fbpx
Γενική

Θεσμός πλέον αποτελεί η «Πατατιάδα»

Η γιορτή της πατάτας στη Φελώνη

Την περασμένη Κυριακή 19 Ιουλίου, γιορτάσθηκε η «Πατατιάδα» στη Φελώνη του Δήμου Βιστωνίδας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρκετοί από την πολιτική ζωή του τόπου, καθώς και πλήθος κόσμου. Οι εκδηλώσεις για το γεώμηλο, όπως αλλιώς λέγεται η πατάτα, αποτελούν πλέον θεσμό για τον οικισμό της Φελώνης, αφού πραγματοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια. Η «Πατατιάδα» είναι μια παραδοσιακή γιορτή, η οποία έχει ως στόχο να τιμήσει το προϊόν της πατάτας, αφού ολόκληρη η περιοχή φημίζεται για την καλλιέργεια νόστιμης πατάτας. Τα πιροσκί, πατατοσαλάτα, η πατάτα φούρνου, αλλά και οι τηγανιτές πατάτες, εδέσματα, τα οποία γίνονται από διάφορους συλλόγους, είχαν την τιμητική τους, αφού τιμήθηκαν δεόντως από τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες, που συμμετείχαν σε αυτήν τη γιορτή της γεύσης.
Νικόλαος Ζλάτκος: «Η πατάτα έχει θρέψει γενιές και γενιές»
Εκτός από τα εδέσματα με πατάτα, η γιορτή της πατάτας περιελάμβανε και παραδοσιακό γλέντι με χορό και άφθονο κέφι. Φέτος η «πατατιάδα» γιορτάσθηκε σε μία μόνο μέρα, εν αντιθέσει με άλλες χρονιές, στις οποίες οι εκδηλώσεις ήταν τριήμερες. Παρόν σε αυτήν τη γιορτή φυσικά ήταν και ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νικόλαος Ζλάτκος.
«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάζεται η «πατατιάδα» στον οικισμό της Φελώνης, οι εκδηλώσεις της οποίας αποτελούν θεσμό. Η «πατατιάδα» είναι μια γιορτή, η οποία τιμά την πατάτα, αυτό το φυσικό προϊόν, το οποίο έθρεψε πολλές γενιές», ανέφερε ο κ. Ζλάτκος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Υπεύθυνη Τουριστικής Προβολής της Νομαρχίας Ξάνθης Πέπη Στάντσιου, η οποία μιλώντας για την πατάτα, ανέφερε το πόσο σημαντική είναι αυτή για τον πληθυσμό. Η κ. Στάντσιου αναφερόμενη στην «πατατιάδα» είπε τα εξής: « Η πατατιάδα είναι πλέον μια καθιερωμένη γιορτή για την Ξάνθη, η οποία λαμβάνει χώρα στον οικισμό της Φελώνης. Τιμά την πατάτα, αυτόν το φυσικό καρπό της γης».
Ντόπιοι και επισκέπτες έδωσαν ραντεβού για του χρόνου, στην «πατατιάδα» του 2010.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα