Γενική

Συμπτώματα και τακτικές αντιμετώπισης

Εκδήλωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης για την Κατάθλιψη

Μία πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά και επίκαιρη εκδήλωση- ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ξάνθης στο ξενοδοχείο «Νατάσσα». Η εκδήλωση αφορούσε στην ενημέρωση για την κατάθλιψη, την οποία παρακολούθησαν τα μέλη του ομίλου, με μεγάλο ενδιαφέρον. Ομιλητής, υπήρξε ο Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ξάνθης Χρυσόστομος Βαγιόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε τα συμπτώματα, αλλά και την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης Μαρία Γκράτσιου, μιλώντας για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανέφερε: «Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές ασθένειες της εποχής μας και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο. Στόχος της εκδήλωσης του Σοροπτιμιστικού Ομίλου είναι η ενημέρωση, για την αναγνώριση της κατάθλιψης και για την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας».
Χρυσόστομος Βαγιόπουλος: «Η κατάθλιψη μπορεί να χτυπήσει την πόρτα όλων»
Η κατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται συχνότερα. Ένα στα δέκα άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Από επιδημιολογικές έρευνες υπολογίζεται ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σ όλον τον κόσμο και 550 χιλιάδες στη χώρα μας. Οι γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη, σ όλες τις χώρες του κόσμου, δύο φορές συχνότερα από τους άνδρες. Έχει διαπιστωθεί ότι στη διάρκεια της ζωής τους στο 20% των γυναικών και στο 12% των ανδρών θα εμφανιστεί καταθλιπτικό επεισόδιο, ενώ το 10% των γυναικών και μόλις το 5,8% των ανδρών θα νοσήσουν μέσα σε ένα έτος. Παρά τις βιολογικές συνιστώσες στην αιτιολογία της κατάθλιψης και τις ορμονικές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, πιστεύεται ότι οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και τα διαφορετικά στρεσσογόνα γεγονότα ζωής (τοκετοί, ανατροφή παιδιών), στα οποία εκτίθενται οι γυναίκες, διαμορφώνουν τα ποσοστά αυτά. Ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Βαγιόπουλος ανέφερε: «Στεναχώριες περνάμε όλοι, είτε από κάποιο γεγονός στρεσσογόνο, είτε από κάποια απώλεια αγαπημένου προσώπου. Περνάμε μία περίοδο θλίψης. Πρέπει να ξεχωρίσουμε τη θλίψη από την κατάθλιψη, η οποία είναι πιο «βαθιά».
Ο όρος κατάθλιψη στην ψυχιατρική υποδηλώνει μια συγκεκριμένη νόσο, δηλαδή μια διαταραχή η οποία προκαλεί έναν συνδυασμό συμπτωμάτων που δεν συναντάται σε άλλη νόσο. Οι γιατροί συνηθίζουν να ονομάζουν αυτούς τους συνδυασμούς συμπτωμάτων, που εμφανίζονται μαζί πολύ πιο συχνά απ ότι θα περίμενε κανείς μόνο από τύχη, ως σύνδρομα. Ένα από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου της κατάθλιψης είναι και η άσχημη διάθεση και γι αυτό το σύνδρομο ονομάστηκε έτσι. Δεν είναι όμως το μοναδικό ενώ μερικές φορές μπορεί και να απουσιάζει. Σαν αρρώστια, η κατάθλιψη έχει κάποιους προδιαθεσικούς και αιτιολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της, μια συγκεκριμένη πορεία, πρόγνωση και θεραπεία.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα