fbpx
Γενική

Πυρετώδεις προετοιμασίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετεινού, για τα Αλεκτώρεια 2009 που ξεκινούν το Σάββατο

Καθιερωμένος θεσμός στο Ν. Ξάνθης

Σε ρυθμούς «πανηγυριού» ζει ολόκληρος ο οικισμός του Πετεινού στο Δήμο Βιστονίδας, ενόψει των εκδηλώσεων «Αλεκτώρεια 2009», που πλέον αποτελεί θεσμό, αφού διοργανώνεται από το 1983, δηλαδή για 25 και πλέον χρόνια. Πρωταγωνιστές της διοργάνωσης, είναι όλοι οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι με τις απαραίτητες ενέργειες του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετεινού Ευστάθιου Τουρουνίδη, της Ταμίας αυτού Φωτεινής Παραστατίδου, του μέλους του 7μελούς Ελένης Δεληωρίδου, καθώς και όλων των υπόλοιπων μελών του Συλλόγου, προετοιμάζουν το «έδαφος», για ένα ακόμη πετυχημένο πανηγύρι, όπως είθισται να αποκαλούνται οι εκδηλώσεις.
Εδώ και μία εβδομάδα και έως την ερχόμενη Παρασκευή, κάτοικοι, φορείς και πολλοί άλλοι εμπλεκόμενοι, «χορεύουν» στους ρυθμούς των «Αλεκτωρείων», ούτως ώστε να είναι όλα στην εντέλεια, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πρωτοστάτες στις προετοιμασίες, δεν είναι άλλοι από τους εθελοντές, οι οποίοι ξεπερνούν στον αριθμό τα τριάντα άτομα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, με μοναδικό σκοπό την τέλεια διοργάνωση, αλλά και τη διατήρηση του θεσμού. Τα «Αλεκτώρεια», την τελευταία δεκαετία διοργανώνονται εντατικά, με τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου του οικισμού να κρατούν γερά τα ηνία, σκοπεύοντας να «αφήσουν» αυτό το πολιτιστικό γεγονός, ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια του Νομού Ξάνθης, αποτελώντας πλέον μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το «άκουσμα» του χωριού στην ευρύτερη περιοχή, προσφέροντάς του πολλά πλεονεκτήματα.
«Εθελοντές: Η ψυχή της διοργάνωσης»
Οι περισσότεροι από τους εθελοντές είναι φυσικά τα παιδιά του χωριού, τα οποία με το δικό τους, μοναδικό τρόπο, προσφέρουν τα μέγιστα στη διοργάνωση, δίνοντάς τους τον καλύτερό τους εαυτό, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η 16χρονη Σταυρούλα Δ., μιλώντας στην «XANTHINEWS» δηλώνει: «Τα «Αλεκτώρεια» αποτελούν ένα κομμάτι του εαυτού μας. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, όταν φτάνει ο καιρός για να γίνουν. Καθημερινά βρισκόμαστε με τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου, στους οποίους παραθέτουμε νέες ιδέες, αλλά εκφράζουμε και γνώμες, οι οποίες μάλιστα αφορούν πολλές φορές στη βελτίωση της διοργάνωσης. Τα «Αλεκτώρεια» μας φέρνουν πιο κοντά. Μας ενώνουν».
Αξιοσημείωτη όμως είναι και η προσφορά των μεγαλύτερων εθελοντών του χωριού, οι οποίοι και αυτοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αφήνοντας μάλιστα πολλές φορές άλλες δραστηριότητές τους.
«Οι αθλητικές εκδηλώσεις»
Από τα «Αλεκτώρεια» δεν μπορούν φυσικά να λείπουν οι αθλητικές εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πλούσιες στον αριθμό και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τσουβαλοδρομίες, διελκυστίνδα και αυγοδρομίες, με «κορωνίδα» όλων των αθλητικών εκδηλώσεων τον «Αλεκτώρειο Δρόμο», στον οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να διανύσουν 4 χιλιόμετρα, τα περισσότερα των οποίων είναι χωματόδρομος. Φέτος, θα υπάρχουν 3 κατηγορίες «Αλεκτώρειου Δρόμου», ο διαχωρισμός των οποίων εξαρτάται από την ηλικία των συμμετεχόντων. Αρωγοί στις αθλητικές εκδηλώσεις είναι και τοπικοί φορείς του Νομού, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Τροχαία Ξάνθης οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την ομαλή διεξαγωγή των αθλητικών γεγονότων. Οι παραπάνω αθλητικές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, από τις 19:00 το απόγευμα, στο γήπεδο του οικισμού.
«Το μεγάλο γλέντι του Σαββάτου»
Από ένα πανηγύρι, δεν μπορεί φυσικά να λείπει ένα γλέντι, το οποίο μάλιστα είναι ποντιακό, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού είναι πόντιοι στην καταγωγή. Φέτος, στο μεγάλο γλέντι του Σαββατόβραδου, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Πετεινού, θα συμμετέχουν οι γνωστοί καλλιτέχνες Γιώργος Ορφανίδης στο τραγούδι και Γιώργος Μελισσόπουλος στη λύρα, οι οποίοι θα ξεσηκώσουν κατοίκους και επισκέπτες, σε χορό άνευ προηγουμένου.
Τη βραδιά εκείνη στον ίδιο χώρο, θα χορέψει και η χορευτική ομάδα του Συλλόγου, το γνωστό χορό «Σέρα», καθηλώνοντας τους παραβρισκόμενους, με τις κινήσεις όλο ζωντάνια και «νεύρο». Η χορευτική ομάδα του Πετεινού, καθοδηγείται από δυο ανθρώπους, το Γιώργο Μητσικολάβα και τη Μαρία Γεωργιάδου, οι οποίοι με μεράκι και μετά περισσής «μανίας», μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στον ποντιακό χορό και στο ποντιακό τραγούδι, στη νέα γενιά.
«Οι άλλες εκδηλώσεις»
Στο τριήμερο των «Αλεκτωρείων», πραγματοποιούνται συγχρόνως και άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικές, μουσικές, αλλά και θρησκευτικές. Συγκεκριμένα την Κυριακή στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί μέγας αρχιερατικός εσπερινός στην εκκλησία του χωριού των Αγίων Πέτρου και Παύλου, καθώς και περιφορά της εικόνας των Αγίων. Στις 20:00 την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί επίδειξη Ταε κβο ντο, στο γήπεδο του χωριού και θα ακολουθήσει ποδοσφαιρικός αγώνας, μεταξύ παλαιμάχων της ομάδας Άρης Πετεινού και παλαιμάχων του Δήμου Βιστονίδας.
Οι εκδηλώσεις την Κυριακή θα κλείσουν με συναυλία, η οποία θα ξεκινήσει στις 22:00 το βράδυ, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
Καθ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, θα λάβει χώρα έκθεση πυρογραφίας του γνωστού ξανθιώτη καλλιτέχνη Περικλή Χοντρού.
Καλεσμένοι στις εκδηλώσεις είναι όλοι οι Ξανθιώτες, για να γνωρίσουν από κοντά το θεσμό αυτό, που ακούει στο όνομα «Αλεκτώρεια».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα