τιμά το ελληνικό τραγούδι με δύο μεγάλες συναυλίες στο Φρούριο Καβάλας

Μια συναυλία με πιάνο, παραδοσιακά έγχορδα, τσέλο και φωνή.
Τα πολλά πρόσωπα, η ομορφιά και η συνέχεια της ελληνικής μουσικής είναι το περιεχόμενο και ταυτόχρονα το ζητούμενο της συναυλίας που θα παρουσιάσει με τους συνεργάτες του ο Δημήτρης Μπάσης στο Κάστρο της Καβάλας την Παρασκευή 21 Αυγούστου.
Ο τραγουδιστής, σε μια σημαντική στιγμή της καριέρας του αναμετριέται με το βάθος και το πλάτος της μουσικής μας παρακαταθήκης, προσπαθώντας να φέρει στο φως τη συλλογική μνήμη και τη συγκίνηση που κρύβουν μέσα τους τραγούδια από κάθε «γεωγραφικό διαμέρισμα» του χάρτη της ελληνικής μουσικής.
Οι δύο ώρες του προγράμματος ξετυλίγουν μια διαδρομή που μας ταξιδεύει από το βυζαντινό μέλος στα ηχοχρώματα της δημοτικής μουσικής κι από τους δρόμους του λαϊκού τραγουδιού, στα έργα των μεγάλων μας συνθετών και την σύγχρονη τραγουδοποιία.
Το όχημα για την παρουσίαση των τραγουδιών είναι λιτό. Πιάνο, τσέλο, παραδοσιακά έγχορδα και φωνή. Η επιλογή αυτής της απλότητας κάθε άλλο από συμπτωματική είναι. Προσπάθεια όλων των συντελεστών είναι η κατάδυση στην βαθιά ουσία κάθε τραγουδιού και η απόδοση της με σύγχρονη, κατανοητή και συνάμα πρωτότυπη ματιά. Το μικρό και ιδιαίτερο σύνολο αφουγκράζεται τις αναπνοές των τραγουδιών και αποκαλύπτει την σχέση της μιας μουσική «εποχής» με την άλλη.
Το πρόγραμμα ξετυλίγει το νήμα από τους βυζαντινούς ύμνους και τα δημοτικά τραγούδια, παρακολουθεί την φλέβα του σμυρνέϊκου και του ρεμπέτικου να μπολιάζεται με την μουσική διάνοια των Βαμβακάρη – Τσιτσάνη και να φτάνει ακολούθως στη κοσμογονία των χρόνων του εξήντα και τη συνάντηση των Θεοδωράκη – Χατζιδάκι με τους μεγάλους ποιητές. Δεν αφήνει έξω χαρακτηριστικά τραγούδια του Καλδάρα, του Πλέσσα, του Ξαρχάκου, τις σημαντικές στιχουργικές στιγμές του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Περνάει στον Κουγιουμτζή, στον Μαρκόπουλο, στον Λοΐζο και πλησιάζει τις δεκαετίες του ογδόντα και του ενενήντα για μια κοντινή ματιά στους σύγχρονους δημιουργούς και το προσωπικό ρεπερτόριο του Δημήτρη Μπάση.
Στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις βρίσκεται ο Γρηγόρης Παπαντώνης που μετά την συνεργασία του με σημαντικούς ερμηνευτές βάζει και την δική του υπογραφή σε αυτό το πρόγραμμα.
Στα παραδοσιακά έγχορδα, δηλαδή ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά ο Γιάννης Πασπάτης ξεδιπλώνει το πολυσχιδές ταλέντο και την λαϊκή του φλέβα.
Στο τσέλο η Λευκή Κολοβού γεφυρώνει δυο κόσμους όντας βυζαντινός ισοκράτης και ταυτόχρονα η δυτική αντίστιξη του προγράμματος.
Ο Δημήτρης Μπάσης τραγουδά με την παιδεία του στην βυζαντινή μουσική, με τα διδάγματα από τις σημαντικές του συνεργασίες, με την πείρα του από το λαϊκό πάλκο, και με την μαθητεία του ως ερμηνευτής των έργων του Μίκη Θεοδωράκη.
ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
« 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ»
(1968- 2008)
Ο Μανόλης Μητσιάς εδώ και τέσσερις δεκαετίες προσφέρει με τη φωνή και το ήθος του στο καλό ελληνικό τραγούδι, υπηρετώντας με συνέπεια έργα μεγάλων δημιουργών.
Έχοντας εκφράσει από σκηνής αλλά και στη δισκογραφία του, το σύνολο σχεδόν της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και ποιητικής δημιουργίας, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο, ενώ οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονται κλασικές και ιστορικές.
Είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους ερμηνευτές μας και ο μοναδικός Έλληνας τραγουδιστής με τόσο ευρύ ρεπερτόριο!
Είναι ο μοναδικός στην ελληνική δισκογραφία, που δεν έκλεισε το μάτι στην ευκολία και δεν τσιμπολόγησε δεξιά κι αριστερά τραγούδια, ψάχνοντας εναγωνίως το σουξέ Υπηρέτησε το έργο των δημιουργών, κάνοντας ολόκληρους κύκλους τραγουδιών κι αποδίδοντας σα στρατιώτης το όραμά τους.
Έτσι στη συναυλία που θα μας παρουσιάσει στο Φρούριο, το Σάββατο 22/8 θ ακουστούν Βυζαντινοί ύμνοι, Δημοτικά τραγούδια, μελοποιημένη ποίηση των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Νίκου Καρούζου, Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Λίνας Νικολακοπούλου, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Δήμου Μούτση, Άκη Πάνου, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη, Απόστολου Καλδάρα, Σταμάτη Κραουνάκη,Μάνου Λοίζου, Χρήστου Λεοντή και πολλών άλλων εξ’ ίσου σπουδαίων και εμπνευσμένων δημιουργών, καθώς και τραγούδια από τη νέα του δουλειά, με τον τίτλο «Ένα τσιγάρο κι ένας ψεύτης» (LEGEND / 2008),όπου για πρώτη φορά, αποφάσισε να διαφοροποιηθεί και να κάνει τον πρώτο πολυσυλλεκτικό δίσκο στην καριέρα του!
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ και για τις δύο συναυλίες 21.00
Εισιτήρια κοινά (και για τις δύο συναυλίες) των 20 Ε και των 15 Ε για την κάθε μια, προπωλούνται στο πρ. περίπτερο του Ε.Ο.Τ, στο δισκοπωλείο «Lobby» και στο Φρούριο, πριν την έναρξη των συναυλιών.

Σχετικά Άρθρα