Γενική

Το κλίμα της Ξάνθης μεταξύ των συζητήσεων

Στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΜΥ βρέθηκαν οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι όλης της Ελλάδας

Μία πολύ όμορφη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Αθήνα. Στη συνάντηση συμμετείχαν 45 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η Ξάνθη.
Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ, όπως ο Δημήτρης Ζιακόπουλος, ο Θοδωρής Κολυδάς, ο Τάσος Αρνιακός και η Χριστίνα Σούζη, επεφύλαξαν στους επισκέπτες μια θερμότατη υποδοχή, η οποία εξελίχθηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά και ξενάγηση στο κτίριο.
Η συνάντηση ξεκίνησε με συζητήσεις στο αμφιθέατρο της υπηρεσίας, η διάρκεια των οποίων άγγιξαν τις τρεις ώρες. Τα θέματα της συζήτησης αφορούσαν φυσικά την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις αναφερόμενες υπερβολές για αυτήν, τις νέες μεθόδους πρόγνωσης καιρού, καθώς και το κλίμα περιοχών της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης και της Ξάνθης.
Οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι, άτομα γνωστά σε όλους μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια, ανέπτυξαν και ανέλυσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις θεματικές ενότητες, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των ερασιτεχνών μετεωρολόγων.
Γιατί η Ξάνθη «δέρνεται» από ισχυρότατους ανέμους;
Στις συζητήσεις απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα, άλλα πιο απλά και άλλα εξειδικευμένου ενδιαφέροντος. Ένα ερώτημα, το οποίο ενδιαφέρει όλους τους Ξανθιώτες, είναι γιατί οι άνεμοι στην πόλη είναι τόσο ισχυροί.
Είναι γνωστό σε όλους τους Ξανθιώτες ότι το χειμώνα, ο αέρας «δέρνει» την Ξάνθη βίαια, με αποτέλεσμα να κάνει πολλές φορές επικίνδυνη ακόμα και την κυκλοφορία της πόλης. Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό;
«Φταίνε τα βουνά»
Στο παραπάνω ερώτημα ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Δημήτρης Ζιακόπουλος ανέφερε τα εξής: «Η Ξάνθη είναι μία πόλη χτισμένη ανάμεσα σε δύο βουνά, τα οποία χωρίζονται με χαράδρα (Κόσυνθος). Ο ένας λόγος λοιπόν είναι η ύπαρξη των βουνών, τα οποία είναι αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα ο άνεμος ξεκινώντας από τις κορυφές τους, να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες, οι οποίες «δέρνουν» την Ξάνθη, που βρίσκεται στις παρυφές των βουνών. Ο δεύτερος λόγος είναι η ύπαρξη της χαράδρας, το πλάτος της οποίας είναι πολύ μικρό, με αποτέλεσμα η δύναμη του ανέμου να συσσωρεύεται χαμηλά, «τρέχοντας» προς την Ξάνθη, η οποία και πάλι δέχεται τη δύναμή του».
Η εξήγηση αυτή «δικαιώνει» και τις τριγύρω περιοχές, οι οποίες δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από τους ισχυρότατους ανέμους.
Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον θέμα, το οποίο μάλιστα συζητείται μεταξύ των Ξανθιωτών είναι αυτό του φράγματος του Θησαυρού και κατά πόσο αυτό επηρέασε τον καιρό της Ξάνθης. Οι κάτοικοι της Ξάνθης υποστηρίζουν ότι το φράγμα άλλαξε το κλίμα της πόλης και ευρύτερης περιοχής. Ισχύει όμως αυτό;
«Όχι μεν αλλά…»
Την απάντηση στο ερώτημα έδωσε ο Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πρώτη λέξη που πρέπει να ειπωθεί είναι η λέξη «όχι». Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να πούμε κάτι τέτοιο. Εμείς, σαν αρμόδια υπηρεσία πρέπει να έχουμε στοιχεία 30 ετών τουλάχιστον, κάτι το οποίο δεν ισχύει, αφού το συγκεκριμένο φράγμα δεν υπήρχε πριν από 30 χρόνια» και συνέχισε «Μπορούμε να πούμε ότι παρατηρήθηκαν κάποιες αλλαγές, πολύ μικρές βέβαια και κυρίως στο δείκτη της υγρασίας της περιοχής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φταίει το φράγμα στις όποιες διαφορές υπάρχουν με το πέρασμα των χρόνων. Εξάλλου οι διαφορές είναι πολύ μικρές και μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια».
Η συνάντηση των ερασιτεχνών μετεωρολόγων έκλεισε με ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των κτιρίων της ΕΜΥ, ενώ ακολούθησε και το καθιερωμένο γεύμα σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα