Γενική

Κίνδυνος συγκεντρωτικού ελέγχου του Διαδικτύου

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στους φίλους του ελεύθερου διαδικτύου η προσπάθεια προώθησης συνδρομητικών πακέτων. Στις 5 Μαΐου τέθηκε ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πακέτο με νέους κανόνες για τη λειτουργία του διαδικτύου, οι οποίοι θα δίνουν στους πάροχους ( τις εταιρείας που μας παρέχουν την σύνδεση ADSL ), τη δυνατότητα να περιορίσουν τον αριθμό των διαθέσιμων δωρεάν ιστοσελίδων!!!
Για τις υπηρεσίες που εκείνοι θα αποφασίζουν και θα καθορίζουν, θα επιβάλλεται συγκεκριμένη χρέωση. Η εκτίμηση είναι ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία αναμένεται να διαφημιστεί και πουληθεί σαν καταναλωτική δυνατότητα που θα προσφέρεται στους χρήστες, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας μεσαζόντων να ελέγξουν το ελεύθερο διαδίκτυο με άμεσο σκοπό το κέρδος και έμμεσο τον έλεγχο της διακίνησης ιδεών.
Παραπλανητικά βέβαια ανακοινώνεται ότι στόχος της αλλαγής αυτής της νομοθεσίας είναι ο έλεγχος σε τομείς όπως η πειρατική μουσική και οι ταινίες και γενικά το κατέβασμα και μοίρασμα των αρχείων (download).
Στην πράξη αυτό θα δώσει στους πάροχους τεράστια κέρδη αφού θα μπορούν να χρεώνουν την επίσκεψη μας σε κάποια Ιστοσελίδα (site) προφανώς με παρόμοιο τρόπο όπως τα τηλέφωνα με το 9 μπροστά ( ή τα sms που στέλνουμε από τα κινητά με χρέωση ) και φυσικά την δυνατότητα να ικανοποιούν τις κάθε λογής απαιτήσεις υπηρεσιών για συγκέντρωση πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση.
Στην διεύθυνση για την www.blackouteurope.eu για την υπεράσπιση του ελεύθερου διαδικτύου, εκφράζεται η αμφισβήτηση των μέτρων που με πονηρό σκοπό προωθούνται για ψήφιση.
Στις 5 Μαΐου το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε διάταξη που απαγορεύει τους περιορισμούς στη πρόσβαση των πολιτών στο Internet χωρίς προηγούμενη απόφαση των δικαστικών Αρχών, μια πρώτη νίκη για όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους . Ωστόσο δεν λήφθηκε οριστική και αμετάκλητη απόφαση μεταθέτοντας την ευθύνη στους συναδέλφους τους στα εθνικά κοινοβούλια.
Η Ολομέλεια με 407 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 171 αποχές, ενέκρινε εκ νέου τροπολογία υπέρ της ελευθερίας πρόσβασης στο διαδίκτυο και κατά των περιορισμών που θα μπορούσαν να επιβάλουν οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνέτ.
Σύμφωνα με το κείμενο που ψηφίστηκε , οι πάροχοι υπηρεσιών στο διαδίκτυο (internet ) δεν μπορούν να επιβάλλουν κανέναν περιορισμό επί των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των τελικών χρηστών, χωρίς να προηγηθεί δικαστική απόφαση, εκτός των περιπτώσεων που απειλείται η ασφάλεια των πολιτών.
Αντίστοιχα κάθε περιορισμός που θα επιβάλλεται ( κατόπιν δικαστικής απόφασης ) από τους παρόχους υπηρεσιών στην πρόσβαση και χρήση υπηρεσιών, εφαρμογών και συσκευών, θα καθορίζεται από το εθνικό δίκαιο του κάθε Κράτους Μέλους σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επίσης, τα κράτη- μέλη θα μπορούν να επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς που θα είναι αναγκαίοι ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση μιας υπηρεσίας! Πίσω από αυτήν την γραφειοκρατική διατύπωση ( νομικό παραθυράκι ) θα μπορούσαν να δίνουν τη δυνατότητα χρήσης ειδικών τεχνικών που θα δυσκολεύουν την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως αυτές για την ανταλλαγή αρχείων κάτι που δεν μπορεί πρακτικά να ελεγχθεί εάν δεν καταπατηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες των τελικών χρηστών.
Παράλληλα, και με βάση όσα έχουν αποφασιστεί ως τώρα, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, όπως η ελληνική ΕΕΤΤ, θα πρέπει να συνεργάζονται τόσο με την υπό δημιουργία Πανευρωπαϊκή Ένωση των ρυθμιστικών αρχών (BEREC) όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης.
Η διάταξη αυτή για το διαδίκτυο είναι μέρος ενός αμφιλεγόμενου πακέτου που αφορά τις τηλεπικοινωνίες και καλύπτει, μεταξύ άλλων, θέματα υποδομών, διαχείρισης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων αλλά τελικά με απώτερο στόχο την δυνατότητα ελέγχου των πολιτών.
Μετά από την μεγάλη κινητοποίηση οργανώσεων και πολιτών για τον κίνδυνο καταπάτησης των ατομικών δικαιωμάτων, οι ευρωβουλευτές έφτασαν συμβιβάστηκαν με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συμφώνησαν στην τροποποίηση. Με τις Ευρωεκλογές σε λίγο καιρό θα ανασταλεί η δραστηριότητα του Ευρωκοινοβουλίου, η τελική απόφαση για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο θα μετατεθεί για τους επόμενους μήνες μετά τη συγκρότηση του νέου σώματος.

Δημητριάδης Δημήτρης

Σχετικά Άρθρα