Γενική

Οι Ξανθιώτες τάσσονται υπέρ της ελευθερίας της τέχνης

Τι αναφέρει στην επιστολή του ο Γ. Χατζιδάκις για την αναβολή της συναυλίας στις Γιορτές Παλιάς Πόλης- Δ. Παπαδημητρίου και Φ. Δάρρα στην επίσημη έναρξη

Η προγραμματισμένη συναυλία «Μάνος Χατζιδάκις, η εποχή της αγάπης με τον Μάριο Φραγκούλη και το μουσικό σχήμα Μάνος Χατζιδάκις» στις 30 Αυγούστου 2009, ημέρα έναρξης των Γιορτών της Παλιάς Ξάνθης ακυρώνεται.
Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της: «Με λύπη και απογοήτευση σας πληροφορούμε, ότι μόλις χθες μας κοινοποίησε την απόφαση του κ. Γιώργου Χατζηδάκι και του κ. Μάριου Φραγκούλη, ο υπεύθυνος του γραφείου που τους εκπροσωπεί κ. Γιώργος Ισαάκ, για την ματαίωση της συναυλίας. Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς στον Πρόεδρο της Δ.Ε.Α.Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Φανουράκη, μέσα στο πρόγραμμα των εορτών της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης συνυπάρχει το Μουσικό σύνολο «Μάνος Χατζηδάκις» με άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι θεωρείται ότι δεν μπορούνε να σταθούνε στο ίδιο πλαίσιο εκδηλώσεων με το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις και προσβάλλουν το έργο και τη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι.
Όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις φετινές Γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης έχουν αξιοπρόσεκτο μουσικό έργο και είναι προσβολή για εκείνους, αλλά και για όλους μας η γραπτή τοποθέτηση των ανωτέρω κυρίων.
Ο αείμνηστος Μάνος Χατζηδάκις συνεργάστηκε με ξεχωριστό καλλιτεχνικό ήθος με καταξιωμένους αλλά και απλούς καλλιτέχνες κι αυτό το αποδεικνύει η τεράστια πορεία του στο τραγούδι, στο ραδιόφωνο, στον κινηματογράφο. Ουδείς προτίθεται να προσβάλει τη μνήμη του Μάνου Χατζηδάκι, στη γενέτειρα του, στην Ξάνθη, ούτε η Δημοτική Αρχή, ούτε οι κάτοικοι της πόλης, ούτε οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν και μας τιμούν με την παρουσία τους στις Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης.
Η υπεροπτική στάση τους με την ακύρωση της συναυλίας, οι μικρόψυχοι χαρακτηρισμοί για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν αποτελούν ντροπή για το πνευματικό ήθος μιας πόλης που προάγει και υπερασπίζεται τον πολιτισμό και την παράδοση με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντ αυτού θα απολαύσετε το μουσικό σχήμα «Ανθρώπινη Φωνή» με τη Φωτεινή Δάρρα και τον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ
Προς τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Ξάνθης
Αξιότιμοι κύριοι,
«Ως υπεύθυνος του Μουσικού Συνόλου «Μάνος Χατζιδάκις» (το οποίο αποτελείται στην πλειοψηφία του από συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι), συμπαραγωγός της συναυλίας «Η Εποχή της Αγάπης», αλλά κυρίως ως γιος του Μάνου Χατζιδάκι προς μεγάλη μου χαρά καταρχήν πληροφορήθηκα ότι ο Δήμος σας ενδιαφέρθηκε να συμπεριλάβει την παραπάνω συναυλία στις μουσικές του εκδηλώσεις., διότι μετά από πολλά χρόνια θα παρουσιάζονταν έργα του Μ.Χ. στη γενέτειρα πόλη του από το μουσικό σύνολο που ο ίδιος ίδρυσε και λειτουργούσε.
Δυστυχώς όμως η χαρά μου αυτή γρήγορα μετατράπηκε σε απογοήτευση και θλίψη όταν είδα να συνδέεται η συναυλία μας και να παρουσιάζεται από κοινού με την συναυλία της Άννας Βίσση (!), που, αν μη τι άλλο, δείχνει άγνοια, αλλά και έλλειψη ευαισθησίας σχετικά με το έργο του Μ.Χ. και τη θέση του στον ελληνικό πολιτισμό.
Η κ. Βίσση υπηρετεί με πολύ μεγάλη επιτυχία ένα άλλο είδος τραγουδιού, το οποίο είναι μάλιστα στις μέρες μας πολύ δημοφιλές, το οποίο όμως είναι εκ διαμέτρου ξένο, αισθητικά και ιδεολογικά αντίθετο και ασύμβατο με το έργο και την όλη καλλιτεχνική υπόσταση του πατέρα μου. Δεν αρκεστήκατε μάλιστα να συμπεριλάβετε στην ίδια διοργάνωση και τις δύο εκδηλώσεις, αλλά προβαίνετε και στην ενιαία προβολή τους: χαρακτηριστικά, στο αντίστοιχο τηλεοπτικό σποτ, μετά το πλάνο με την εικόνα του Μάνου Χατζιδάκι προβάλλεται η εικόνα της κ. Βίσση!
Μετά από τα παραπάνω, υπό αυτές τις συνθήκες και προς μεγάλη μου λύπη, το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις δεν μπορεί να συμμετέχει στις Μουσικές Γιορτές Ξάνθης 2009».
Γιώργος Χατζιδάκις
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ
«Μυστικά λαϊκή ακόμα και όταν είναι Έντεχνη- Μυστικά έντεχνη ακόμα και όταν είναι Λαϊκή. Πάντα Απλή. Πάντα Υψηλή. Αυτό είναι η Ανθρώπινη Φωνή. Διασκεδάζει, ψυχαγωγεί, παρηγορεί, διδάσκει χωρίς να το καταλάβεις». Μετά από ένα θερμό συναυλιακά χειμώνα ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Φωτεινή Δάρρα δημιούργησαν ένα ολοκαίνουργιο πρόγραμμα, για την καλοκαιρινή περίοδο. «Ανθρώπινη Φωνή» είναι ο τίτλος της νέας αυτής παράστασης που συνέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μαζί με τους συνεργάτες του Γιώργο Κορδέλλα και Φωτεινή Δάρρα. Ο τίτλος δεν είναι τυχαία δανεισμένος από τον θεατρικό χώρο (αριστουργηματικό θεατρικό μονόπρακτο του Ζαν Κοκτώ) αφού και θεατρικές μνήμες ανακαλεί και μουσικές. Από τον κόσμο του θεάτρου, ο τίτλος βασίζεται σε μέρη του προγράμματος που συνθέτουν την ερμηνευτική πολυδιαστατότητα τόσο της Φωτεινής Δάρρα (τραγούδι- θέατρο- χορός) όσο και της μουσικής σκηνικότητας του Δημήτρη Παπαδημητρίου (soundtracks -θεατρική, τηλεοπτική μουσική, όπερα, μπαλέτο κλπ). Από τον μουσικό χώρο, η «Ανθρώπινη φωνή» κάνει αναφορά στην ανάγκη μας τελικά για Ανθρώπινη Έκφραση που διδάσκει, παρηγορεί, ψυχαγωγεί και διασκεδάζει ταυτόχρονα. Θέατρο- προβολές- χορός- τραγούδια από όλο το φάσμα του Ελληνικού τραγουδιού υπάρχουν σε μέρη του προγράμματος χωρίς να διαταράσσεται η επικοινωνιακή φόρμα της διασκέδασης. Ανθρώπινη Φωνή. Λόγος, τραγούδι.
Οι καλλιτέχνες μας ενώνουν με το έργο τους αλλά και με όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού που τους χάραξε σαν μνήμη με κάθε τρόπο. Τα τραγούδια τους- λαϊκά, έντεχνα, θεατρικά κλπ. συναντούν και όλα τα τραγούδια που είναι ομοειδή, είτε από το παρελθόν είτε από το παρόν. Λαϊκά, ροκ, ποπ, έντεχνα, θεατρικά τραγούδια, όλα σε μια κοινή πορεία. Μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και την Φωτεινή Δάρρα ο Γιώργος Φλωράκης και ο Ανδρέας Σμυρνάκης, δύο τραγουδιστές που έχουν εντυπωσιάσει ήδη με τις εμφανίσεις τους.

Σχετικά Άρθρα