Γενική

Ενημέρωση των Αγροτών του Ν. Ξάνθης

Για τις δυνατότητες αξιοποίησης των Κοινοτικών Επενδυτικών Προγραμμάτων στον τομέα της Γεωργίας

Η Αναπτυξιακή Εταιρία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Α.Ε. διοργάνωσε στις 16 Ιουνίου ενημερωτική εκδήλωση- Ημερίδα στο συνεδριακό χώρο της ΣΕΚΕ Α.Ε. με τίτλο: «Εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τις δυνατότητες αξιοποίησης των Κοινοτικών Επενδυτικών Προγραμμάτων στον τομέα της Γεωργίας καθώς επίσης και τρόπους διαχείρισης καινούριων και εναλλακτικών καλλιεργειών».
Η ενημερωτική αυτή Εκστρατεία, έχει εγκριθεί και συγχρηματοδοτηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ε.Ε. με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει ένα ευρύ κοινό της Περιφέρειας ΑΜΘ μέσα από 10 εκδηλώσεις.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ Α.Ε. κ. Ταρενίδης Παναγιώτης δηλώνοντας ότι η ΣΕΚΕ είναι κοντά σε κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με τους αγρότες.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε η παρακάτω θεματολογία:
– Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο- Ευρωπαϊκά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2007- 2013. Εισηγητής: Χειμαριώτης Κων/νος, Γεωπόνος- Οικονομολόγος, Μέλος της Ομάδας «Ευρώπη».
– Προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων Υπουργείων (Νέοι Αγρότες, Μικρά Σχέδια Βελτίωσης, Παροχή Γεωργικών Συμβουλών, Αύξηση Αξίας Γεωργικών και Δασοκομικών Προϊόντων, Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, Βιολογική Γεωργία, Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες -Μέτρο 311-, Δάσωση Γεωργικών Εκτάσεων, Πρόωρη Συνταξιοδότηση Αγροτών, Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Ενίσχυση ΜΜΕ). Εισηγητής: Δρ. Τσούργιαννης Αντώνιος, Γεωπόνος- Διευθυντής της Αναπτυξιακής ΑΜΘ Α.Ε.
– Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία προσαρμοσμένη στα πρότυπα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής με στόχο την παραγωγή ασφαλέστερων τροφίμων. Εισηγήτρια: Σκένδρου Ελένη, Γεωπόνος- Υπεύθυνη Ποιοτικού Ελέγχου της ΣΕΚΕ Α.Ε.
– Κλιματικές μεταβολές και γεωργία. Εισηγητής: Χειμαριώτης Κων/νος, Γεωπόνος- Οικονομολόγος, Μέλος της Ομάδας «Ευρώπη».
– Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Εισηγητής: Μαλκογιαννίδης Χρυσοβαλάντης, Γεωπόνος- Υπεύθυνος του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «Δήμητρα».
– Εναλλακτικές καλλιέργειες (τρούφα, στέβια, ροδιά, ρίγανη, μύρτιλλα, βατόμουρα, μέλισσες, σαλιγκάρια). Εισηγητής: Δρ. Τσούργιαννης Αντώνιος, Γεωπόνος- Διευθυντής της Αναπτυξιακής ΑΜΘ Α.Ε.
Οι ομιλητές μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεών τους συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους στην Ημερίδα σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης από μέρους τους των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και των ιδιαιτεροτήτων των εναλλακτικών καλλιεργειών.
Στην ομιλία παρενέβη και ο Πρόεδρος των Νέων Αγροτών Ν. Ξάνθης κ. Αρβανιτίδης Αθηνόδωρος, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό και παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου του Προγράμματος των Νέων Αγροτών για το Νομό της Ξάνθης.
Η πρώτη αυτή ημερίδα της ενημερωτικής καμπάνιας της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΑΜΘ Α.Ε. στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και καταμετρήθηκαν πάνω από 150 άτομα.
Η Εταιρεία θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Πρόεδρο της ΣΕΚΕ Α.Ε. κ. Ταρενίδη Παναγιώτη και τον Διευθυντή κ. Καραπαπάζογλου Ανέστη που παραχώρησαν την αίθουσα συνεδριάσεων της Εταιρείας τους, ώστε να ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος του Νομού μας για τα παραπάνω επίκαιρα θέματα.

Σχετικά Άρθρα