fbpx
Γενική

Πλήθος πιστών συνέρευσε στο Μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας

Με θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε το Πάσχα του καλοκαιριού από τους ορθόδοξους χριστιανούς

Με θρησκευτική ευλάβεια η Ορθοδοξία τίμησε το Σάββατο 15 Αυγούστου την Κοίμηση της Θεοτόκου, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, η οποία κατά πολλούς ονομάζεται το «Πάσχα του καλοκαιριού». Εκατοντάδες πιστοί κατέφταναν στους Ιερούς Ναούς της Παναγίας, για να παρακολουθήσουν με κατάνυξη την Θεία Λειτουργία. Η Εκκλησία μας εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου που περιλαμβάνει, πρώτο, το θάνατο και την ταφή της και, δεύτερο, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.
Το ιστορικό της Κοιμήσεως δεν αναφέρεται σε αρχαίες ιστορικές πηγές του Χριστιανισμού, αλλά σε μεταγενέστερες, και στην πατερική παράδοση. Κατά τις πηγές αυτές όταν ο Χριστός θα καλούσε την σεπτή μητέρα Του στους ουρανούς, απέστειλε τρεις ημέρες νωρίτερα Άγγελο να την ειδοποιήσει.
Η Θεοτόκος κατέφυγε στο Όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί. Οι Απόστολοι- μετά τον θάνατό της- έθαψαν το πανάχραντο Σώμα της στην Γεθσημανή. Αλλά την τρίτη ημέρα μετά την ταφή, η Θεοτόκος φάνηκε στον αέρα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των προσευχομένων χριστιανών. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην περί μεταστάσεως διδασκαλία.
Χιλιάδες Ξανθιώτες επισκέφθηκαν τα Μοναστήρια
Στο Νομό Ξάνθης, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάσθηκε με κατάνυξη στις εκκλησίες και στα μοναστήρια, που είναι αφιερωμένα στην Παναγία. Χιλιάδες Ξανθιώτες συνέρευσαν στους Ιερούς Ναούς, σε κάθε γωνιά του Νομού. Την τιμητική του φυσικά είχε και φέτος το Μοναστήρι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας, όπου τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονα.
Εκτός όμως από την Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και στους Τοξότες Ξάνθης, όπου πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο πανηγύρι του 15Αύγουστου, αφιερωμένο στην εκκλησία του χωριού. Την τιμητική του όμως είχε και ο οικισμός των Πηγαδίων του Δήμου Βιστωνίδας, όπου έλαβε χώρα το μεγάλο γλέντι προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου, με τραγούδι, χορό και άφθονο φαγητό και ποτό.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα