fbpx
Γενική

29 Μαΐου 1453: Ημέρα Τρίτη Εάλω η Πόλις

Κωνσταντινούπολη: Η κοιτίδα των πολιτισμών, για χίλια περίπου χρόνια. Η Πόλη η αλλιώς Βασιλεύουσα επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας απλώνεται αυτάρεσκα σε όλο το μήκος της καταπληκτικής ακτής του Βοσπόρου. Ο Βόσπορος είναι ο πορθμός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με την Προποντίδα, σχηματίζοντας την ομορφότερη γεωπολιτική σιλουέτα.
Η Κωνσταντινούπολη λόγω της προνομιακής θέσεως της μεταξύ Ευρώπης και Ασίας απέκτησε μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Γι αυτό αυτοί που ήθελαν να κατακτήσουν την Ευρώπη ή την Ασία επιχειρούσαν να κατακτήσουν πρώτα την Κωνσταντινούπολη.
Με αυτήν την σκέψη και επιθυμία ο Σουλτάνος Μωάμεθ επονομαζόμενος και εκπορθητής με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις 320.000 πολεμιστών κατευθύνεται για την κατάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως. Την 23 η Μαρτίου 1453 ο Σουλτάνος αναχωρεί από την Ανδριανούπολη με όλο το στρατό του και στρατοπεδεύει γύρω στις 7 το πρωί της 5 ης Απριλίου μπροστά από την Κων/πολη, απέχοντας δυόμισι μίλια από την Πόλη. Την επόμενη ημέρα Παρασκευή προχώρησε ολόκληρος ο Τουρκικός στρατός σε απόσταση ένα μίλι από την Πόλη. Και τότε, μετά τη μεσημβρινή προσευχή της Παρασκευής κηρύχθηκε η έναρξη της πολιορκίας της Πόλης.
Ο Σουλτάνος είχε διαταγμένο τον στρατό του σε τρεις φάλαγγες. Την πρώτη αποτελούσαν οι αδύνατοι- νεοσύλλεκτοι και απόμαχοι, την δεύτερη αποτελούσαν οι άτακτοι και την Τρίτη οι γενίτσαροι.
Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είχε ζητήσει την συνδρομή των Βένετων και Γενουτών, αλλά το σύνολο των χριστιανών στρατιωτών δεν υπερέβαινε τους 35.000 έναντι των 320.000 του Τουρκικού στρατού.
Μετά από συνεχείς πρωτοφανείς σε σφοδρότητα μάχες ο Τουρκικός στρατός, ο οποίος πολιορκούσε επί 60 περίπου συνεχείς ημέρες την Πόλη, διαθέτοντας υπερδεκαπλάσιους σε αριθμό μαχητές, και μετά από φονικές μάχες από ξηράς και θαλάσσης τις πρωινές ώρες της 29 ης Μαΐου 1453 ημέρα Τρίτη τα Τουρκικά στρατεύματα κατόρθωσαν να υπερβούν τα οχυρωματικά τείχη της Πόλης, παρόλη την σθεναρή και ηρωική αντίσταση των ολιγάριθμων υπερασπιστών με επικεφαλής τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δρογάση Παλαιολόγο, ο οποίος έπεσε πολεμώντας για την ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ. Προηγούμενα ο Αυτοκράτορας είχε μεταβεί στην Αγία Σοφία όπου μετάλαβε των αχράντων μυστηρίων.
Όμως, σ ‘αυτή την πελώρια. ιστορική συγκυρία καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο παράγων Προδοσία. Διότι ,προδοτική προθυμία ορισμένων Γενουατών, που πληροφόρησαν για το σχέδιο που είχε αποφασίσει το πολεμικό συμβούλιο των χριστιανών. Για την πυρπόληση του Τουρκικού στόλου την νύχτα της 28 ης Απριλίου 1453. Αν αυτό συνέβαινε, ίσως τότε, να συμφωνούσαν σε μία συγκυριαρχία Αυτοκράτορα και Σουλτάνου στην αχανή Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία είχε διαδεχθεί την προηγούμενη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Διότι, στις 21 Απριλίου ο Σουλτάνος βρισκόταν στο Μπεσίκτας συσκεπτόμενος για την έκβαση του πολέμου. Τότε ο μεγάλος βεζίρης Χαλήλ Πασάς έχοντας υπόψη την αποτυχία της επίθεσης της προηγούμενης ημέρας πρότεινε : Να λυθεί η πολιορκία και να συνθηκολογηθεί Ειρήνη.
Ο επίλογος αυτού του φρικτού δράματος ήταν: Όταν μεσημέρι ήταν της ίδιας ημέρας 29 Μαΐου 1453 ο Σουλτάνος πληροφορήθηκε ότι ο νικηφόρος στρατός του έγινε κυρίαρχος ολόκληρης της Πόλης μπήκε και ο ίδιος από την Πύλη της Ανδριανούπολης κατευθύνθηκε στο Ναό της Αγίας Σοφίας, οπού πρόσταξε κάποιον από την συνοδεία του να ανεβεί τον ιερό άμβωνα και να διαλαλήσει το Μωαμεθανικό Δόγμα. Ο ίδιος ο Σουλτάνος ανέβηκε στην Αγία τράπεζα της Αγίας Σοφίας και έκανε την προσευχή του.
Την αρχαία Ελλάδα την υποδούλωσε η Ρώμη αλλά ο Ελληνικός πολιτισμός μας ήταν πολύ ανώτερος του Ρωμαϊκού. Αυτή η υπεροχή αναδείχθηκε κυρίως όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε την έδρα του Ρωμαϊκού κράτους στην Κων/πολη. Το Βυζαντινό κράτος, αρχικά ήταν κράτος Ρωμαϊκό. Τον αιώνα από τον Μ. Κων/νο και μετά παρατηρούμε να ανεβαίνουν στον Βυζαντινό θρόνο, αντί των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων άνδρες Ελληνικής καταγωγής. από τον Λέοντα. Α το 457 μέχρι τον τελευταίο Αυτοκράτορα : Κων/νο Παλαιολόγο.
Κατά τη γνώμη μας συγκρίνοντας ιστορικά στοιχειά. Το Ελληνικό Έθνος κατά τη γέννηση γαλουχήθηκε απ αυτούς που το απαθανάτισαν όπως: Ο Όμηρος και οι υπόλοιποι οι μεγάλοι του Ελληνικού Έθνους: Ποιητές φιλόσοφοι ιστορικοί. Κοντολογίς, μοναδικό φαινόμενο της παγκόσμιας ιστορίας είναι η καταγωγή του Ελληνικού Έθνους.
Τα παραπάνω ιστορικά στοιχεία: έχουν αντληθεί από το βιβλίο- Πολιορκία και Άλωση της Κωνσταντινούπολης του Ιστορικού- Συγγραφέα Α. Δ. Μορτμαν.
Οι συμπερασματικές σκέψεις και σχόλια είναι προσωπικές απόψεις του γράφοντος. Όσον αφορά στην ομορφιά και την σημαντική γεωπολιτική σπουδαιότητα της Κων/πολης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας το Εθνος πρέπει να γνωρίζει και. να θυμάται τι ήταν, τι έκανε και τι έπαθε.

Μενέλαος Καρυωτάκης

Σχετικά Άρθρα