fbpx
Γενική

Μαγνήτης Κεραυνών οι ορεινές περιοχές Δράμας Καβάλας και Ξάνθης!

Από τον Δημήτρη.Θ.Καστώρη

Αρκετά είναι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στις ορεινές περιοχές των Νομών Καβάλας Δράμας και Ξάνθης, όπου κεραυνοί στοίχησαν ακόμη και τις ζωές ανθρώπων και ζώων! Μάλιστα προ ημερών στην περιοχή της Λεκάνης του Νομού Καβάλας κεραυνός τραυμάτισε 17χρονο αλλοδαπό βοσκό και σκότωσε τα 80 από 350 πρόβατα που πρόσεχε ο νεαρός βουκόλος.
Αυτά τα περιστατικά όμως τελικά έχουν και την επιστημονική τους εξήγηση! Οι περιοχές όπου πέφτουν οι περισσότεροι κεραυνοί είναι η οροσειρά τη Δυτικής Ροδόπης και συγκεκριμένα οι βόρειες και ορεινές περιοχές των Νομών Δράμας Καβάλας και Ξάνθης, ενώ ακολουθούν η Χαλκιδική, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και η οροσειρά της Πίνδου. Δευτερεύοντα μέγιστα εμφανίζονται επίσης στη Κεντρική Εύβοια, τη Δυτική Στερεά καθώς και στη Κεντρική και Δυτική Πελοπόννησο όπου ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα ο αριθμός των εκκενώσεων ξεπερνά τις 600 για την περίοδο σχετικής μελέτης.
Η μελέτη διενεργήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και βασίζετε σε ένα σύστημα 5 ανιχνευτών που είναι τοποθετημένοι στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Δανία, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Πορτογαλία και λειτουργεί την τελευταία τριετία επιχειρησιακά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρέχοντας όλο το 24ωρο έναν χάρτη που απεικονίζεται παραστατικά όλη η ηλεκτρική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τον αριθμό των ηλεκτρικών εκκενώσεων νέφους- εδάφους που κατεγράφησαν κατά την περίοδο 15 Μαΐου με 15 Σεπτεμβρίου από το 2003 έως το 2006, δηλαδή του καλοκαιρινούς μήνες που θεωρούνται και οι πιο επικίνδυνοι καθώς πολλοί άνθρωποι λόγω εργασίας ή λόγω διακοπών περνούν ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας στην ύπαιθρο.
Είναι εμφανές ότι η μεγαλύτερη δραστηριότητα παρατηρείται πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές του Ελληνικού χώρου καθώς το μέγιστο στη περιοχή του Μυρτώου πελάγους συνδέεται με μεμονωμένο γεγονός. Το ελάχιστο της δραστηριότητας παρατηρείται στην περιοχή του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου γεγονός που ανταποκρίνεται πλήρως με τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και της επίδρασης των Ετησίων ανέμων (Μελτεμιών). Με τη βοήθεια του παραπάνω συστήματος μπορούμε να έχουμε άμεσα εικόνα για την εξέλιξη και την κίνηση των καταιγίδων στη χώρας μας και όχι μόνο. Στα μελλοντικά σχέδια του Ε.Α.Α είναι η χρονική επέκταση της μελέτης της κατανομής των ηλεκτρικών εκκενώσεων κατά τη διάρκεια του θέρους.

Σχετικά Άρθρα