Η Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας Ελένη Λιβανίου μίλησε για τον «Γονεϊκό ρόλο στη στήριξη του μαθητή»
Για τρίτη χρονιά το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Μάγδα Σφάτου- Πετμεζά οργάνωσε το Φεστιβάλ Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης. Την Τετάρτη 10 Ιουνίου, η Εκπαιδευτική Ψυχολόγος και καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, Κα Ελένη Λιβανίου, μίλησε με θέμα «Ο γονεϊκός ρόλος στη στήριξη του μαθητή».
Η κα Λιβανίου αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η μοναδική δομή της κάθε οικογένειας διαπλάθει τον χαρακτήρα αλλά και την αυτοαντίληψη των παιδιών. Γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν σωστοί και λάθος τρόποι διαπαιδαγώγησης των παιδιών, ωστόσο τα μηνύματα που ασυναίσθητα περνάνε οι γονείς μέσα από το παράδειγμά τους στα παιδιά παίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και είναι το ίδιο σημαντικά όσο και το κοινωνικο- οικονομικό επίπεδο της οικογένειας. Η έγκριτη ψυχολόγος συνέχισε την ομιλία της τονίζοντας ότι τόσο ο γονιός, όσο κι ο εκπαιδευτικός έχουν ως ρόλο τους το να δίνουν ευκαιρίες στα παιδιά και να μην τα καταδικάζουν. Συχνά παραπάνω από έναν λόγοι συντελούν ώστε ένα παιδί να μην αποδίδει, καθώς οι βιολογικοί και γνωστικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν με τις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών. Άλλοι πολλοί σημαντικοί παράγοντες που επιδρούν στην συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού είναι η σειρά γέννησης, η εξωτερική εμφάνιση, το φύλο, το σχολικό και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στα οποία το παιδί ζει και αναπτύσσεται.
«Το σπίτι αποτελεί για κάθε παιδί το πρώτο περιβάλλον κουλτούρας», τόνισε η Κα Λιβανίου, «μέσα απ αυτό τα παιδιά αποκτούν τις αξίες, το ήθος και τα πιστεύω τους. Το δέσιμο της μητέρας με τα παιδιά της, η ηλικία των γονιών, καθώς και το μορφωσιακό τους επίπεδο αποτελούν άλλα σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν το πως οι γονείς αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους και κατ επέκταση πως αυτά αντιλαμβάνονται το ίδιο τον εαυτό τους. Πολύ σημαντικό είναι για τους γονείς να έχουν οι ίδιοι καλή γνώση του εαυτού τους και την ικανότητα να επικοινωνούν με τα παιδιά τους και να τους δείχνουν εμπιστοσύνη. Η Κα Λιβανίου έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι το να αποδεχτούμε τη μοναδικότητα του δικού μας παιδιού είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό θα οδηγήσεις τους γονείς στο να μάθουν να σέβονται και να ακούν τα παιδιά τους, να τα κατανοούν και να συζητούν μαζί τους τους κανόνες που τους θέτουν και τα διάφορα «πρέπει». Σημαντικό είναι οι γονείς να αποφεύγουν την ειρωνεία και τα «διπλά μηνύματα» και να είναι πιο ευέλικτοι στις απόψεις τους. Η Κα Λιβανίου προέτρεψε τους γονείς να μην εστιάζουν στα αρνητικά χαρακτηριστικά των παιδιών τους, αλλά στα θετικά.
Επίσης, στα πλαίσια του ίδιου φεστιβάλ, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009, οργανώθηκε μεγάλη εκπαιδευτική γιορτή για τους μικρούς μαθητές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Μάγδα Σφάτου- Πετμεζά. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σόου με κλόουν και ένα μικρό θεατρικό έργο σε ρυθμό ραπ που συμπύκνωνε το νόημα των «can- do statements» για το επίπεδο Α2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς (CEFR). Οι γονείς των μαθητών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του Κου Γιάννη Στεργή, διευθυντή της εταιρίας εκπαιδευτικών συμβούλων Hyphen, για τη χρήση των «Can do statements» στην ξενόγλωσση εκπαίδευση.
Τα κέντρα ξένων γλωσσών Πετμεζά είναι τα μοναδικά στην Ξάνθη που εφαρμόζουν τη συνεργατική εκπαίδευση των κριτηρίων ARISTON με εφαρμογή τεστ προσωπικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών και ειδικών σχεδίων μαθημάτων. Τα κέντρα ξένων γλωσσών Πετμεζά στοχεύουν στη δια βίου ενδυνάμωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς στην Εκπαίδευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το σπίτι αποτελεί για κάθε παιδί το πρώτο περιβάλλον κουλτούρας, μέσα απ αυτό τα παιδιά αποκτούν τις αξίες, το ήθος και τα πιστεύω τους.