ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπερίζω και τον ευχαριστώ που είναι μαζί μας, τον κ. Ριτβάν Αχμετσίκ. Καλησπέρα σας κ. Αχμετζίκ. Είστε υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην 20 η θέση, είστε Έλληνας μουσουλμάνος από την Θράκη, είστε δάσκαλος. Πείτε μας κ. Αχμετσίκ, η δικιά σας υποψηφιότητα τι συμβολίζει για σας και για τη Μουσουλμανική μειονότητα;
ΡΙΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤΣΙΚ: Η υποψηφιότητά μου είναι σύμβολο ενότητας για την τοπική κοινωνία, που με αυτόν τον τρόπο συνδέεται κομματικά με τα κέντρα εξουσίας, ώστε τα θέματα της τοπικής κοινωνίας να ακουστούν πιο ισχυρά στην Ευρώπη, όπως θα ακουστούν πιο ισχυρά κάθε τοπικής κοινωνίας που έχει εκπρόσωπο στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι οι προσδοκίες που υπάρχουν από τη συμμετοχή στην Ε.Ε. και τι περιμένει η μουσουλμανική μειονότητα;
ΡΙΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤΣΙΚ: Η μουσουλμανική μειονότητα, φυσικά, περιμένει να ακουστεί η φωνή μας στην Ευρώπη. Εκτός αυτού, δεν περιμένει μόνο η μουσουλμανική μειονότητα αλλά και όλη η τοπική κοινωνία και όλη η Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, όμως, προερχόμενος από αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και ως άνθρωπος, που ζείτε και εργάζεστε εκεί και μάλιστα εργάζεστε και με παιδιά, οπότε βλέπετε καλά και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά εκεί, έχετε να μας δώσετε αυτή την πλευρά της προσδοκίας και της ελπίδας, από αυτό το κομμάτι.
ΡΙΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤΣΙΚ: Θα έλεγα ότι οι μειονότητες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που υπάρχουν είναι ένας πλούτος. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι αναπτύξεις και οι πρόοδοί της, ώστε οι πολίτες της μειονότητας να έχουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και περισσότερες ευκαιρίες, υποθέτω, οι οποίες μάλλον ποτέ δε, φθάνουν, ειδικότερα…
ΡΙΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤΣΙΚ: Δε θα έλεγα ποτέ. Θα έλεγα ότι φθάνουν, αλλά δεν είναι επαρκείς. Θα θέλαμε περισσότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας τα πρόσφατα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, που οδήγησαν και στα επεισόδια που είδαμε και τις έντονες αντιδράσεις των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα, μετά από το επεισόδια με τον αστυνομικό και το νεαρό μουσουλμάνο, που, όπως καταγγέλλεται, καταστράφηκε το Κοράνι, ένα αντίτυπο του Κορανίου. Πώς τα σχολιάζετε, πώς τα βλέπει η μουσουλμανική μειονότητα από τη Θράκη;
ΡΙΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤΣΙΚ: Η μουσουλμανική μειονότητα από τη Θράκη αυτό το θέμα σίγουρα δεν θα το είδε με το καλύτερο μάτι. Όμως, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δε θα υπήρχε κάποια σκοπιμότητα για την πράξη αυτή του αστυνομικού. Αν, όμως, υπήρχε κάποια σκοπιμότητα, οφείλει να ζητήσει μία συγγνώμη, γενικά από όλους τους μουσουλμάνους που βρίσκονται στην Ελλάδα και από τη μειονότητα. Θεωρώ, όμως, ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, όπως το ζητούν και οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αθήνα, μια συγγνώμη που θα βοηθήσει πολύ, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, θα πρέπει να δοθεί.
ΡΙΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤΣΙΚ: Σίγουρα, σίγουρα, θα πρέπει να δοθεί μία συγγνώμη, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σίγουρα η κατάσταση και το πώς ζουν οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα και ειδικότερα οι αλλοδαποί μετανάστες είναι ένα τεράστιο θέμα από μόνο του και πάρα πολύ σημαντικό το θέμα, ότι δεν έχουν ένα τόπο λατρείας.
ΡΙΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤΣΙΚ: Αυτός ο τόπος λατρείας, νομίζω, το 2007, η κ. Γιαννάκου είχε κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και είχε παρθεί η απόφαση για ανέγερση τεμένους στην Αθήνα. Αυτό, όμως, δε συνεχίστηκε. Εγώ θα έλεγα ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί αυτό και το συντομότερο να υπάρχει ένα τέμενος στην Αθήνα, ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα οι μουσουλμάνοι της Αθήνας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί στην πραγματικότητα είμαστε πια στο 2009. Το πράγμα παίρνει διαστάσεις.
ΡΙΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤΣΙΚ: Επίσης, ότι οι τόποι που πηγαίνουν και προσκυνούν οι μουσουλμάνοι, αν δεν είναι επισημοποιημένοι, είναι λίγο επικίνδυνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια. Προφανώς. Ούτως ή άλλως γίνονται καταγγελίες για διάφορα περιστατικά και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σε χώρους εντελώς ακατάλληλους από πολλές πλευρές, όχι μόνο για να πάει κάποιος να λατρέψει την πίστη του.
ΡΙΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤΣΙΚ: Πιστεύω ότι, αν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, θα έχουμε δείξει και την καλύτερη εικόνα μας προς τα μέλη- κράτη της Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Μ. Γιαννάκου επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου, φαντάζομαι θα αισθάνεστε ότι υπάρχει στήριξη.
ΡΙΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤΣΙΚ: Πιστεύω ότι θα το ολοκληρώσει, γιατί η Μ. Γιαννάκου είναι η επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου μας και είναι μία μαχητική πολιτικός, ξέρει να δίνει μάχες, ξέρει να κερδίζει μάχες. Και πιστεύω θα τα καταφέρουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μουσουλμανική μειονότητα είναι καλά ενημερωμένη για τις Ευρωεκλογές; Και θα πάρει μέρος; Θα πάει να ψηφίσει;
ΡΙΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤΣΙΚ: Πιστεύω ότι θα πάει να ψηφίσει, είναι ενημερωμένοι και θα πρέπει όχι μόνο η μουσουλμανική μειονότητα, όλοι οι πολίτες, να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το πολιτικό τους δικαίωμα, διότι οι Ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές. Θα πρέπει να στείλουμε στην Ε.Ε. μεγάλη δύναμη, για να αποδείξουμε ότι είμαστε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν γενικά την Ελλάδα, τους πολίτες της και για μία πιο ισχυρή Ευρώπη, με ισχυρή οικονομία που θα παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής στους Ευρωπαίους πολίτες της.
«Πλούτος οι μειονότητες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα»
Σημεία συνέντευξης του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Αχμετσίκ Ριτβάν στη ΝΕΤ 105,8