fbpx
Γενική

Η 19 η Μαΐου 1919 ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 από την Βουλή των Ελλήνων έχει οριστεί η 19 η Μαΐου, Ημέρα Εθνικής: Μνήμης για την Γενοκτονία 353.000 Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου. Το Διεθνές Δικαστήριο της Νυρεμβέργης το 1945 το οποίο δίκασε την ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών πολέμου του Β Παγκόσμιου Πολέμου, διαμόρφωσε και νομοθέτησε τον όρο Γενοκτονία.
Γενοκτονία σημαίνει μεθοδική εξολόθρευση ολική ή μερική Εθνικής Φυλετικής ή Θρησκευτικής ανθρώπινης κοινωνίας. Πρόκειται για πρωτογενές έγκλημα το οποίο δεν έχει σχέση ή συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Έγκλημα Γενοκτονίας συνιστά η ενέργεια μεθοδικής εξόντωσης ανθρώπων, οι οποίοι παρουσιάζουν διαφορετική φυλετική ή θρησκευτική οντότητα.
Η γενοκτονία αποτελεί το Βαρύτερο έγκλημα σύμφωνα με το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ.
Το 1461, επτά χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, ο Ποντιακός .Ελληνισμός από την πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας , αντιμετώπισε συνεχείς διωγμούς , σφαγές ,ξεριζωμούς και τρομαχτικούς εξαναγκασμούς , για τον βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου ιστορικά διακρίνεται σε τρεις περιόδους: Η πρώτη αρχίζει το 1461 με την άλωση τις Τραπεζούντας. Η δεύτερη το 1774 με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζη, η οποία χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια τον Τουρκικών αρχών να μην εφαρμόζουν προς όφελος των χριστιανών φιλελευθέρους νόμους.
Το 1919 πραγματοποιείται ο τρίτος διωγμός κατά των Ελλήνων από το Κεμαλικό καθεστώς. Ήταν ο πιο άγριος και απάνθρωπος διωγμός και σήμανε το τέλος του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαΐου 1919, με την αποβίβαση του Κεμάλ Μουσταφά Ατατούρκ , στη Σαμψούντα . Η τραγική γενοκτονία του Ποντιακού πληθυσμού με τα φρικτά εγκλήματα που υπέστη, είχε σαν αποτέλεσμα 700.000 πρόσφυγες από την Μικρασία και τον Πόντο να εγκατασταθούν στη Μακεδονία και την Θράκη, οπού μετέφεραν την πλούσια πολιτισμική και Εθνική παράδοση τους .
Τώρα, χρέος όλων και ιδίως της υπεύθυνης Ελληνικής πολιτείας είναι να προταθεί η διαδικασία Διεθνούς Αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας το 1916 έως το 1923. Όπως έχει αναγνωρισθεί Διεθνώς: Η γενοκτονία τον Αρμενίων το 1915 από τους νεότουρκους και τον Εβραίων και των Σλαβικών Λαών το 1940 έως το 1944 από τους Ναζί . Άλλωστε, πρέπει να διατηρείται η Μνήμη αυτών των ιστορικών γεγονότων .Ώστε στο μέλλον να μην συμβούν παρόμοια εγκλήματα σε βάρος των Λαών. Αλλά να ενώνει τους Λαούς, η Ειρήνη, η Αγάπη και η Συνεργασία.
Για την τραγική αυτή ιστορική μας επέτειο, για τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Ποντιακής γενοκτονίας την Κυριακή το πρωί 24 Μαΐου τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας της Ξάνθης. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού. Η όλη επιμνημόσυνη τελετή έκλεισε με την δεξίωση, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης στην ομώνυμη Λέσχη του όπου προσφέρθηκε καφές με πολλά βουτήματα. Παρέστησαν: οι Θρησκευτικές- Πολιτικές- Στρατιωτικές Αρχές του Ν. Ξάνθης- ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ . Παντελεήμων- ο Νομάρχης Ξάνθης- ο Διοικητής του Δ Σ. Στρατού- ο Δ/ντής της Αστυνομίας Ξάνθης- ο Πρόεδρος της Ένωσης αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης, και πολύς κόσμος.

Μενέλαος Καρυωτάκης

Σχετικά Άρθρα