Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης σύμφωνα με τον Ε.Τ.
«Παιχνίδι» με τις προτιμήσεις της μειονότητας στις ευρωεκλογές έστησε το τουρκικό προξενείο στη Θράκη; όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Η καταμέτρηση των ψήφων στις εν λόγω περιοχές ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι υπόγειες συνεννοήσεις του προξενείου με στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας οδήγησαν μαζικά τους μειονοτικούς στους δύο νομούς να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της ευρύτερης περιοχής, η επιλογή αυτή του προξενείου σε μεγάλο βαθμό έχει; να κάνει με το τι αντιπροσώπευαν για την Τουρκία οι υποψήφιοι που είχαν τοποθετήσει στα ευρωψηφοδέλτια τους η Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, καθώς και η γενικότερη στάση των δύο κομμάτων σε σχέση με τη «γραμμή» του Προξενείου στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκλεκτή της Ιπποκράτους Μουσταφάογλου Σιμπέλ, από την Κομοτηνή, θεωρείται εκφραστής της σκληρής «γραμμής» του προξενείου, που μιλά ανοιχτά για τουρκική μειονότητα στην Θράκη. Αντίθετα, ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία Αχμετσίκ Ριτβάν θεωρείται περισσότερο μετριοπαθής και άνθρωπος, κατά των εντάσεων μεταξύ των δύο πληθυσμών στην Θράκη. Η σκληρή «γραμμή» της Σιμπέλ φάνηκε καθαρά οπό τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Γκιουντέμ», με ημερομηνία 22/05/2009, όπου ανοιχτά υποστήριξε απευθυνόμενη στους ομοϊδεάτες της πως από τη θέση που βρίσκομαι και όσο περνάει από το χέρι του προσπαθώ να λύσω τα προβλήματα των Τούρκων της δυτικής Θράκης (!). Κατά τον ίδιο τρόπο, αφού έχω την τύχη να πάω στις Βρυξέλλες θα προσπαθήσω να μεταφέρω εκεί τα προβλήματα των Τούρκων της δυτικής Θράκης».
Δηλώσεις
0ι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη περιοχή καθώς εκτιμήθηκε ότι ενισχύουν σημαντικά την προσπάθεια της Τουρκίας στη δυτική Θράκη για τον εκτουρκισμό όλης της μειονότητας, Πάντως, το τουρκικό προξενείο προκειμένου να μην προκαλέσει τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων και κυρίως της κυβερνητικής πλευράς έως και 2 ήμερες πριν τις εκλογές έστελνε προς κάθε κατεύθυνση τα μήνυμα ότι δίνει «γραμμή» για λευκό στους μειονοτικούς και είναι αποφασισμένο να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την επιλογή τους. Ωστόσο, το πραγματικό σχέδιο πίσω από τη κίνηση αυτή ξεδιπλώθηκε το βράδυ πριν τις εκλογές, όταν σύμφωνα με καταγγελίες παραγόντων περιοχής, οι μειονοτικοί του προξενείου μοίραζαν πόρτα πόρτα τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να προκύψουν συντριπτικά αποτελέσματα υπέρ στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα στους Δήμους της Ορεινής περιοχής της Ξάνθης.
Στο Δήμο Μύκης, όπου κατάγεται και ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Ριτβάν, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 47, 19%, ενώ η Νέα Δημοκρατία μόλις 19,20%!
Στο Δήμο θερμών, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 40,22%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 19;40%.
Στο Δήμο Σελέρου όπου επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, το ΠΑΣΟΚ πήρε 61,86, ενώ η Νέα Δημοκρατία 18,43%.
Στο Νομό Ροδόπης η κατάσταση είναι αντίστοιχη. Για παράδειγμα, στον μειονοτικό Δήμο Κέχρου το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 49,79%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 30,41% και στο Δήμο Φιλύρας το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 43,85% ενώ η Νέα Δημοκρατία 29, 18%.
Στη διαμόρφωση του κλίματος αυτού που δημιούργησε το προξενείο στις μειονοτικές περιοχές εκτιμάται πως συνέβαλε και το γεγονός ότι πριν από περίπου 2 μήνες στο χωριό Κένταυρο της Ξάνθης σε επίσκεψη του Τούρκου πρόξενου παρουσία του μουσουλμάνου Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, Μαντατζή Τσετίν, σηκώθηκαν τουρκικές σημαίες χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά του εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι στη δημιουργία του κλίματος αυτού θεωρείται πως συνέβαλε και η παλαιότερη απόφαση του κ. Παπανδρέου; να θέσει ως υποψήφια υπερνομάρχη Ξάνθης- Καβάλας- Δράμας την Καραχασάν, γεγονός που μπορεί να μη συναντήσει ευνοϊκή αντίδραση στο σύνολο των τριών νομών, διαμόρφωσε, όμως, ευνοϊκό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ στην ορεινή μουσουλμανική περιοχή της Ξάνθης και επηρέασε και τη μειονότητα της Ροδόπης.
Ο Ερντογάν
Αίσθηση προκάλεσαν, εξάλλου, οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων στη Θράκη, λαμβάνοντας την άμεση απάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη: «Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δεν νοούνται στην εποχή μας. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα. Οι μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες και είναι περήφανοι για αυτό».
Φίλιππος Πανταζής