Γενική

Αλεκτόρεια 2009 στον Πετεινό του Δήμου Βιστωνίδας

Γράφει ο Νικόλαος Φωτιάδης*

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετεινού Ξάνθης μου έστειλε πρόσκληση για να παραβρεθώ στις εκδηλώσεις τους «Αλεκτόρεια 2009».
Πήγα, όπως και την περασμένη χρονιά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η βραδιά θα έχει επιτυχία.
Μετά τις προετοιμασίες των μελών του Συλλόγου, τις πρόβες των νεαρών Ποντίων χορευτών, την αγωνία ώστε να μη χαλάσει ο καιρός, όλα πήγαν «κατ ευχήν».
Παρόντες στην όμορφη εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, ο βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης, η Αντιδήμαρχος κα Σεραφιά, Δημοτικοί Σύμβουλοι με πρώτο τον «τοπάρχη» Γιώργο Παραστατίδη και κόσμος από τον Πετεινό, την Ξάνθη και την γύρω περιοχή.
Η εξέδρα στημένη στην αυλή του σχολείου, τα τραπέζια «στοιχημένα και ζυγισμένα», οι ψησταριές στο φουλ και η μουσική γεμάτη Ποντιακό ελληνισμό. Υπέροχος ο Πόντιος τραγουδιστής Γιώργος Ορφανίδης με τους συνεργάτες του, εξαιρετικά τα νέα παιδιά του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετεινού, ευγενέστατες οι κυρίες του Συλλόγου που μας περιποιήθηκαν, ατέλειωτοι οι χορευτές (Πόντιοι και όχι μόνο) στην τεράστια αυλή του σχολείου.
Υποσχέθηκα να επισκεφθώ και του χρόνου τις εκδηλώσεις στον Πετεινό, ένα χωριό γεμάτο ζωντάνια και έντονη ποντιακή παράδοση, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και στην λειτουργία του Ι. Ναού Πέτρου και Παύλου.
Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου, συγχαρητήρια στον Δήμο Βιστωνίδας, συγχαρητήρια σε όλους τους πόντιους.
Στην αίθουσα του σχολείου επισκέφθηκα την υπέροχη έκθεση με πυρογραφίες του Ξανθιώτη (από τον Πολύσιτο) κ. Χονδρού. Έργα όμορφα, φτιαγμένα με υπομονή και μεράκι με εντυπωσίασαν.

* Αντγος ε.α.
Επίτιμος Υποδιοικητής Δ ΣΣ

Σχετικά Άρθρα