Γενική

Ελληνοτουρκική συμμαχία σε θέματα τουρισμού

Πετυχημένη η επίσκεψη της αποστολής του ΕΒΕ Ξάνθης στη Σμύρνη- Είχαν συνάντηση με Τούρκους επιχειρηματίες

Στη Σμύρνη βρέθηκε αποστολή του Επιμελητηρίου Ξάνθης από την προηγούμενη Κυριακή και για τρεις ημέρες που αποτελούνταν από 40 άτομα 19 ελληνικών εταιρειών αγροτικών προϊόντων, καπνού, υποδημάτων, τουρισμού, πληροφορικής. Στην επίσκεψη τους στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Σμύρνης ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε:
«Σήμερα φιλοξενούμε στο Επιμελητήριο μας τους Έλληνες φίλους μας. Μεταξύ μας βρίσκονται επιχειρηματίες από την Ξάνθη της Δυτικής Θράκης. Η σημερινή αποστολή είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Για πρώτη φορά επισκέπτεται το Επιμελητήριο μας μια τόσο μεγάλη αποστολή από την Ξάνθη.
Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το Επιμελητήριο μας αμέτρητες ελληνικές αποστολές. Σ αυτό το πλαίσιο συνεργαστήκαμε με επιχειρηματίες των ελληνικών επιχειρήσεων. Πλέον είμαστε πολύ ευτυχισμένοι βλέποντας ότι οι προσπάθειες μας απλώθηκαν στο σύνολο των δύο χωρών.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης μας παρείχε μια θερμή φιλοξενία. Η επίσκεψη μας είχε σαν σκοπό την δημιουργία μιας πλατφόρμας συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών και της Τουρκίας και της Ελλάδος.
Συμφωνήθηκε να γίνουν δράσεις που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών. Σε αυτήν την συμφωνία οφείλεται η σημερινή συνάντηση.
Μετά τα βήματα που κάναμε από το 1993 βοηθήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνεχίζουμε. Οι εμπορικές συναλλαγές μας έφτασαν τα 5 δις δολάρια. Η αύξηση αυτή δεν σημειώνεται μόνο υπέρ της Τουρκίας, το Επιμελητήριο μας αυξάνεται ετησίως με ποσοστά του 30- 40%.
Στόχος μας είναι οι εμπορικές μας συναλλαγές με την Ελλάδα να φτάσουν τα 4 δις δολάρια.
Εμείς διοργανώνουμε σημαντικές συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών. Από το 1998 και κάθε χρόνο διοργανώνουμε τέτοιες οικονομικές συναντήσεις, στη Μυτιλήνη, στη Σμύρνη, στην Κρήτη, την Αθήνα, την Καλαμάτα. Εξαιτίας αυτών των συναντήσεων έρχονται σε επαφή πολλοί επιχειρηματίες.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των παράλιων μας και των ελληνικών νησιών αυξάνονται κάθε ημέρα. Και περιμένουμε να αυξήσουμε και τις συναλλαγές με τους φίλους μας της Ηπειρωτικής Ελλάδος».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος σημείωσε:
«Το Επιμελητήριο της Ξάνθης είχε την ιδέα να υλοποιήσει αυτό το σύμφωνο συνεργασίας με τις χώρες που μας περιβάλλουν.
Οι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου προσπαθούν αυτό το χρονικό διάστημα να έρχονται σε επαφή με τα 13 επιμελητήρια τα οποία συμμετέχουν στο σύμφωνο για να δουν τρόπους συνεργασίας.
Πιστεύω ότι στην Μακεδονία και τη Θράκη έχουν καταλάβει ότι στην περιοχή μας έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης δημιουργείται πλέον μια καινούργια μεσαία τάξη που αποτελείται από σοβαρούς επιχειρηματίες που μπορούν να ενισχύσουν τον τουρισμό της περιοχής μας που ενδιαφέρει τις χώρες μας καθώς βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Νομίζω ότι αυτές τις χώρες πρέπει να τις φέρουμε κοντά μας».
Η XanthiNews συμμετείχε στην αποστολή με τον φωτογράφο μας Χρήστο Λερίδη και ήδη έχουμε δημοσιεύσει φωτογραφίες και θα συνεχίσουμε και στα επόμενα φύλλα μας.

Σχετικά Άρθρα