fbpx
Γενική

Οι Πολίτες για την Αλλαγή σχετικά με το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ

Ποιοι οι 4 βασικοί άξονες προσέγγισης του θέματος

Με υπεύθυνη θέση και πρόταση απέναντι στην κοινωνία οι Πολίτες για την Αλλαγή αναφέρθηκαν στο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ με μακροσκελή ανακοίνωση τους στην οποία τόνισαν ότι «εδώ και χρόνια ο Δήμαρχος και οι επιτελείς του έχουν «δέσει» το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ στο προκρούστειο κρεβάτι της διαχειριστικής τους αντίληψης για την πολιτιστική πολιτική του Δήμου. Του είχαν κόψει τη διοργάνωση, του είχαν κόψει τη χρηματοδότηση, του έκοψαν το πνεύμα και τώρα του κόβουν και την ψυχή στρεβλώνοντας κι ευτελίζοντας κάθε νόημα κοινωνικής διαβούλευσης και σοβαρού κοινωνικού προβληματισμού και διαλόγου για το περιεχόμενο και το σκοπό του.
Είναι προφανές ότι ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ τι σημαίνει κοινωνικός διάλογος και πώς αυτός δομείται. ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ τι σημαίνει πολιτισμός και πολιτιστική πολιτική. Για το Δήμαρχο και τους επιτελείς του το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ έχει τόση σημασία που δεν αξίζει ούτε καν όσο μια εργολαβία ανακατασκευής πεζοδρομίων!!
Το όραμα, όμως, που εκφράζουμε εμείς για το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ και η απαίτηση που διατυπώνουμε για τη διαδικασία και το περιεχόμενο του θεσμού, δε συνιστούν δύσβατα μονοπάτια για όσους αγωνιούν για το σήμερα κι επιθυμούν ένα καλύτερο αύριο για τον πολιτισμό αυτού του τόπου».
Γι αυτό και οι «Πολίτες για την Αλλαγή», εκπροσωπούμενοι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Πολιτισμού από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σάββα Μελισσόπουλο, προσήλθανε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Ιουλίου με επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις για τον πολύ σημαντικό αυτόν πολιτιστικό θεσμό της πόλης μας. Οι διαδικασίες, όμως, του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» κατέλυσαν κάθε έννοια προβληματισμού και κοινωνικού διαλόγου. Ο θεσμός του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ βαίνει προς άγνωστο προορισμό με ευθύνη αποκλειστικά της Δημοτικής Αρχής.
Επίσης προτείνουν 4 συγκεκριμένους άξονες με βάση τους οποίους φρονούνε ότι πρέπει να προσεγγισθεί το ζήτημα:
1. Το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ θα πρέπει να προσδιοριστεί ως ένα πολιτιστικό γεγονός διαφορετικό από τα υπόλοιπα δρώμενα της πόλης μας (ΘΛΕ, Γιορτές Παλιάς Πόλης, Γιορτές Νεολαίας) – για την ύπαρξη των οποίων είμαστε ικανοποιημένοι επιδιώκοντας πάντα την ποιοτική τους αναβάθμιση. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν απαγορεύει τη διασύνδεσή τους, αφού και ο Μάνος Χατζιδάκις επιθυμούμε να αποτελέσει το «νήμα» που θα ενώνει αυτούς τους θεσμούς σ ένα σύμπλεγμα- ταυτότητα της πόλης μας.
2. Το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση, εξέλιξη και καταξίωσή του ως θεσμού που τιμά το όνομά του, να αποκτήσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα, όπως πολλά άλλα Φεστιβάλ που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο π. χ Φεστιβάλ χορού στην Καλαμάτα, Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων (κλασική μουσική), Διεθνές μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας κ.α. προκειμένου έτσι να γίνει γνωστό και συγκεκριμένο. Σε δύο επίπεδα μπορεί να κινηθεί αυτή η ταυτότητα: το πρώτο είναι ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις, η γνωριμία με τη ζωή, το λόγο και το έργο του που θα πρέπει να είναι πανταχού παρών. Το δεύτερο είναι ό,τι ο ίδιος και ο τρόπος του συμβολίζουν: ελευθερία, δημιουργικότητα, ανατρεπτικότητα, στοχασμό και αγάπη για την Τέχνη. Κι εδώ έχουμε ένα σοβαρό σημείο αναφοράς για τους νέους δημιουργούς με όποιας μορφής Τέχνη κι αν υπηρετούν.
3. Επιζητούμε για αυτό το φεστιβάλ, ως ένα αναγκαίο στόχο, την εξέλιξή του σε ένα θεσμό που θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ποιοτικά πολιτιστικά ερεθίσματα στους πολίτες της Ξάνθης και με τις κατάλληλες βέβαια υποδομές να αποτελεί σημείο συνάντησης μεγάλου αριθμού ανθρώπων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού στον τόπο μας- που νομοτελειακά θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Τα νέα δεδομένα, τα νέα ρεύματα, η ελεύθερη έκφραση και η δημιουργία και η δυνατότητα πολιτιστικής συνάντησης των λαών της Μεσογείου και της Ευρώπης σε έναν χώρο με πολλές διαστάσεις: το γεωγραφικό της Ξάνθης που θα ταυτίζεται με τον συμβολικό του μεγάλου μας δημιουργού. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη δυνατότητα συμμετοχής των νέων ανθρώπων της Τέχνης- όχι μόνο της μουσικής.
4. Το Χατζιδάκειο φεστιβάλ θα πρέπει να αποτελέσει το όχημα εκείνο με βάση το οποίο η πόλη μας θα εδραιωθεί στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας και γιατί όχι και διεθνώς, σε βαθμό τέτοιον, ώστε να γίνεται αβίαστα η ταύτιση του ονόματος της Ξάνθης με το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι.

Σχετικά Άρθρα