fbpx
Γενική

«Κακή κληρονομιά αφήνουν στο Δήμο μας ο Μ. Στυλιανίδης και οι σύμβουλοί του»

Οι Πολίτες για την Αλλαγή ξεσπαθώνουν:
Συνεχίζει το σκληρό ροκ η δημοτική παράταξη Πολίτες για την Αλλαγή στο Δήμο Ξάνθης και επιρρίπτει ευθύνες στον Δήμαρχο και τους συμβούλους του σχετικά με κακή κληρονομιά που μας αφήνουν. Συγκεκριμένα αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση:
«Ο νέος Κώδικας περί Δήμων και Κοινοτήτων επιτάσσει προσαρμογή των θυγατρικών Νομικά Πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των Δήμων σε κοινωφελούς ή κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις.
Στη σχετική εισηγητική έκθεση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης περιγράφεται παραστατικά ο υφιστάμενος κατακερματισμός τομέων και δράσεων στα διάφορα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. Συγκεκριμένα:
Με την «Τρίτη Ηλικία» ασχολούνται και το ΚΑΠΗ και η ΔΕΑΞ
Με την «Βρεφονηπιακή Ηλικία» ασχολούνται και η ΔΕΑΞ και η ΕΑΠΑΞ
Με τα «Πολιτιστικά», και η Στέγη και η ΔΕΑΞ
Με τα «Αθλητικά», ο Αθλητικός Οργανισμός
Με τα «Ευρωπαϊκά Προγράμματα», και η ΔΕΑΞ και η ΕΑΠΑΞ
Με την «Υποστήριξη του Δήμου», η ΕΑΠΑΞ
Με την «Ακίνητη Περιουσία», η ΕΤΕΝΕΞ
Με το «Ραδιοφωνικό Σταθμό», η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης- Θεάματος- Επικοινωνίας
Με το «Σύνολο του Πληθυσμού», η ΔΕΥΑΞ
«Παρατηρείται», σημειώνει στην έκθεσή της η ΕΕΤΑΑ, «ότι στην Κοινωνική Πολιτική (τρίτη ηλικία, προσχολική αγωγή) εμπλέκονται τέσσερα Νομικά Πρόσωπα: ΔΕΑΞ, ΕΑΠΑΞ, ΚΑΠΗ και Βρεφονηπιακοί- Παιδικοί Σταθμοί. Σε μεσοπρόθεσμη βάση και με βάση τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ προτείνεται εξειδίκευση των Νομικών Προσώπων ανά πληθυσμιακή ομάδα ή ανά παρεχόμενη κοινωνική υπηρεσία».
Τι εισηγήθηκε (και πέρασε με την πλειοψηφία της στο Δημοτικό Συμβούλιο) η Δημοτική Αρχή;
Τη διατήρηση της Στέγης ως έχει με αρμοδιότητα, τμήμα του Πολιτισμού
Τη μετατροπή της ΔΕΑΞ σε κοινωφελή επιχείρηση πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης με διατήρηση των σημερινών της αρμοδιοτήτων στον πολιτιστικό τομέα (ΘΛΕ, Γιορτές Νεολαίας και Παλιάς Πόλης) και στον κοινωνικό (Κοινωνική Μέριμνα, Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δροσερού, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Βοήθεια στο Σπίτι)
Τη διατήρηση του ΚΑΠΗ ως έχει
Τη διατήρηση του Οργανισμού Άθλησης ως έχει
Τη διατήρηση των Βρεφονηπιακών- Παιδικών Σταθμών με αρμοδιότητα την προσχολική ηλικία, ως έχει
Τη διατήρηση των σημερινών αρμοδιοτήτων της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ (ΕΑΠΑΞ ΑΕ) με απορρόφηση της ΕΤΕΝΕΞ (διαχείριση ακίνητης περιουσίας)
Τη δημιουργία μιας νέας Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου
Τη διατήρηση της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης- Θεάματος- Επικοινωνίας (Δημοτικό Ραδιόφωνο)
Τη διατήρηση της ΔΕΥΑΞ ως έχει
Τη λύση ή εκκαθάριση της ΦΥΣΙΣ ΑΕ
Έθεσε με την παραπάνω απόφασή της η Δημοτική Αρχή τις βάσεις για μεσοπρόθεσμη «εξειδίκευση των Νομικών Προσώπων κι επίτευξη οικονομιών κλίμακας» όπως προτείνει μεταξύ άλλων η ΕΕΤΑΑ- και πρεσβεύουμε οι «Πολίτες για την Αλλαγή»; Σχεδίασε με προοπτική; Όχι.
Διατήρησε τον κατακερματισμό των παρεχόμενων (κοινωνικών και αναπτυξιακών) υπηρεσιών καταφεύγοντας στην αναμόχλευση των ίδιων πραγμάτων κι αποσκοπώντας, αλήθεια, πού;; Στο να μη θιγεί κανένας, να μη περιοριστούν οι διαθέσιμες «καρέκλες» κι αρμοδιότητες για κανέναν, να μη στερήσει από κανέναν τη δυνατότητα νομής της εξουσίας από θέση ισχύος κάποιου Νομικού Προσώπου του Δήμου (και δη στον κοινωνικό κι αναπτυξιακό τομέα όπου το διακύβευμα συνδέεται άμεσα με το «σταυρό» προτίμησης).
Είχε την ευκαιρία ο Δήμαρχος να διορθώσει, μ αφορμή την αναγκαιότητα του νέου Νομικού Πλαισίου, πολλά κακώς κείμενα στο Δήμο Ξάνθης.
Έλαμψε όμως δια της απουσίας της η πολιτική του βούληση…
Δεν τόλμησε τις ρήξεις.
Και για μια ακόμη φορά δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Για μια ακόμη φορά έδειξε, ο κ. Στυλιανίδης, ότι δε τολμάει να έρθει σε σύγκρουση με τον περίγυρο που τον πνίγει ασφυκτικά και που ουσιαστικά κυβερνάει το Δήμο χρόνια τώρα.
Στο βωμό της διαφαινόμενης εκ νέου υποψηφιότητάς του, κρατάει τις ισορροπίες διατηρώντας πλείστες όσες θέσεις παχυλά αμειβομένων συνεργατών του κι ενισχύοντας το εκλογορουσφετολογικό του προπύργιο, την αμαρτωλή ΕΑΠΑΞ με περισσότερες ακόμα αρμοδιότητες.
Δυστυχώς, η κληρονομιά που αφήνει στο Δήμο της Ξάνθης αυτή η απόφαση, είναι κακή γιατί εξυπηρετεί την προσωπική ματαιοδοξία και βλέψεις μιας πολύ μικρής ομάδας ανθρώπων παρά τω Δημάρχω και όχι τη φροντίδα κι ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου».

Σχετικά Άρθρα