Γενική

Ζητούμενο τα κοινά αποτελέσματα

Στις κάλπες φοιτητές και σπουδαστές χθες υπό το κλίμα αντιπαράθεσης

Υπό το κλίμα της αντιπαράθεσης που έχει διαμορφωθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή διεξήχθησαν χθες οι φοιτητικές εκλογές. Βασικό ζητούμενο για άλλη μία χρονιά αποτελεί η έκδοση κοινών αποτελεσμάτων από τις φοιτητικές παρατάξεις. Παράλληλα, στοίχημα φαίνεται να αποτελεί το ποσοστό συμμετοχής, που πέρσι ήταν κάτω από το 60%, ενώ φέτος αναμένεται νέα πτώση, λόγω και της περιόδου κατά την οποία διενεργούνται οι εκλογές. Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης που προσήλθαν στο κτίριο από νωρίς. Οι κάλπες άνοιξαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης και έκλεισαν με τη δύση του ηλίου, ενώ στις σχολές που παρατηρήθηκαν «ουρές», δόθηκε παράταση για να ψηφίσουν όλοι.
Εκπρόσωποι ΔΑΠ- ΝΔΦΚ: «Θα είμαστε και πάλι πρώτοι»
Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ που είναι πρώτη δύναμη, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι και πάλι η παράταξή τους θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη. «Τη βούληση που αναδεικνύει εδώ και 23 συναπτά έτη τη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ πρώτη και κυρίαρχη δύναμη των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τη βούληση που αναδεικνύει τις πραγματικές πεποιθήσεις της φοιτητικής κοινότητας. Αυτές που λένε ναι στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο και όχι στις καταλήψεις. Αυτές που λένε ναι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και όχι στην στασιμότητα και στην οπισθοδρόμηση», είναι τα λόγια των εκπροσώπων της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ.
ΠΑΣΠ: «Θα πάμε καλύτερα»
Η ΠΑΣΠ, που έρχεται δεύτερη, προσδοκά να αυξήσει τα ποσοστά της, λόγω της πολιτικής συγκυρίας που διανύουμε. Πολλοί φοιτητές πάντως, εκτιμούν ότι ως ένα βαθμό μπορεί οι φετινές φοιτητικές εκλογές να αποτυπώσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ελπίδες για αύξηση των ποσοστών τους έχουν και οι φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στις παρατάξεις της Αριστεράς.
Συγκεκριμένα, αυτοί που ανήκουν στην Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και Αριστερή Ενότητα (ΣΥΡΙΖΑ), όπως επίσης και η Ενιαία Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, έχουν ελπίδες για αύξηση των ποσοστών τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως, η ΔΑΠ δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση, αλλά αναμένεται να έχει απώλειες. Η ΠΑΣΠ είναι περισσότερο αισιόδοξη, λόγω του ευνοϊκού για το ΠΑΣΟΚ κλίματος. Στις αριστερές παρατάξεις αναμένονται μικρές αυξομειώσεις.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα