fbpx
Γενική

Πρόστιμα για τσιγάρα και αλκοόλ!

Αρχίζει η διαδικασία δηλώσεων από τους καταστηματάρχες της Ξάνθης

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, Υγειονομικής Διάταξης με καθίσματα και συνολικό εμβαδό μέχρι 70 τ.μ. θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης (Τμήμα Εκδόσεως Αδειών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος) και να δηλώνουν εάν επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες, με αφορμή την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που απαγορεύει από 1 ης Ιουλίου το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.
Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, για τα μέτρα που θεσπίστηκαν για την προστασία από τον καπνό αφορούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν καθίσματα και λειτουργούν ως καφενεία- καφετέριες- μπαρ- εστιατόρια- ταβέρνες- ψητοπωλεία- οβελιστήρια- πιτσαρίες- σνακ μπαρ- κέντρα διασκέδασης- ζαχαροπλαστεία- γαλακτοπωλεία- αναψυκτήρια- μπουγατσάδικα και λουκουματζίδικα. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι τα εξής:
1. Αίτηση- Δήλωση
2. Φωτοαντίγραφο της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος.
3. Φωτοαντίγραφο του υπάρχοντος θεωρημένου σχεδιαγράμματος κάτοψης- τομής του καταστήματος.
Ο νόμος ξεκινά την εφαρμογή τους σε λίγες ημέρες τώρα απομένει να δούμε ποιοι και πόσοι καφετεριούχοι θα επιλέξουν την πρώτη ή την δεύτερη κατηγορία, αν και τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της πόλης είναι πάνω από 70 τ.μ., άρα δεν έχουν δυνατότητα επιλογής και θα αποτελούν απαγορευμένους χώρους για καπνιστές.
Εφόσον λειτουργεί το κατάστημα ως χώρος καπνιζόντων, θα υπάρξει σχετική καταχώρηση με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Επιπρόσθετα η ίδια υπηρεσία του δήμου που χορηγεί την άδεια λειτουργίας, θα διαθέσει στο κατάστημα ειδικό σήμα. Το σήμα αυτό θα τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και θα αναφέρεται με αυτό, ότι το κατάστημα είναι για καπνίζοντες. Τα καταστήματα για καπνίζοντες θα έχουν υποχρεωτικά ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού του χώρου.
Διοικητικές Κυρώσεις
Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των ιδιωτικών χώρων, κέντρου διασκέδασης και αμιγούς μπαρ που επιτρέπει ή ανέχεται την παραβίαση του άρθρου 4 ή παραβιάζει ο ίδιος το άρθρο 4, καθώς και σε όποιον πωλεί προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή παραβιάζει τις σχετικές διατάξεις επιβάλλεται πρόστιμο. Το ύψος του προστίμου είναι έως 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση και επιβάλλεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, το μέγεθος και τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και τα μέτρα που έχει λάβει ο κάθε υπεύθυνος διαχείρισης και λειτουργίας της για την αποφυγή της παράβασης. Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο έως 2.000 ευρώ, βάσει των ίδιων κριτηρίων. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, με απόφαση της αρμόδιας Αρχής απαγορεύεται προσωρινά για διάστημα έως τριών (3) μηνών η πώληση προϊόντων καπνού ή αλκοολούχων ποτών και, εάν η επιχείρηση δεν πωλεί προϊόντα καπνού ή αλκοόλ, επιβάλλεται πρόστιμο από 2.000 έως 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση τέταρτης και κάθε επόμενης παράβασης, με απόφαση της αρμόδιας Αρχής, που χορήγησε τη σχετική άδεια, ανακαλείται προσωρινά ή και οριστικά η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης. Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου, για κάθε παράβαση, κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ και προσδιορίζεται και επιβάλλεται με απόφαση του Τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), ανάλογα με τη σοβαρότητα και το βαθμό επανάληψης της παράβασης.

Σχετικά Άρθρα