fbpx
Γενική

Νίκη ΠΑΣΟΚ και στην Ξάνθη με ρεκόρ αποχής

Τρίτο το ΚΚΕ, μεγάλα κέρδη για ΛΑΟΣ πανελλαδικά, υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ, στην Ευρωβουλή και οι Οικολόγοι

Μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας με 4,35 μονάδες διαφορά, ρεκόρ αποχής (48%) και πολλά μηνύματα προς όλους έβγαλαν οι κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή για τις Ευρωεκλογές. Με βάση τα τελικά αποτελέσματα έξι κόμματα- για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η αποχή που έφθασε σε πρωτοφανή ποσοστά είναι, αναντίρρητα, πρωταγωνίστρια των εκλογών καθώς αξιολογείται ως… επιλογή αποδοκιμασίας συνολικά του πολιτικού συστήματος κι είναι προφανές ότι θα αποτελέσει βασικό παράγοντα προβληματισμού στα κομματικά επιτελεία. Από εκεί κι έπειτα τα αποτελέσματα επιδέχονται πολλές αναγνώσεις.
Το ΠΑΣΟΚ επανακάμπτει στην πρώτη θέση μετά από 9 χρόνια (είχε να νικήσει από τις εθνικές εκλογές του 2000 ενώ είχε χάσει και τις ευρωεκλογές του 99) καταγάγοντας μια νίκη με διαφορά που φτάνει το 4,35%. Αύξησε το ποσοστό του αισθητά σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004 και προσέγγισε στην περιοχή που είχε φθάσει η δύναμή του στις εθνικές εκλογές του 2007 (38,1%). Τα στελέχη του στην Ξάνθη, χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα «πρόκριμα νίκης στις εθνικές εκλογές» και το αποτέλεσμα «σκαλοπάτι προς την αυτοδυναμία» (το ΠΑΣΟΚ κέρδισε και μία θέση επιπλέον ευρωβουλευτή αυξάνοντας τις έδρες του στις 8).
Η Νέα Δημοκρατία χάνει την πρωτιά μετά από πολλά χρόνια, χάνει 10 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004, 8 μονάδες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2007 και τρεις έδρες (εκλέγει 8 ευρωβουλευτές από 11). Η διαφορά υπερβαίνει το εύρος (έως 3%) που έχει προεξοφληθεί ως «διαχειρίσιμο», αλλά, αναμφίβολα, τα στελέχη της πήραν το βράδυ της Κυριακής μια «βαθιά ανάσα» αφού η διαφορά προκύπτει μικρότερη απ αυτή που έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (πάνω από 5 μονάδες) και- κυρίως- τα exit polls που έδιναν 6 και 7 μονάδες διαφορά.
Το ΚΚΕ διατηρείται στην τρίτη θέση κι εκλέγει δύο ευρωβουλευτές. Ωστόσο, χάνει 1,5 μονάδα σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004 και ουσιαστικά διατηρείται στα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2007 (χάνει 0,1%). Τα στελέχη του δηλώνουν, πάντως, ικανοποιημένα εντάσσοντας το αποτέλεσμα σε «κλίμα εθνικών εκλογών».
Ο ΛΑΟΣ αναρριχείται στην 4 η θέση και είναι- ποσοστιαία- ο μεγάλος νικητής των εκλογών καθώς φθάνει σχεδόν σε διπλασιασμό της δύναμής του σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του 2004 (διπλασιάζει και τους ευρωβουλευτές του- από 1 σε 2). Από το αποτέλεσμα είναι εμφανές ότι ο ΛΑΟΣ απορρόφησε μεγάλο μέρος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία του είναι αν θα τους διατηρήσει ή αν θα επανακάμψουν στο κυβερνών κόμμα στις εθνικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην 5 η θέση κι όπως επισημαίνουν τα στελέχη του το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών του. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πάντως μεγαλύτερο ποσοστό κατά 0,4% από τις ευρωεκλογές του 2004 κι ισόποσα μικρότερο από τις εθνικές εκλογές του 2007 (ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη μία θέση ευρωβουλευτή).
Οι Οικολόγοι- Πράσινοι είναι επίσης μεγάλοι κερδισμένοι των ευρωεκλογών αφού εκλέγουν έναν ευρωβουλευτή για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία. Το ποσοστό τους είναι μικρότερο απ ότι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο είναι αλήθεια πως οι Οικολόγοι άντεξαν στις πιέσεις που δέχτηκαν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.
ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στον Νομό Ξάνθης και κράτησε τον νομό πράσινο με μεγάλη μάλιστα διαφορά από την Νέα Δημοκρατία που αγγίζει τις 15,92 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ έλαβε στο νομό Ξάνθης ποσοστό 46,05% έναντι του 30,13% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία. Μεγάλος κερδισμένος επίσης σε τοπικό επίπεδο είναι και ο ΛΑΟΣ που πήρε 5,77% ακολουθούμενος από το ΚΚΕ με 4,46% και τον ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε μόλις 3,44%. Άξια αναφοράς είναι φυσικά και η αποχή που έφτασε στον νομό μας στο εκπληκτικό ποσοστό του 52,07%.

Σχετικά Άρθρα