fbpx
Γενική

«Πρέπει να περάσουμε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε κάθε πολίτη»

Για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές μιλά στην «XANTHINEWS», ο βουλευτής Ξάνθης Παναγιώτης Σγουρίδης

Τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος συνεχίζουν να πραγματοποιούν όλα τα κόμματα της χώρας, ύστερα από τις Ευρωεκλογές 2009, οι οποίες «σημαδεύτηκαν» από το ποσοστό της πρωτοφανούς αποχής, για τα ελληνικά δεδομένα. Η «XANTHINEWS» μίλησε με ένα από τα παλιότερα στελέχη του κόμματος της αντιπολίτευσης, το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος εξέφρασε τις απόψεις του, για τη νίκη του κόμματός του.
Κ. Σγουρίδη, τι σημαίνει η ήττα της ΝΔ για το ΠΑΣΟΚ; Μιλήστε μας πρώτα για την ήττα της σε τοπικό επίπεδο.
Είναι γεγονός ότι, η Ξάνθη ήταν από τους νομούς, στους οποίους πράγματι ψηφίστηκε το ΠΑΣΟΚ και αυτό μας έδωσε μια ιδιαίτερη χαρά. Οι συντελεστές, που βοήθησαν σε αυτό, είναι η συντονισμένη δουλειά, η οποία έγινε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εμένα προσωπικά, τη Νομαρχιακή Επιτροπή, από την ομιλία του Προέδρου Γεώργιου Παπανδρέου στην Ξάνθη, τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, οι οποίοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ και δεν ακολούθησαν τα κελεύσματα της συμβουλευτικής επιτροπής και τέλος τους πολίτες της Ξάνθης, οι οποίοι είδανε τα τρία συνεταιριστικά εργοστάσια να εξανεμίζονται, την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη και την αγορά να έχει ανάγκη από μεροκάματα, οδηγώντας στην πτώση των τζίρων των καταστημάτων. Όλα αυτά βοήθησαν, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε το αποτέλεσμα, το οποίο δώσαμε στο Νομό Ξάνθης.
Σχολιάστε μας τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πανελλαδικά είναι γεγονός ότι τα μηνύματα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι προς δύο κατευθύνσεις. Το ένα μήνυμα είναι προς όλο τον κόσμο ότι, το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρώτη του νίκη μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2004. Τώρα ήταν η πρώτη φορά, που μετά από το 2004 κατορθώσαμε εμείς να πάρουμε την πρώτη μας νίκη με τη διαφορά των 4,5 ποσοστιαίων μονάδων.
Το δεύτερο μήνυμα είναι προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει να κάνει με ότι, παρά την οικονομική πολιτική που άσκησε η ΝΔ, παρά την πολιτική την αλλοπρόσαλλη, σε πολλά κοινωνικά, πολιτιστικά και άλλα ζητήματα, υπήρχε μια μεγάλη αποχή. Η αποχή ως προς τη δική μας πλευρά σημαίνει (και αυτό είναι το εσωτερικό μήνυμα που πρέπει να πάρουμε), ότι το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμα το οποίο πράγματι μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα, δεν έχει «περάσει» στον κόσμο, δεν έχει περάσει στους πολίτες. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει με κάθε τρόπο πλέον και αυτή είναι η δουλειά και η ευθύνη, που μας «βαραίνουν» μετά τις ευρωεκλογές, να το «περάσουμε» σε κάθε σπίτι, σε κάθε πολίτη, σε κάθε γειτονιά.
Τι πρέπει να κάνει από και μετά το ΠΑΣΟΚ, για να διατηρήσει τη διαφορά αυτή;
Πολλή, πολλή δουλειά. Λίγα λόγια και πάρα πολλή δουλειά. Πρέπει να δείξει πολλή σοβαρότητα, πολλή υπευθυνότητα, πολλή δουλειά. Αυτό που ήδη είπα. Σπίτι- σπίτι, χωριό- χωριό, καφενείο- καφενείο με συζήτηση και πάντα με πολύ χαμηλούς τόνους, γιατί αυτό το οποίο πρέπει να δώσουμε στον κόσμο, είναι ότι δεν «διώχνουνε» τη ΝΔ, αλλά το ότι ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα, με μεγάλη σιγουριά και υπευθυνότητα.
Τι έχετε να πείτε σε αυτούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αποχής προερχόταν από «μπλε» ψηφοφόρους;
Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Απώλεια είχανε και τα άλλα κόμματα. Δεν μπορεί να πει κανείς σε καμία περίπτωση ότι, δεν ψήφισαν μόνο ψηφοφόροι της ΝΔ. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, οι ψηφοφόροι που απείχαν, θα ψήφιζαν ΝΔ.
Σε περίπτωση κ. Σγουρίδη που δεχτούμε ότι ισχύει η «μπλε» αποχή, κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές;
Κατ αρχήν η στατιστική, δεν είναι η μαθηματική εκείνη διεργασία, που μπορείς να πεις 1 + 1 κάνουν 2 ή 1 και 1 δίπλα κάνουν 11. Όταν μιλάμε για στατιστική πάνω σε θέματα εκλογών, έχουμε να κάνουμε με τον άνθρωπο, έχουμε να κάνουμε τις κοινωνικές διεργασίες. Αυτά όλα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας. Εξαιτίας αυτών των κοινωνικών διεργασιών, θέλει πολλή δουλειά και λίγα λόγια.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα