Μία πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση «ανέβηκε» το βραδάκι της Τετάρτης στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης, από τους μικρούς μαθητές του δημοτικού σχολείου Μύκης. Το έργο ήταν βασισμένο στο παραδοσιακό ανατολίτικο παραμύθι «ένας καθρέφτης, ένα χαλί και ένα λεμόνι» και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των γιορτών νεολαίας 2009 του δήμου Ξάνθης. Χαρακτηριστικό της παράστασης, ήταν ότι παρουσιάστηκε εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα. Οι μικροί μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με εξαιρετικό αποτέλεσμα, γεγονός που κράτησε έντονο το ενδιαφέρον των θεατών. Υπεύθυνη της παράστασης ήταν η καθηγήτρια της αγγλικής γλώσσας και δασκάλα του δημοτικού σχολείου Μύκης Αναστασία Ορφανίδου, η οποία δούλεψε με κέφι και μεράκι μαζί με τους μικρούς μαθητές για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αναστασία Ορφανίδου: «Η επιλογή της αγγλικής γλώσσας έγινε λόγω της ιδιότητάς μου»
Το παραμύθι διαπραγματευόταν το πολυτιμότερο δώρο, το οποίο πρέπει να εκτιμά κάθε άνθρωπος και δεν είναι άλλο από την ίδια τη ζωή. Στην 45λεπτη παράσταση συμμετείχαν δέκα επτά μαθητές, οι οποίοι αρίστευσαν με τις επιδόσεις τους, όχι μόνο στην υποκριτική, αλλά και στην αγγλική γλώσσα. Η υπεύθυνη του προγράμματος Αναστασία Ορφανίδου, μιλώντας στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφερε τις δυσκολίες των παιδιών στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας.
«Είναι πολύ δύσκολο, γιατί δεν πηγαίνουν σε κάποιο φροντιστήριο, για να μάθουν καλύτερα τη γλώσσα. Έτσι όλη η δουλειά γίνεται στο σχολείο, ό,τι μπορεί να γίνει δηλαδή. Είναι δύσκολο, διότι έχουν ήδη ένα βεβαρυμμένο πρόγραμμα, αφού μαθαίνουν στο σχολείο ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, στο σπίτι μιλούν τα πομακικά, ενώ στο «κοράνι» διαβάζουν αραβικά. Πάντως είναι εντυπωσιακή η θέλησή τους να μάθουν πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ορφανίδου.
Ελένη Πίψου: «Δουλεύουμε διάφορα προγράμματα»
Η παράσταση του δημοτικού σχολείου της Μύκης, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μιας σειράς προσπαθειών, οι οποίες έχουν σκοπό τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των μικρών μαθητών. Τέτοιες προσπάθειες αφορούν στο περιβάλλον, την υγεία, τις τέχνες και γενικότερα ό,τι μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί στην πορεία του στη ζωή. Όλοι οι μαθητές δείχνουν μεγάλο ζήλο και ενδιαφέρον, προσπαθώντας για το καλύτερο. Η δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Μύκης Ελένη Πίψου ανέφερε: «Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, με διάφορα προγράμματα που έχουμε υλοποιήσει, όπως πολιτιστικά και περιβαλλοντολογικά. Τώρα δουλεύουμε ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τη «UNICEF», μέσα από το οποίο προβάλλουμε τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και την ισότητα που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους».
Οι μικροί μαθητές δείχνουν ενθουσιασμένοι με όλες τις προσπάθειες και με την κατάλληλη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, οδηγούνται σε ένα μέλλον με πολλά εφόδια.
Νίκος Βιδάλης