Γενική

«Ο αγρότης στο επίκεντρο της πράσινης ανάπτυξης»

Μεγάλη συγκέντρωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην Ξάνθη

Μια καθαρά πολιτική ομιλία πραγματοποίησε την Τετάρτη το απόγευμα στην Ξάνθη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Η συγκέντρωση και η ομιλία στην πλατεία Μπαλτατζή είχε προεκλογικό χαρακτήρα, θυμίζοντας περίοδο εθνικών εκλογών. Χιλιάδες κόσμου παραβρέθηκε στην ομιλία του προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κόσμος, ο οποίος έφτασε στην Ξάνθη με κάθε μέσο.
«Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα»
«Οι αγρότες ψηφίζουν κόντρα στο ψέμα, ότι μετά το 2013 οι επιδοτήσεις θα καταργηθούν, καταψηφίζουν εκείνους που έχασαν τις μάχες για τον καπνό, το βαμβάκι, τη ζάχαρη και τα άλλα προϊόντα μας, καταψηφίζουν εκείνους που κατεβάζουν τον πήχη της διαπραγμάτευσης, εκείνους που δεν τόλμησαν να πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθούν για τους αγρότες, όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι αγρότες ψηφίζουν για «μια γεωργία που δεν αφήνεται έρμαιο της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά θα εντάσσεται σε εθνικό σχέδιο ανάπτυξης», καλώντας ταυτόχρονα τον αγροτικό κόσμο να ψηφίσει «για ένα κρίσιμο ρόλο της ΚΑΠ στην ανάπτυξη και στη νέα εποχή».
Αναφερόμενος στην περιοχή μας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία καθώς το κλείσιμο των συνεταιριστικών βιομηχανιών ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ και Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης εκτίναξε την ανεργία στο 23%». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για το κίνημα, λέγοντας πως είναι αποφασισμένο να προωθήσει νέες σύγχρονες και ισχυρές δομές των αγροτών, αλλά και να τους στηρίξει με κατάρτιση, να δημιουργήσει υποδομές, καθώς και να προωθήσει τα αρδευτικά έργα του νομού και εκείνων της σύνδεσής του με τις γύρω βαλκανικές χώρες.
«Στη Θράκη ζουν αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι»
Μιλώντας από την πλατεία Μπαλτατζή, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, «φέρει το όνομα του δημιουργού του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να πιστέψουν στο «όραμα του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη» στην οποία θα μετέχουν όλοι με ισονομία, ίσες ευκαιρίες και χωρίς διακρίσεις».
«Εμείς πιστεύουμε ότι στη Θράκη μπορούν να συμβιώνουν με τον πλέον αρμονικό τρόπο άνθρωποι με διαφορετικές γλώσσες, θρησκεία, ήθη και έθιμα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «σε μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι να χωρίζονται σε κατηγορίες».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι, πρέπει να πάψουν να υπάρχουν συνοικισμοί σα το γκέτο του Δροσερού, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Ξάνθης και πρότεινε πως πρέπει να ξεκινήσει από το Δροσερό μια παγκόσμια εκστρατεία, για να εξαλειφθούν οι «φαβέλες» και τα γκέτο όλου του κόσμου.
«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι η ναυαρχίδα της ανάπτυξης»
«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν σημαντικά βήματα στην εγκαθίδρυση της ισονομίας και της ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, εγώ προσωπικά εργάστηκα και εγγυήθηκα για την πορεία αυτή και είμαι περήφανος που σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, στην Ξάνθη οι σύντροφοι και φίλοι της μειονότητας, όπως οι ίδιοι μας λένε αναπνέουν ελεύθερα δραστηριοποιούμενοι στο Κίνημά μας» είπε ο κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον σχεδιασμό του μέλλοντος της Ξάνθης με «ναυαρχίδα της ανάπτυξης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο που μπορεί να αποτελέσει εργαστήριο για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων ανταγωνιστικών στα Βαλκάνια και την Ευρώπη σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς της περιοχής». Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι «το ίδιο θα κάνουμε με την Τουρκία εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ».
«Η Ν.Δ. εγκατέλειψε τις προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Σχετικά με την Τουρκία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της δυναμικής που δημιούργησε το κόμμα του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σημάδια στασιμότητας και όξυνσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που γέννησαν την κρίση, ζητώντας ταυτόχρονα «σοσιαλιστική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να διεκδικήσουμε σοσιαλιστή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τονίζοντας ότι η μάχη πρέπει να κερδιθεί για την δημοκρατική αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Συντηρητικοί και Ν.Δ. ή σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ; Σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα;» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θέλουμε την Ευρώπη, όπου ο καθένας είναι για τον εαυτό του, δηλαδή το νόμο της ζούγκλας ή θέλουμε την Ευρώπη της ισονομίας αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής;».
«Οι ευρωεκλογές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος»
Οι ευρωεκλογές που έρχονται θα είναι ένα δημοψήφισμα που θα στείλει στην κυβέρνηση της ΝΔ το μήνυμα, ότι οι Έλληνες καταδικάζουν τις πολιτικές της και θέλουν μια άλλη πορεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για το κλείσιμο της Βουλής, για τη διαφθορά με ΟΤΕ- Γερμανός και Βατοπαίδι, για την εξαγορά των συνειδήσεων των νέων, για τη διαφθορά στις άγονες γραμμές, στα νοσοκομεία, στην προμήθεια του δημοσίου με την «Siemens», καθώς και για τη διαφθορά με τους εκατοντάδες συμβούλους που διόρισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «η ΝΔ δεν είναι χούντα, αλλά μια κυβέρνηση που αν και εξελέγη από τον ελληνικό λαό, αθέτησε τις υποσχέσεις της και έχασε την εμπιστοσύνη του», καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να «μιλήσουν» στις κάλπες.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα