Γενική

Κριτική θεμάτων πανελλαδικών εξετάσεων

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ : Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά Κατεύθυνσης με μια πρώτη ματιά κρίνονται ως μέτριας δυσκολίας. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο γνωστό κείμενο επιλέχθηκε απόσπασμα του Αριστοτέλη, πράγμα που ίσως δημιουργούσε δυσκολίες στους μαθητές που υπολόγιζαν ότι δεν θα τεθεί απόσπασμα του συγκεκριμένου φιλοσόφου. Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, δικαιώνονται οι επιφυλάξεις και οι συμβουλές καθηγητών και φροντιστών που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν «ακίνδυνα» και «επικίνδυνα» θέματα και πως στις Πανελλαδικές εξετάσεις όλα μπορούν να συμβούν.
Οι ερμηνευτικές ερωτήσεις του γνωστού κειμένου ήταν απλές, διατυπωμένες με σαφήνεια και φυσιολογικά δεν δημιούργησαν προβλήματα στους προετοιμασμένους μαθητές. Αντιθέτως, η ερώτηση της εισαγωγής, μολονότι απλή και σαφής στη διατύπωσή της, δεν ήταν από αυτές που περιμένουν οι μαθητές και ίσως οι λιγότερο προετοιμασμένοι μαθητές να αντιμετώπισαν δυσκολία να εντοπίσουν τη σωστή απάντηση.
Ως αδίδακτο κείμενο επιλέχθηκε ένα απόσπασμα από τις «Ιστορίες» του Θουκυδίδη, μέτριας δυσκολίας στη μετάφρασή του, ενώ οι ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού από το άγνωστο κείμενο εξέταζαν τα πιο βασικά γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα και θεωρήθηκαν αρκετά απλές και εύκολες από τους περισσότερους μαθητές.
Συνολικά, τα φετινά θέματα των Αρχαίων Ελληνικών ήταν λίγο πιο απαιτητικά και πιο «έξυπνα» από αυτά των προηγούμενων ετών, οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές, όμως, είχαν τη δυνατότητα να γράψουν καλά και να ξεχωρίσουν.

Ηρακλής Ζωγράφος
Φιλόλογος- Ιστορικός

Σχετικά Άρθρα