Γενική

Βραβεύτηκε η Μαρία Νικολάου από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Δημοσιογραφικό Βραβείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2009: Οι Έλληνες νικητές

Για άλλη μια φορά μας έκανε περήφανους η άξια συνάδελφος από την Σάλπη Ροδόπης

Οι Γιώργος Χρηστίδης και Σοφία Χριστοφορίδου για τον γραπτό Τύπο, η Μαρία Νικολάου για το ραδιόφωνο και ο Μάριος Διονέλλης για το διαδίκτυο είναι οι δημοσιογράφοι που επέλεξε η ελληνική κριτική επιτροπή του Βραβείου για το 2009.
Η Μαρία Νικολάου από την Σάλπη Ροδόπης που δημοσιογραφεί από το 1996 ξεχώρισε για άλλη μια φορά καθώς πολλές φορές έχει πάρει βραβεία σε άλλους διαγωνισμούς κάνοντας μας περήφανους. Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες συνεχίζει εδώ και 12 χρόνια να κάνει γνωστή την Θράκη μας είτε με την ξεχωριστή πένα της, είτε με τις άξιες ραδιοφωνικές της εκπομπές, είτε με τα πρωτότυπα ρεπορτάζ της (όταν ήταν ανταποκρίτρια της ΕΤ3).
Η ίδια είναι απόφοιτος του ΙΕΚ Κομοτηνής, (τμήμα Δημοσιογραφίας), πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και τώρα κάνει το μεταπτυχιακό της στη Νομική Σχολή.
Το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απονέμεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με στόχο να ενθαρρύνει την προσπάθεια των δημοσιογράφων που με τη δουλειά τους προάγουν τις ευρωπαϊκές αξίες και αναδεικνύουν τα κοινά ευρωπαϊκά θέματα και προβλήματα.
Η ελληνική κριτική επιτροπή, που αποτελείτο από έγκριτους δημοσιογράφους, κατέληξε στις καλύτερες υποψηφιότητες για τις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες του Βραβείου.
Στην κατηγορία του Γραπτού Τύπου επικράτησε η υποψηφιότητα της δημοσιογραφικής ομάδας του ενθέτου της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , με τίτλο «Η Ευρώπη μας», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χρηστίδη και Σοφία Χριστοφορίδου. Η κριτική επιτροπή εκτίμησε τον εμπεριστατωμένο λόγο των συντακτών καθώς και την ολοκληρωμένη παρουσίαση των θεμάτων όπως επίσης και την πρωτοτυπία και την αναλυτική τους προσέγγιση.
Στο ραδιόφωνο, η Μαρία Νικολάου από την ΕΡΑ Κομοτηνής ξεχώρισε με την εκπομπή της «Στο Europe Direct της γειτονιάς σας». Η κριτική επιτροπή εκτίμησε το γεγονός ότι στην εκπομπή της η δημοσιογράφος δίνει το βήμα σε νέους ανθρώπους οι οποίοι περιγράφουν την καθημερινότητά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Στο διαδίκτυο ξεχώρισε η υποψηφιότητα του Μάριου Διονέλλη από την Τηλεόραση χωρίς Σύνορα (TVXS) με το ρεπορτάζ του «Οδοιπορικό στη Μυτιλήνη». Το ρεπορτάζ ασχολείται με το πρόβλημα της μετανάστευσης και του ασύλου και αναδεικνύει τις ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου καθώς και την αδυναμία της Πολιτείας να υποδεχθεί τους μετανάστες με ανθρωπιά. Η κριτική επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερα την εξαιρετική ποιότητα του ρεπορτάζ καθώς επίσης και το επίκαιρο της πραγματοποίησής του. Μία υποψηφιότητα που εκτός των άλλων διακρίθηκε και για την πρωτοτυπία της προσέγγισης ειδικά σε ένα νέο Μέσο όπως είναι η διαδικτυακή τηλεόραση.

Σχετικά Άρθρα