Εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην XanthiNews του Ιάσονα Αθανασιάδη του δημοσιογράφου που ήταν κρατούμενος στις ιρανικές φυλακές Evin επί 3 εβδομάδες
Μετά από τρεις εβδομάδες κράτησης στις ιρανικές φυλακές Evin επέστρεψε γερός και δυνατός ο συνάδελφος Ιάσων Αθανασιάδης του οποίου συνέντευξη επρόκειτο να παρουσιάσουμε αρχές Ιουνίου αλλά λόγω της απρόσμενης αυτής δυσάρεστης εξέλιξης την δημοσιεύουμε ενάμισι μήνα αργότερα.
Ήταν επιλογή μου να μην εκμεταλλευτώ αυτή την δύσκολη κατάσταση και να περιμένω να ελευθερωθεί ο Ιάσονας. Μπορεί να προηγήθηκαν πολλές συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο αλλά νομίζω ότι ανταμείφθηκα από τα λόγια του πρωταγωνιστή. Σε email του μου έγραψε: «Σε ευχαριστώ τόσο πολύ Νάντια για την καλοσύνη και υποστήριξη σου. Θαυμάζω την ικανότητα σου να μη δημοσιεύσεις την συνέντευξη και να περιμένεις να βγω εγώ πρώτα. Δύσκολη απόφαση και ιδιαίτερα εντυπωσιακό από ηθικής απόψεως ότι δεν έβγαλες την συνέντευξη. Ο σεβασμός μου προς εσένα είναι διπλός».
Οι δύο πρώτες ερωτήσεις αφορούν στην κράτηση του και οι υπόλοιπες έγιναν πριν φτάσει στην Τεχεράνη όπου κάλυψε τις ιρανικές εκλογές και δυστυχώς αντιμετώπισε την άδικη ταλαιπωρία. Ο ίδιος θα βρεθεί σύντομα στην Κωνσταντινούπολη για να ευχαριστήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος με την έκκλησή του συνέβαλε ουσιαστικά στην ασφαλή επάνοδο του.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Ιάσων Αθανασιάδης είναι ελληνοβρετανικής καταγωγής και ευρωπαϊκής- αραβικής μόρφωσης και κουλτούρας. Έχει καταφέρει να συνεργαστεί, μεταξύ χιλιάδων άλλων, με το BBC, το Al- Jazeera, τους Times, τον Guardian, τους Washington Times, τα δικά μας ΝΕΤ και ΣΚΑΪ, με διάφορα καναδικά, ελληνικά και άλλα αραβικά μέσα ενημέρωσης, ως ανταποκριτής, παραγωγός ντοκιμαντέρ και ερευνητής (σε συνδυασμό πάντα με τα χαρακτηριστικά του προλόγου) απ το Λίβανο, το Ιράν, το Ιράκ, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, τη Συρία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Κατάρ, το Αφγανιστάν, την Κούβα και την Υεμένη.
Μιλά 5 γλώσσες συν τα τουρκικά που μαθαίνει στην Κωνσταντινούπολη, έχει κάνει τέσσερις εκθέσεις φωτογραφίας στην Τεχεράνη, την Αθήνα και το Λονδίνο και έχει εκπαιδευτεί με υποτροφίες από το BBC, το Oxford University ενώ έκανε μεταπτυχιακό στο Harvard όπου έτυχε μιας υποτροφίας (Nieman Fellowship) για δημοσιογράφους, όντας ο δεύτερος Έλληνας που τυγχάνει αυτής της υποτροφίας και ένας από τους νεότερους υποτρόφους, μιας και η υποτροφία προορίζεται για mid- career journalists.
ΕΠΙ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΙΡΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
XanthiNews: Γιατί σας συνέλαβαν;
Ιάσων Αθανασιάδης: Οι κατηγορίες που μου ανακοίνωσαν ήταν πολύ διαφορετικές και παράξενες, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε απόδειξη. Ο κυριότερος λόγος από αυτούς που διατύπωσαν για την κράτησή μου επί 18 ημέρες ήταν η κατασκοπεία, αλλά καθ όλη τη διάρκεια των αλλεπάλληλων ανακρίσεων δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Και αυτό είναι φυσικό, διότι για μένα που ως δημοσιογράφος έχω γυρίσει πάρα πολλές χώρες και έχω καλύψει πολλά γεγονότα, κάτι τέτοιο είναι ασυμβίβαστο. Δεν έχω μπλεχτεί ποτέ με τέτοιου είδους ενέργειες. Έπειτα από 16 ημέρες κράτησης, στον δεύτερο γύρο οι ανακριτές αποφάσισαν ότι είμαι αθώος- κάτι που είναι απόλυτα λογικό εάν δει κάποιος τα όσα έχω κάνει για το Ιράν, πόσο έχω προσπαθήσει να αναδείξω τη χώρα και τον σύγχρονο πολιτισμό της μέσα από φωτογραφικές εκθέσεις που έκανα σε διάφορες χώρες.
XanthiNews: Πώς σας φέρθηκαν οι Ιρανοί στις φυλακές;
Ιάσων Αθανασιάδης: Σε γενικές γραμμές, καλά. Υπήρξε βία κατά τη σύλληψή μου στο αεροδρόμιο και κατά τις πρώτες ανακρίσεις, όταν διαπίστωσαν όμως ότι πραγματικά είμαι ξένος και αυτός που λέω, η κατάσταση άλλαξε και μου φέρονταν καλά.
Πριν φύγω με συνέλαβαν ξανά και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε νέο τρέξιμο, στο οποίο θέλω να επισημάνω τον πολύ σημαντικό ρόλο τον οποίο έπαιξε ο πρέσβης Νίκος Γαριλίδης, ο οποίος πέτυχε την απελευθέρωσή μου.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΡΙΕΡΑΣ
XanthiNews: Είναι εκπληκτικό το γεγονός της γνωριμίας μας καθώς έγινε μέσω του κυβερνοχώρου και δη του facebook. Από τις ευχάριστες συναντήσεις του κόσμου του διαδικτύου οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και στους αναγνώστες μας με όσα θα μάθουν για σας από αυτή τη συνέντευξη. Το βιογραφικό σας σημείωμα είναι πλούσιο συγκριτικά με το νεαρό της ηλικίας σας (30 χρόνων). Μπορείτε να μου πείτε τους σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σας πορείας;
Ιάσονας Αθανασιάδης: Σπούδασα Αραβικές και Σύγχρονες Μεσανατολικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έπειτα εργάστηκα σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Κατάρ, το Ιράν και την Ελλάδα. Κατόπιν έκανα μεταπτυχιακό στις Περσικές και Σύγχρονες Ιρανικές Σπουδές στην Σχολή Διεθνών Σχέσεων της Τεχεράνης και μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ (Nieman fellowship).
Από το 2008 και έπειτα δημοσιογραφώ στην Τουρκία και ζω στην Κωνσταντινούπολη. Κυρίως ως ελεύθερος ανταποκριτής έχω δώσει θέματα μου (ρεπορτάζ ή φωτογραφικό ηλικό) στο BBC World, στους Financial Times, στον Guardian, στους Washington Times, PBS Frontline and στην South China Morning Post. Στην Ελλάδα η δουλειά μου έχει δημοσιευτεί στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στην Καθημερινή, στη ΝΕΤ και τον ΣΚΑΪ.
ΟΙ «ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
XanthiNews: Η αποστολή σε εμπόλεμες περιοχές είναι από τις δυσκολότερες για έναν δημοσιογράφο. Κι όμως εσείς έχετε ως βάση σας την Μέση Ανατολή ενώ έχετε «καλύψει» τις μεγαλύτερες πολεμικές συρράξεις του αιώνα μας. Την ίδια στιγμή δηλώνετε ότι μέσα από τις εκθέσεις φωτογραφίας που παρουσιάζετε ανά τον κόσμο προσπαθείτε να εξανθρωπίζετε δαιμονοποιημένους τόπους. Πώς συνδυάζετε την μετάδοση της σκληρής πραγματικότητας και την αποτύπωση της ανθρώπινης πλευράς των πρωταγωνιστών μέσα από το φακό;
Ιάσονας Αθανασιάδης: Πέρα από το γεγονός ότι ο αιώνας μας (όπως και εγώ) είναι αρκετά νέος, εντούτοις καλύπτω πολιτικά σύνθετες και ενίοτε εμπόλεμες περιοχές όπου κυριαρχεί η βία και δεν χαρακτηρίζω τον εαυτό μου ως πολεμικό ανταποκριτή. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικά διαφορετικό μεταναστευτικό είδος κυρίως ανδρών που διατρέχουν την υφήλιο στην υπηρεσία των γραφείων στα οποία εργάζονται και αλληλοσυναντώνται στο Σαράγεβο, Μογκαντίσου, Καμπούλ, Βαγδάτη ή Βυρηττό. Δεν ανήκω σ αυτήν την κατηγορία με μόνη εξαίρεση το γεγονός ότι μερικές από αυτές τις πόλεις της Μέσης Ανατολής ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή την οποία καλύπτω.
Η προσέγγιση μου στο να καλύπτω την πραγματικότητα πίσω από τα γεγονότα περιλαμβάνει στο να ζω στις περιοχές και να ομιλώ τις τοπικές γλώσσες και ο τρόπος λειτουργίας μου διαφέρει στο ότι είναι λιγότερο ιμπρεσιονιστικός.
Το να μεταφέρει κανείς την σκληρή πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα ασύμβατο με το να αποδίδει την ανθρωπιά των πληγέντων κοινωνιών. Το να εστιάζει κανείς στο ανθρώπινο συμφέρον με το σκοπό να χειραγωγήσει τα συναισθήματα του αναγνώστη είναι επίσης μία επικίνδυνη «δύσκολη» πλευρά του επαγγέλματος μας και πρέπει να γίνει με φειδώ και υπευθυνότητα.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
XanthiNews: Οι Έλληνες ανέκαθεν είχαν μια αλληλεγγύη προς τον αραβικό κόσμο. Αλήθεια όμως πιστεύετε ότι γνωρίζουμε στη χώρα μας ποια είναι η κατάσταση που κυριαρχεί; Θα μπορούσατε μήπως να μας την περιγράψετε;
Ιάσονας Αθανασιάδης: Δεν υπάρχει μία Μέση Ανατολή όπως δεν υπάρχει μία πραγματικότητα και μία αλήθεια. Υπάρχουν πολλές πραγματικότητες και αυτό είναι τροχοπέδη όπου σκοντάφτουν πολλοί ιδεολόγοι είτε αυτοί είναι Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί, Έλληνες αριστερίζοντες ή Αιγύπτιοι Ισλαμιστές. Η ζωή δεν είναι απλή και δεν μπορεί να αναχθεί και να εξηγηθεί επαρκώς από την πολιτική θεωρία.
Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή έχουν μια σύγκρουση μεταξύ Σουνιτικών Αραβικών Εθνών και των Σιιτών Μουσουλμάνων του Ιράν που επισκιάζει την παραδοσιακή Αραβοισραηλινή σύγκρουση «προς ιδιαίτερη τέρψη» του Τελ Αβίβ.
Ο παναραβισμός είναι νεκρός και τα ισλαμικά κινήματα είναι αποδυναμωμένα στο πρόσωπο μιας ισχυρής και συγκεντρωμένης καταπίεσης από τις ΗΠΑ και τους Άραβες συμμάχους τους.
Αλλά ο συνδυασμός της ισχυρής πληθυσμιακής ανάπτυξης και της εξάντλησης των πόρων μαζί με την στρατικοποίηση της περιοχής και της σεκταριστικής διαστρωμάτωσης θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την ένταση, μία έκφραση της οποίας είναι η «υπερχείλιση» της Ευρώπης από φτωχούς και κατατρεγμένους νέους που αναζητούν εργασία και μια λύση στο βιοποριστικό τους πρόβλημα.
Αφού έχουν πληγεί τόσο σφοδρά από την μοίρα φτάνουν στην Γη της Επαγγελίας και έρχονται αντιμέτωποι με μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Το έδαφος όχι μόνο δεν είναι πρόσφορο αλλά ίσως η κοινωνία πολλές φορές έχει απέχθεια απέναντι τους, καθώς δεν μπορούν να βρουν εργασία και τοπικά όργανα της τάξης σκίζουν το κοράνι τους. Μπορείς να φανταστείς το κύμα της σιωπηλής και απελπισμένης οργής που απελευθερώνεται.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ
XanthiNews: Έχετε συνεργαστεί με πολλά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Ήθελα να σταθώ στη συνεργασία σας με το Αλ Τζαζίρα. Πώς βλέπετε την κριτική αυτού του τηλεοπτικού σταθμού προς την Δύση;
Ιάσονας Αθανασιάδης: Όπως όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ, το Αλ Τζαζίρα έχει πλήρη γνώση το ποιοι αποτελούν το κοινό του δηλαδή αποκλειστικά Αραβόφωνοι και ως επί το πλείστον Σουνίτες Μουσουλμάνοι.
Θα παρατηρήσετε ότι το BBC World και το CNN παρέχουν ειδησεογραφία για ένα κοινό ως επί το πλείστον Αγγλοσαξονικό. Το CNN από την πλευρά του στοχεύει στον δυτικό επιχειρηματία ταξιδιώτη ενώ το BBC World εστιάζει μερικά από τα προγράμαμτα του στις αγγλόφωνες περιοχές του τρίτου κόσμου όπου και παραδοσιακά είχε μία παρουσία εξαιτίας της βρετανικής αυτοκρατορίας- κοινοπολιτείας.
Όλα τα ΜΜΕ προσαρμόζουν την κάλυψη τους με βάση το κοινό στο οποίο στοχεύουν και το Αλ Τζαζίρα δεν αποτελεί εξαίρεση.
Απόδειξη στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μία γενικευμένη στρατηγική- συμφεροντολογία πίσω από την κάλυψη των διαφόρων αγγλοφώνων και αραβοφώνων τηλεοπτικών σταθμών του Αλ Τζαζίρα αποτελεί στο ότι αλλάζει η ανταπόκριση από τα Αγγλικά στα Αραβικά.
Η Βρετανική κάλυψη του Αλ Τζαζίρα είναις σθεναρά υπερεθνική, εστιάζει στον παγκόσμιο νότο και παρά το γεγονός ότι αφιερώνει περισσότερο στο αραβοπαλαιστιανό ζήτημα από ότι το BBC και το CNN, δεν παθιάζεται με τον τρόπο με τον οποίο ο θυγατρικός αραβόφωνος σταθμός του εισάγει κάθε του δημοσίευμα. Παράλληλα το Αλ Τζαζίρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένας αντιδυτικός σταθμός επειδή πολλές φορές δίνει το βήμα στις εκπομπές του, σε σχολιαστές που εκφράζουν αντιδυτικά συναισθήματα, μιας και η περιοχή στην οποία εκπέμπει είναι ιδιαίτερα αντιδυτική.
Αυτή η αντιμετώπιση μπορεί να χαρακτηριστεί ρεαλιστική και είναι σίγουρο ότι μία περιοχή υπό δικτατορική διακυβέρνηση χρειάζεται μια γερή δόση ρεαλισμού. Εν κατακλείδι, η άφιξη του Αλ Τζαζίρα στην αραβική σκηνή αποτέλεσε αποκάλυψη για τα μονοδιάστατα και τελματωμένα αραβικά μέσα ενημέρωσης τα οποία ήταν μέχρι πρόσφατα στρατευμένα στην υπό δικτατορική επιβολή κάλυψης ειδήσεων.
Αποτέλεσε επανάσταση της ειδησεογραφικής κάλυψης και εισήγαγε την άμεση κάλυψη εμπόλεμων ζωνών και την κατέστησε προσβάσιμη στον μέσο Άραβα. Και υπονόμευσε το μονοπώλιο των δυτικών μέσων ενημέρωσης στην πληροφόρηση δείχνοντας την άλλη πλευρά της εισβολής του Ιράκ από τις ΗΠΑ το 2003. Αν κανείς συγκρίνει την κάλυψη (και την διεθνή αντίληψη) των εισβολών στο Ιράκ από τις ΗΠΑ τόσο το 1991 όσο και το 2003 θα παρατηρήσει πολλή περισσότερη αρνητική κριτική γύρω από την δεύτερη εισβολή (την οποία κάλυψε το Αλ Τζαζίρα με αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής ενός ανταποκριτή καθώς τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου επλήγησαν από αμερικανικό άρμα). Κάτι τέτοιο είναι αξιοσημείωτο καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα διέπραξαν τις μεγαλύτερες βαρβαρότητες στην εισβολή του 1991 όταν έσπειραν τον θάνατο σε υποχωρούντες Ιρακινούς στρατιώτες σε ένα γεγονός που έμελλε να γίνει γνωστό ως λεωφόρος θανάτου μεταξύ Κουβέιτ και της Βασόρας.
Παρ όλα αυτά, η παρουσία των παναραβικών διεθνών ΜΜΕ το 2003 και φυσικά των φρικαλεοτήτων που διέπραξε ο αμερικάνικος στρατός μετά την πτώση της Βαγδάτης προκάλεσε μεγαλύτερη κατακραυγή της Δύσης από τον αραβικό κόσμο.
Αυτή η αρνητική εικόνα της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δημιούργησε το Αλ Τζαζίρα προέτρεψε την Ουάσινγκτον να εκφράσει την δυσαρέσκεια της και να χρηματοδοτήσει το αντίπαλο δέος του Αλ Τζαζίρα το al- Hurra news organisation.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
XanthiNews: Αυτόν τον χρόνο βρεθήκατε στην Κωνσταντινούπολη όπου και διαμένατε και μαθαίνετε την τουρκική γλώσσα (την έκτη αφού ήδη ξέρετε άλλες πέντε άπταιστα). Ως γνώστης της πραγματικότητας του ισλαμικού κόσμου πώς αντιλαμβάνεστε την θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεδομένης και της ελάχιστης πλέον παρουσίας των Ελλήνων στην Τουρκία;
Ιάσονας Αθανασιάδης: Μιλάω Αγγλικά και Ελληνικά σε επίπεδο πρώτης γλώσσας, αραβικά και περσικά πολύ καλά καθώς και πολύ άσχημα Γαλλικά και Τουρκικά.
Όσον αφορά στο Πατριαρχείο δεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι το καλύπτω μιας και διατηρεί πολύ χαμηλό προφίλ και δεν παράγει ειδήσεις.
Τα ελληνικά ΜΜΕ εστιάζουν εκεί για διαφορετικούς λόγους, επειδή σχετίζεται με την συνεχιζόμενη εποποιία του Ελληνορθόδοξου Χριστιανισμού στις μέρες μας και αποτελεί τμήμα της ιστορικής κληρονομιάς του ελληνισμού.
Όπως είπες, πολύ λίγοι Έλληνες παραμένουν στην Τουρκία αλλά υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα αποδήμων Ελλήνων. Αυτοί χωρίζονται σε υπαλλήλους εταιρειών που περνούν τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας στην Τουρκία εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των εργοδοτών τους και επιστρέφουν στην Ελλάδα τα σαββατοκύριακα και τους νεοαφιχθέντες κυρίως νέους Έλληνες που είτε σπουδάζουν στην Κωνσταντινούπολη είτε έλκονται από αυτήν μέσα από την μυσταγωγία μιας χώρας η οποία είναι παράλληλα γνώριμη και συνάμα ξένη και «εξωτική».
Αυτοί οι Έλληνες που διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη έχουν περάσει πέρα από την τυπική «έκπληξη» που βιώνει ένας Έλληνας ο οποίος έχει μεγαλώσει μέσα σε ένα καθεστώς αντιτουρκικής προπαγάνδας και έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι Τούρκοι όχι μόνο είναι άνθρωποι σαν κι εμάς αλλά επιδεικνύουν μια μεγαλοψυχία και φιλοξενία που εμείς οι Έλληνες έχουμε αποβάλλει εδώ και χρόνια.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ
XanthiNews: Η επόμενη αποστολή ποια θα είναι; Ετοιμάζετε κάποια καινούργια έκθεση φωτογραφίας;
Ιάσονας Αθανασιάδης: Τώρα είμαι στην Τεχεράνη για τις Ιρανικές Προεδρικές Εκλογές και θα μεταβώ στην Καμπούλ τον Αύγουστο για να καλύψω τις αντίστοιχες Αφγανικές. Η Μέση Ανατολή αλλάζει όχι μόνο εξαιτίας της άφιξης του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, οι σχολιαστές παρακολουθούν με ενδιαφέρον μια σειρά εκλογών ιδιαίτερης σημασίας τον Ιούνιο και τον Αύγουστο σε περιοχές που αποτελούν σημεία ρήξης «Λίβανος- Ιράκ- Αφγανιστάν» η έκβαση των οποίων θα ορίσει την χροιά της πολιτικής που θα ασκηθεί στην περιοχή τα επόμενα 4 χρόνια.
Πώς θα αντιμετωπίσει ο νεοεκλεγείς Αφγανός Πρόεδρος τις προθέσεις των ΗΠΑ για κλιμάκωση του πολέμου στην χώρα του; Θα μπορέσει η Χεζμπολάχ να αποκτήσει ένα ισχυρό φιλοιρανικό πολιτικό προγεφύρωμα στις βουλευτικές εκλογές του Λιβάνου; Και τέλος θα συνεχίσει το Ιράν για άλλα 4 χρόνια συντηρητικής και αστυνομοκρατούμενης διοίκησης υπό τον Μαχμούντ Αχμαντινέτζαντ; Ή θα επιλέξει την επιστροφή στην αναμόρφωση;
Προς το παρόν δεν έχω σχέδια για άλλες παρουσιάσεις φωτογραφικού υλικού κατόπιν των τριών που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια ενός έτους στην Ουάσινγκτον, στο Λος Άντζελες και στην Βοστώνη, όλες με θέμα το Ιράν και το Ισλάμ.
Πολύ θα ήθελα να δώσω συνέχεια στην παρουσίαση που είχα κάνει το 2005 στην Αθήνα και να συνεχίσω να κοινοποιώ το θέμα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής στην ελληνική κοινή γνώμη χωρίς την κατασκευασμένη εικόνα του εξωτικού που συνήθως προσπαθούν να τις προσδώσουν τα ελληνικά ΜΜΕ.
Προς το παρόν οι αναγνώστες μπορούν να δουν τις φωτογραφίες μου στους εξής συνδέσμους: CAFAM http://www.youtube.com/watch?v=fJ4QA42aCq0&playnext_from=PL&feature=PlayList&p=548AC47F12B1BBD6&playnext=1&index=47 Guardian – http://www.guardian.co.uk/world/gallery/2009/feb/03/iran-iason-athanasiadis-photo-exhibition?picture=342503184 Mystical Ecumenism – http://www.payvand.com/news/09/feb/1024.html Woodrow Wilson Center: CNN piece – http://www.payvand.com/news/08/may/1131.html.
* Ευχαριστώ τον Θόδωρο Κιοσσέ για την μετάφραση που έκανε καθώς οι απαντήσεις ήταν στα αγγλικά.
Νάντια Αντ. Νάκου