fbpx
Γενική

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα διεξήχθη το Νομαρχιακό Συμβούλιο

Αντιδράσεις για το εμπορικό κέντρο της Αθωνικής- 9 Νομαρχιακοί Σύμβουλοι υπέρ, 10 κατά και 2 «λευκοί»

Για «ταφόπλακα» του επιχειρηματικού κόσμου της Ξάνθης, μίλησαν οι περισσότεροι φορείς, στην περίπτωση κατασκευής του εμπορικού κέντρου, ζητώντας συγχρόνως από τους Νομαρχιακούς Συμβούλους να δώσουν αρνητική ψήφο, το απόγευμα της Δευτέρας, που έλαβε χώρα το Νομαρχιακό Συμβούλιο, στην αίθουσα συνεδριάσεων στη Νομαρχία Ξάνθης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι περισσότεροι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, αφού κάποιοι από αυτούς, απουσίαζαν λόγω διακοπών.
Το συμβούλιο διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με την αυλαία να ανοίγει το θέμα του εμπορικού κέντρου της Αθωνικής, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από πολλούς φορείς του Νομού Ξάνθης.
ΟΕΒΕ: «Δεν έχουμε ξενοφοβία, αλλά δε συμφωνούμε για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου»
Σταθερή στις θέσεις της παρέμεινε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Ξάνθης, η οποία διά στόματος του προέδρου της Σωτήρη Τσιακίρογλου. Ο κ. Τσιακίρογλου είπε ότι η Ξάνθη δεν είναι έτοιμη να δεχτεί ένα εμπορικό κέντρο, αφού αυτό θα είναι εκτός συναγωνισμού, λόγω έλλειψης θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.
«Δεν έχουμε ξενοφοβία. Το δικό μας πρόβλημα είναι τα πάρκινγκ, τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν στην πόλη. Οι καταναλωτές θα επισκέπτονται πιο εύκολα το εμπορικό κέντρο, με αποτέλεσμα ο εμπορικός ιστός της Ξάνθης να μαραζώσει. Αν δημιουργούταν θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, οι οποίες θα διευκόλυναν τους πολίτες να επισκεφθούν την αγορά, τότε θα συζητούσαμε για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου. Τώρα όμως είμαστε αρνητικοί στη δημιουργία του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ.
Μικροπωλητές: «Μπορούμε να φτάσουμε ως την κατάληψη της Νομαρχίας ή το κλείσιμο του Νέστου»
Κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία του εμπορικού κέντρου είναι και οι μικροπωλητές του νομού, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασιστικοί ακόμη και για δυναμικές κινητοποιήσεις.
«Θα μας κάνουν να εγκαταλείψουμε την Ξάνθη. Ζούμε μόνο από τις πωλήσεις στη λαϊκή αγορά. Είμαστε 7μελείς ή 8μελείς οικογένειες. Έχουμε δάνεια, χρέη και στέλνουμε τα παιδιά μας να μορφωθούν. Αν έρθει το εμπορικό κέντρο, θα καταστραφούμε. Είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε ως κατάληψη της Νομαρχίας ή να κλείσουμε το δρόμο στο Νέστο», δηλώνουν οι μικροπωλητές, διά στόματος του προέδρου μορφωτικού συλλόγου Κιμμερίων και Ευλάλου Ιωάννη Καλαϊτζή και Διαμαντή Λαζάρου αντίστοιχα.
Γιώργος Μυλωνάς: «Δε σηκώνει άλλο εμπορικό κέντρο η Ξάνθη»
Δυναμική ήταν η παρουσία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του Αντιπροέδρου του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕ Γιώργου Μυλωνά, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, αιτιολογώντας την άποψη αυτή.
Ο κ. Μυλωνάς στην αρχή της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε στη μελέτη της Αθωνικής και συγκεκριμένα στο κομμάτι «εμπορικό, κοινωνικές επιπτώσεις και απασχόληση», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο άνθρωπος που συνέταξε τη μελέτη είναι κάτοικος εξωτερικού ή δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ξάνθη. Στη μελέτη αναφέρεται ότι ο Ξανθιώτης καταναλωτής δεν έχει ένα χώρο για να προβεί σε μαζικές αγορές. Η απάντηση του κ. Μυλωνά υπήρξε άμεση, λέγοντας ότι η Ξάνθη έχει ήδη 9 μεγάλες αίθουσες για αγορές, καθώς και τρεις αίθουσες για τους επαγγελματίες.
Ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕ αναφέρθηκε και στην έλευση καταναλωτών από τους γειτονικούς νομούς, που αναφέρεται στη μελέτη, λέγοντας ότι αυτό δεν ισχύει, αφού τίθεται θέμα τοπικισμού, ενώ συγχρόνως εξέφρασε και αμφιβολίες για τον ερχομό τουριστών και επισκεπτών από γειτονικές χώρες.
Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και στις θέσεις εργασίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν, χαρακτηρίζοντάς τον αριθμό τους πλασματικό, κάτι το οποίο στηρίζεται σε τηλεφωνική έρευνα του ίδιου σε αντίστοιχα καταστήματα. Ο κ. Μυλωνάς είπε χαρακτηριστικά: «Η μελέτη της Αθωνικής αναφέρει ότι στο κατάστημα των ηλεκτρικών ειδών θα απασχολούνται 85 άτομα, όταν αντίστοιχα καταστήματα απασχολούν 11 και 22 άτομα», τονίζοντας ότι πρόκειται για πλασματικές θέσεις εργασίας.
Στην ομιλία του, ο αντιπρόεδρος του εμπορικού τμήματος του ΕΒΕ, αναφέρθηκε και στο μέλλον των εμπορικών σε επαρχιακές πόλεις, δίνοντας το παράδειγμα ενός εμπορικού στην Καρδίτσα, το οποίο πλέον δεν μπορεί να «επιβιώσει», ενώ ανέφερε και τα συστήματα ασφαλείας αυτών, λέγοντας ότι οι εταιρείες δεν τηρούν όλους τους κανόνες, με τελευταίο παράδειγμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο εμπορικό.
Και κατέληξε ο κ. Μυλωνάς: «Τα εμπορικά κέντρα δεν είναι ο παράδεισος, που μας παρουσιάζουν οι κύριοι της Αθωνικής».
Φώτης Καραλίδης: «Πιστεύω σε ψήφο κατά συνείδηση»
Σχετικά ουδέτερη υπήρξε η στάση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη, ο οποίος προέτρεψε τους Νομαρχιακούς Συμβούλους να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αφού πρώτα σκεφθούν καλά τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις στο γενικό κοινωνικό σύνολο.
Νομάρχης Ξάνθης: «Μπαίνει το ερώτημα τι κάνουμε»
«Μπερδεμένος» εμφανίστηκε ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης για την έλευση του εμπορικού κέντρου στην περιοχή μας. Στην τοποθέτησή του ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι: «πρέπει να σκεφτούμε καλά πριν αποφασίσουμε. Λέμε όχι και πριμοδοτούμε τον Ίασμο ή λέμε ναι και μπαίνουμε σε μια άλλη τροχιά», προτρέποντας και ο ίδιος τους Νομαρχιακούς Συμβούλους να ψηφίσουν «με το χέρι στην καρδιά».
Το θέμα έκλεισε με την ψηφοφορία των Νομαρχιακών Συμβούλων, εννιά από τους οποίους ψήφισαν υπέρ στη δημιουργία του κέντρου, 10 ψήφισαν κατά της δημιουργίας του, ενώ δύο Νομαρχιακοί Σύμβουλοι ψήφισαν «λευκό».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα