Γενική

Δημοκρίτεια 2009- Πολιτισμός, ψυχαγωγία, παράδοση- Αύριο ο Κ. Μακεδόνας στην κεντρική πλατεία

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του ιστορικού Δήμου

Ξεκίνησαν και φέτος οι εκδηλώσεις για τα Δημοκρίτεια 2009 στα Άβδηρα Ξάνθης, οι οποίες συνεχίζονται φέτος με μεγάλη επιτυχία. Τα Δημοκρίτεια, αποτελούν αν όχι το μεγαλύτερο, αλλά έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς εκδηλώσεων στο Νομό Ξάνθης. Οι φετινές εκδηλώσεις των Δημοκριτείων ξεχωρίζουν γιατί αναδεικνύουν ένα μεγάλο όραμα που έγινε πραγματικότητα, το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αβδήρων. Στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό γνωστό με το όνομα «Σπίτι του Αμερικάνου» θα στεγάζεται το σπίτι πολιτισμού και δημιουργίας με το όνομα «Αντιλογίας Δόμος» και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για εκδηλώσεις, ιστορίας, πολιτισμού, τέχνης, επιστήμης, πληροφόρησης.
«Το κτίριο του πολιτιστικού κέντρου, η υπερυψωμένη πλατεία, ο πέτρινος αλευρόμυλος και η παραδοσιακή κρήνη, συνθέτουν το ιστορικό κέντρο των Αβδήρων που ως ζωντανό μνημείο του παρελθόντος φωτίζει την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και σφραγίζει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας», δηλώνει η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη.
Με εκδηλώσεις μουσικής, εικαστικών, εκδηλώσεις για παιδιά και εκδηλώσεις για το περιβάλλον, τα Δημοκρίτεια, φιλοδοξούν και φέτος να προσφέρουν μοναδικές στιγμές στο κοινό των Δημοκριτείων και να χρωματίσουν μέσα από τις αισιόδοξες και φωτεινές εκφράσεις του Πολιτισμού και των Τεχνών, τη σκοτεινή καθημερινότητα.
Την Πέμπτη 23 Ιουλίου τελέσθηκε μέγας εσπερινός στα ερείπια του Βυζαντινού Ναού στο Πολύστυλο, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονα. Στην τελετή παραβρέθηκε πλήθος κόσμου.
Εύα Τσακίρη: «Κάθε χρόνο τελούμε τον εσπερινό στα Βυζαντινά Άβδηρα με κατάνυξη»
Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, τελέσθηκε ο μέγας εσπερινός, ο οποίος λαμβάνει χώρα πάντα με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη. Το πολύστυλο, είναι ένας λοφίσκος ακριβώς επάνω από τα αρχαία Άβδηρα, με φανταστική θέα ως τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, όπου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία, στην οποία, ύστερα από πολλές προσπάθειες, τελείται εκεί ο εσπερινός.
«Εμείς ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους προγόνους μας, προσφέρουμε μέσα από την καρδιά μας αυτή τη μικρή λιτανεία και το κάνουμε με σεβασμό και με πολλή αγάπη. Αυτός ο τόπος είναι ιερός, αλλά και όμορφος. Όποιος έρχεται εδώ γεμίζει την ψυχή του με αναμνήσεις και νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους αυτούς, οι οποίοι μας άφησαν τέτοια παρακαταθήκη», δήλωσε συγκινημένη η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη.

Σχετικά Άρθρα