fbpx
Γενική

Έδωσαν το «παράδειγμα» στους μεγαλύτερους

Περιβαλλοντική συνείδηση από μαθητές του 7 ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και τα Δημοτικά Σχολεία Ερασμίου, Ζηλωτής και Μαγγάνων

Σε καθαρισμό της παραλίας του Ερασμίου προχώρησαν το περασμένο Σάββατο το πρωί μαθητές από το 7 ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης και από τα δημοτικά σχολεία Ερασμίου, Ζηλωτής και Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου. Η πρωτοβουλία ανήκε στην «Κίνηση Πολιτών Ξάνθης», η οποία σε συνεργασία με το Δήμο Τοπείρου και τη ΔΕΤΑ του δήμου, προέβησαν σε αυτήν την κίνηση, δίνοντας το παράδειγμα προς όλους. Οι μικροί μαθητές, με τον τρόπο αυτό, έστειλαν το μήνυμα για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος.
«Η παραλία Ερασμίου είναι από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νομού. Δυστυχώς όμως ο άνθρωπος δε δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό, ούτως ώστε να διατηρηθεί καθαρή. Κάθε χρόνο, με το πέρας της «σεζόν», αφήνουμε πολλά σκουπίδια, παρατώντας τα στην παραλία και γύρω από αυτήν», ήταν τα λόγια του δημάρχου Τοπείρου Στέλιου Χατζηευαγγέλου, ο οποίος και ο ίδιος ορμώμενος από την περιβαλλοντική συνείδηση, βοήθησε τα παιδιά στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
Η προσπάθεια αυτή είχε ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα. Ουσιαστικό γιατί, έφυγαν τα σκουπίδια από την παραλία και συμβολικό γιατί, ευαισθητοποιεί τα παιδιά να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό και να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον και την ποιότητα ζωής, που θα «κληρονομήσουν».
Στέλιος Χατζηευαγγέλου: «Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας από τα παιδιά, αντιστρέφει τους όρους»
Η προσπάθεια αυτή αφορούσε στην ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών, αλλά και στο κατανοήσουν ότι, κινδυνεύει ο πλανήτης, για τον οποίο το τελευταίο διάστημα κυρίως, ακούγονται πολλά σενάρια, άλλα που απλώς «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» και άλλα εντελώς καταστροφικά.
«Αντί να διαμορφώνουμε εμείς περιβαλλοντική συνείδηση προς τα παιδιά μας, γίνεται το αντίθετο. Τα παιδιά με τον τρόπο τους και τις πρωτοβουλίες τους, επιβάλλουν περιβαλλοντική συνείδηση, προς τους μεγαλύτερους» δήλωσε ο δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου, ευχαριστώντας συγχρόνως τους μικρούς μαθητές, για την ανάληψη της πρωτοβουλίας τους, ενώ εξέφρασε και την πεποίθηση διατήρησης της καθαριότητας της παραλίας, αφού «αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες έχουν να προσφέρουν πάντα και κάτι, έστω και στο ελάχιστο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα